Automobili

Pregled prototipa Maserati Grecale MHEV iz 2022

Maserati se dugo pripremao da lansira Grecale – svoj drugi namenski SUV posle petogodišnjeg Levantea. Međutim, tekući nedostatak poluprovodnika, koji je doveo do dramatičnog smanjenja proizvodnje u globalnoj automobilskoj industriji poslednjih meseci, primorao je italijanskog proizvođača automobila da odloži planirano predstavljanje svog ključnog novog modela do aprila 2022.

Odluka, doneta zbog ograničenja lanca snabdevanja koja mu ne bi dozvolila da postigne planirane količine tokom vitalne faze povećanja proizvodnje, znači da ćemo morati da sačekamo još nekoliko meseci pre nego što vidimo Grecale, koji je planiran da biti prodat sa izborom između benzinskih motora i čisto električnih pogona, u svoj svojoj proizvodnji.

Kao alternativa, međutim, ponuđena nam je vožnja u prototipu željno iščekivanog rivala Porsche Macan na probnoj stazi sestrinske kompanije Maserati Alfa Romeo Balocco u severnoj Italiji. Pretprodukcijski Grecale ostaje kamufliran, iako se ne može poreći uticaj većeg Levantea u obliku karoserije sa petoro vrata i detalja – od kojih oba imaju nepogrešive dizajnerske oznake Maseratija – kako ga prvi put vidimo izbliza .

Novi Maserati modeli se ne pojavljuju često. Uprkos tome, Grecale je potencijalno važniji za njegovu buduću prodaju i sveukupno finansijsko blagostanje od bilo koje sadašnje ili prošlosti. Ona se takmiči u onome što njen šef programa, Rainero Berticoli, opisuje kao najbrže rastući segment tržišta na svetu. Pored Porsche Macana, konkurencija premium brendova uključuje popularni Audi K5, BMV Ks3 i Mercedes-Benz GLC.

Polazna tačka za novi Maserati sa vodećim cenama je platforma Giorgio, koja se nalazi ispod Alfa Romeo Giulia i Stelvio – pored koje će se novi Maserati proizvoditi u fabrici Alfa Romea u blizini Kasina u južnoj Italiji nakon 1,2 milijarde AU ulaganje u lokaciju.

Zadržava uzdužni nosač motora za koji Maserati kaže da je najvažniji za pružanje Grecale-u „distribuciju težine od skoro 50:50 napred-pozadi“. Međutim, on je u velikoj meri modifikovan novim dimenzijama i dodatnim ojačanjima sa ciljem da se poveća njegova već impresivna krutost među ostalim detaljnim merama.

Berticoli je za Drive rekao da to neće biti samo „najpraktičniji“ automobil, već i „najluksuzniji“ u svojoj klasi. „Dosta smo razmišljali o ambalaži. Nudi više prostora za stanare od bilo kog rivala“, kaže on, dodajući, „Takođe sadrži tipičan Maserati luksuz u unutrašnjosti. Mislimo da će se svideti i kupcima i muškarcima i ženama.”

Kao i sa eksterijerom, ne možemo otkriti previše o unutrašnjosti. Radoznali izgled ispod tkanine koja skriva kontrolnu tablu prototipa, međutim, otkriva da je dobio potpuno novi dizajn sa savremenim elementima koji imaju za cilj da osiguraju da će se Grecale dopasti široj i potpuno mlađoj grupi kupaca od postojećih modela.

Tu je i novi multifunkcionalni volan sa integrisanim dugmetom za pokretanje, kao i rotirajući točkić za Manettino režim vožnje, velike ručice menjača pričvršćene za stub upravljača, digitalni instrumenti i centralno postavljen zakrivljen infotainment displej koji takođe sadrži kontrole ventilacije – sve to podržava novorazvijeni MIA (Maserati Intelligent Assistant) operativni sistem.

Klasični Maserati sat zadržao je svoje ponosno mesto visoko u centru fascije, ali je sada digitalan i može se programirati da prikazuje kompas, g-silu, kao i primenu gasa i kočnice. Tradicionalna ručica menjača zamenjena je sa četiri pojedinačna dugmeta – P, R, N i D/M – integrisana u centralni displej. Ovo oslobađa prostor unutar široke centralne konzole između prednjih sedišta za brojne korisne korpe za skladištenje, uključujući podlogu za bežično punjenje, udubljenje sa standardnim USB i USB-C utičnicom, kao i dva velika držača za čaše.

Jastučići prednjih sedišta su dobro naglašeni, pružajući udobne kvalitete i odličnu podršku. U međuvremenu, ukupan smeštaj je prilično izdašan, posebno u zadnjem delu gde to produženo međuosovinsko rastojanje dolazi u obzir. Zaista, postoji impresivna količina prostora za noge i glavu prema standardima klase, a Maserati nam kaže da Grecaleov prtljažnik nudi 535 litara prtljažnog prostora ispod prtljažnika. Ovo je 10 litara više od Stelvija i korisnih 77 litara više od Macana.

Maserati planira dva interno razvijena i proizvedena benzinska motora za svoj drugi SUV model. Uključena je 2,0-litarska četvorocilindrična blaga hibridna jedinica koja se već nudi u Ghibliju i Levanteu i ugrađena je u prototip koji se ovde vozi, kao i dekonstruisana verzija novorazvijenog 3,0-litarskog V6 sa dva turbo punjača italijanskog proizvođača automobila Pogon Nettuno je lansiran u superautomobilu MC20 sa srednjim motorom ranije ove godine.

Obe jedinice rade u kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem, kao i sistemom pogona na sva četiri točka iz Stelvio kao standard. Potonji obezbeđuje nominalni 50:50 distribuciju pogona napred-pozadi, ali je takođe u stanju da usmeri većinu pogona unazad za ono što Maserati opisuje kao „veoma dinamične kvalitete“. Četiri režima vožnje postoje na modelu sa četiri cilindra koji se ovde vozi: Comfort, GT, Sport i Off-Road. Rečeno nam je da će snažniji šestocilindrični modeli takođe dobiti dodatni Corsa režim.

Zajedno sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, novi električni pogon je takođe u razvoju u sedištu Maseratija u Modeni, Italija. Biće ponuđen na verziji Grecalea sa nultom emisijom koja bi trebalo da izađe 2023. godine kao deo programa koji ide pod imenom Folgore – italijansko za „munja“ – a planirano je da uključi i električne verzije sledećeg GranTurisma i MC20.

Automatski menjač menja odnose sa impresivnom tečnošću i brzinom u sportskom režimu, iako sa velikim ručicama menjača, pričvršćenim za stub upravljača, kao i kod drugih modela Maserati, veće je zadovoljstvo menjati brzine ručno. Blagi hibridni motor sa zadovoljstvom prihvata broj obrtaja, a da pritom ne postane neuobičajen, podstičući vas da istražite gornji domet tahometra kad god se ukaže odgovarajuća prilika.

Podešavanje izduvnih gasova ostavlja malo sumnje o poreklu novih SUV vozila. Karakterističan i karakterističan zvučni zapis oduvek je bio deo Maseratija iskustva, a ova tradicija je podržana sa Grecaleom. Relativno je podređen standardima italijanskog proizvođača automobila u GT režimu, ali nota izduvnih gasova se lepo razvija i po jačini i po intenzitetu kada uključite Manettino u Sport režim i povećate gas.

Prototip u kojem se nalazimo je jedan od 250 Maseratija kaže da je konstruisan za testiranje i razvoj pre planiranog početka proizvodnje za Grecale tokom prvog kvartala 2022. To je dobro za proizvodnu verziju, pružajući privlačnu kombinaciju agilnosti i svakodnevne lakoće upotrebe.

Upravljač, novi elektro-mehanički sistem koji je isporučio nemački stručnjak za inženjering ZF, a ne Bosch kao u drugim postojećim modelima Maseratija, je malo kratak za opšti osećaj, ali je ipak lepo ponderisan. Zaokret je relativno oštar, iako ne na nivou odziva koji pokazuje Alfa Romeo sa kojim deli veći deo svog mehaničkog paketa.

U međuvremenu, opciono vazdušno vešanje ima mnogo više hoda od inherentno čvrste čelične opruge koju koristi Stelvio u svim režimima vožnje.

Postoje umereni nivoi prevrtanja tela. Međutim, brzina u krivinama je na kraju diktirana preovladavajućim prianjanjem – a sa Grecale inženjerskom mazgom koja pokreće opcione 255/45 ZR20 prednje i 265/45 ZR20 zadnje Continental EcoContact gume, ostaje jaka i pouzdana čak i na vlažnim delovima bitumena u uslovima skoro smrzavanja. zahvaljujući stalnom raspoređivanju pogona na prednje ili zadnje točkove, kao i brzim kvalitetima VDCM (upravljanje dinamikom vozila) novog modela, centralne kontrolne jedinice koja selektivno koči pojedinačne točkove kada otkrije nedostatak prijanjanja u nastojati da sve bude na ravnoj kobilici.

Pouzdani dinamički kvaliteti su sastavni deo Maseratijevih ciljeva da obezbedi da Grecale privuče širu grupu kupaca nego bilo koji model u prošlosti. „Želimo da zadovoljimo zahtev za svakodnevnu upotrebu“, kaže Berticoli.

Ipak, novi Maserati takođe može da zabavi kada poželite. Prebacivanje u sportski režim donosi karakterističnu pristrasnost pogona na zadnje točkove, sa malo provokacije preko gasa koja je potrebna da bi se videlo kako zadnji kraj izlazi iz linije na izlazu u krivine.

Trebaće nam više vremena za volanom na javnim putevima da sa sigurnošću procenimo kvalitet vožnje, iako prvi utisci stečeni u Baloccu sugerišu da će proizvodne verzije Grecalea ponuditi veliki nivo udobnosti od petogodišnjeg Stelvija. Čini se da je apsorpcija udara posebna snaga novog ogibljenja sa vazdušnim oprugama, koje je prijatno suptilno u režimu Comfort pri svim brzinama.

Grecale tek treba da iskusimo u terenskim uslovima, iako u kombinaciji sa vazdušnim ogibljenjem koje dolazi kao opcija na blagim hibridnim verzijama novog Maseratija, njegov namenski režim vožnje van puta nudi promenljivu visinu vožnje koja služi za povećanje razmak od tla za čak 30 mm.

Trebalo je dosta vremena. Ali Maserati sada priznaje da se njegova budućnost vrti oko njegovih SUV modela. Očekuje se da će do 2025. novi Grecale i zamena za Levante činiti do 70 odsto godišnje prodaje italijanskog proizvođača automobila širom sveta.

Kao i kod svog ključnog rivala Porsche-a, uspeh na SUV-u će mu omogućiti da finansira razvoj zamena za svoje tradicionalnije modele, kao što su Ghibli i Kuattroporte, kao i da finansira razvoj novih električnih modela, uključujući i nadolazeće naslednike baterija koje se reklamiraju GranCoupe i GranCabrio.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close