fbpx
Automobili

Pregled Toiota LandCruiser 300 GKS 2022

Uvod

Znate – kao što se i očekivalo, mora se reći – da je do sada nova Toiota LandCruiser 300 serija iz 2022. procenjena i izvagana na sve strane od nedelje. To se takođe očekuje, imajući u vidu veličinu zamene decenije stare serije 200, težinu same natpisne pločice i očekivanja kupca. Što, na mnogo načina, samo po sebi može biti nerazumno.

Međutim, ovde ne razmatramo seriju 300 u svetlu serije 200, ili da li je bolja od ili dovoljno dobra da zameni stari model. Taj argument je verovatno završen i očišćen, jer u svakom slučaju, 200 je nestalo i evo nas – nije važno na koji način se na taj argument dobacite.

Ono što mi ovde radimo, uprkos činjenici da se Toiota LandCruiser 300 GKS osnovnog nivoa pozicionira kao najočigledniji terenski istraživač, ocenjuje ga kao porodični prevoz po gradu. Znamo šta je 300 sposoban da pređe na teren, kada vuče, kada ide na turneje i tehnički. Takođe znamo da je prilično skupo. To znači da će više kupaca nego ikada pogledati GKS.

Ako je vaš budžet ili miljama daleko ili može da se rastegne, onda možete da zakoračite sve do vrha ‘Cruiser stabla, ali popularnost GKSL-a ispod 100.000 dolara u liniji modela serije 200 ukazuje da mnogi australijski kupci se i dalje ohrabruju da naprave pametan izbor čak i po ovoj ceni. I, uprkos čeličnim točkovima od 17 inča, ta cena je visoka – 89.990 dolara pre troškova na putu. Ako je GKSL više vaš stil, biće vam potrebno dodatnih 11.800 dolara, što je ozbiljan korak više u ceni za veliki broj kupaca.

Međutim, postoji više varijanti LandCruisera nego ikada ranije, i kao takvi, kupci mogu da izaberu iz čega. Na vrhu stabla LC, modeli GR Sport i Sahara ZKS su novi u liniji – i efektivno dele najvišu naplatu kao vodeći modeli.

LandCruiser GKS je osnovni, svakako za 2022. godinu. Nema vrata od štale pozadi, ali nema ni podeljenih vrata prtljažnika, još uvek nemate tepihe ni u putničkoj kabini ni u prtljažniku, a unutrašnjost definitivno ima strogi osećaj. To ne znači da se oseća jeftino, jer se zapravo oseća dobro izolovano, udobno i kao da je prešao u novi milenijum u poređenju sa bilo kojom serijom 200, bez obzira na klasu modela.

Dobijate upravljač obložen kožom, izdržljive (i udobne) obloge sedišta od crne tkanine i aktivni tempomat. Ne dobijate nadzor mrtvog ugla, upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi ili parking senzore. Ove funkcije su dostupne od GKSL razreda i više.

Znam da mnogo pišemo o tome, ali zaista? Sa 90 hiljada pre troškova na putu, gotovo da nema argumenta da te karakteristike ne bi trebalo da budu standardne, bez obzira na marku ili model.

Ekran od 9,0 inča je miljama bolji od starog modela, takođe dobijate Apple CarPlai i Android Auto, a vozač dobija ekran od 4,2 inča unutar instrument table. Jedno je sigurno, LandCruiser serije 300 bi mogao biti nov, ali se i dalje oseća kao onaj omiljeni stari džemper u odnosu na 200 koji zamenjuje, pa hajde da saznamo kako se nosi sa rezom i naporom u svakodnevnom životu.

U
Kabina je verovatno najočiglednije mesto za početak ako želite da se raspitate o tome da li se GKS oseća previše osnovno za život u gradu. Ako svoj 300 postavljate kao pogon na sva četiri točka, spremni da se uhvatite u koštac sa australijanskom zaleđem, ovo je savršen model. Ali pitanje je da li to odgovara većini gradskih kupaca, a uprkos čeličnim točkovima, kabina je najočiglednije mesto za početak.

Modeli koji se nalaze dalje na stablu nude smeštaj sa sedam sedišta, ali ne svi, a GKS je isključivo sa pet sedišta. S tim u vezi, u rasponu od 300, prostor za noge i kolena u drugom redu su čvršći nego što bismo očekivali od SUV-a ove fizičke veličine. Nije neprijatno, sama sedišta su lepo izvajana, ali ako ste viši od 180 cm, primetićete.

Ne postoji velika razlika u dizajnu i rasporedu u okviru serije 300, tako da je to dobra stvar za osnovni GKS. Međutim, postoje neke manje atraktivne i tvrđe plastike i dodirne površine, što priliči početnoj kategoriji.

Tu je gore pomenuti vinil pod, platnena obloga sedišta i mnogo korisniji prostor za odlaganje nego što je 200 ikada imao. Šest držača za čaše, mesta za vaš novčanik i pametni telefon i dvozonski klima uređaj čine udoban krstaš. Električna parkirna kočnica je iznervirala neke ljude, ali ja sam dobar sa njom, i još više čisti centralnu konzolu.

Vrata prtljažnika sa gornjim šarkama nisu svima po volji, ali ne smetaju. Ne otvara se dovoljno visoko da ne biste udarili glavom – pitajte me otkud znam – i ja bih više voleo podeljeni dizajn da imam izbora, ali ima i pozitivnih strana u vezi sa gornjim zglobom. Kao zaklon od kiše, na primer.

Sa vozačevog sedišta se zaista oseća kao da je ovo potpuno novo vozilo, čak i u osnovnoj komponenti. Rasklopna oprema, raspored, dizajn, kontrole i interfejsi su znatno noviji i doprinose mnogo savremenijem iskustvu vožnje.

Centralno za ovaj osećaj je osećaj izolacije koji dobijate iz nove kabine. Toiota je potrošila dosta vremena osiguravajući da novi ‘Cruiser bude izolovan mnogo više kao što bismo očekivali od putničkog automobila. To ne znači da je serija 200 bila nepodnošljiva na bilo koji način, ali bilo je dosta urlanja iz V8 koji je ušao u kabinu čak i pod malim opterećenjem gasa. U gradu, GKS je mnogo tiši, prefinjeniji i udobniji. Dakle, to je veliki problem.

Da li GKS radi za dva roditelja i dvoje dece u školi? Apsolutno. Ima više nego dovoljno prostora za takvu vrstu porodičnih zahteva, a udoban je uz snažnu vidljivost sa četiri glavna sedišta. Njegovih 1131 L prostora za skladištenje sa drugim redom u upotrebi je dovoljno veliko. Dok bi neka premijum serija 300 bila privlačnija nekim kupcima, nema ničega u vezi sa ergonomijom kabine GKS-a što bi umanjilo njegovu sposobnost da obavlja gradske poslove.

Infotainment i povezivanje
Konačno, i da, mislimo konačno, čak i osnovna klasa dobija Apple CarPlai i Android Auto. Centralni ekran od 9,0 inča možda deluje malo s obzirom na veličinu kabine LandCruisera, ali radi i radi dobro. Nismo imali problema sa žičnom CarPlai vezom na testu. Bluetooth je takođe radio pouzdano.

Sam ekran je svetao pri slabom osvetljenju i ne bledi pri jakom svetlu, tako da uvek možete da vidite ekran. Takođe dobro reaguje na inpute i dobro je koristan dodatak za porodičnog kupca u gradu. Vozač takođe dobija ekran od 4,2 inča između konvencionalnih merača.

Veza za pametni telefon je takođe žičana, gde su neki prešli na bežičnu vezu, ali smatram da direktna skoro uvek radi pouzdanije. To će vam trebati (ili odgovarajuća jedinica za prodaju) za navigaciju, pošto osnovni LandCruiser propušta ugrađenu satelitsku navigaciju.

Dobijate AM/FM/DAB radio, pristojan zvučni sistem za početnike i kontrole koje je zaista lako razumeti. Ono čega nemate dovoljno u GKS klasi su USB ulazi. Na prednjoj strani su jedan USB i jedan USB-C, a nijedan na zadnjem sedištu. Nije idealno za porodične kupce.

Dobijate utičnicu od 12 V u drugom redu, što je dovoljno lako pretvoriti u USB napajanje, ali zaista bih voleo da vidim neke USB portove prilagođene porodici u drugom redu za putnike.

Sve u svemu, iako je infotainment sistem osnovni, on je jasan i što je još važnije da funkcioniše. Šest zvučnika daje pristojan kvalitet zvuka za putovanje, sistem za prepoznavanje glasa takođe dobro funkcioniše, a opšti osećaj standardne opreme je pouzdan.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button