fbpx
Uncategorized

Pregled Porsche Macan T 2022

2022 Porsche Macan T
Pitate se šta znači ‘T’ u nazivu Porsche Macan T 2022?

To je Porscheova oznaka modela za „turing“ – a Macan T predstavlja prvi put da se ova oznaka pojavila na Porsche-u sa četvoro vrata. Tradicionalno, rezervisan je za modele 911 i 718, ali Porscheov srednji SUV je razbio kalup i prošao tretman „T“ krajem 2022.

Dakle, šta sve to znači za popularni – iako ostareli – model, koji se rangira kao Porsche-ov najprodavaniji automobil do sada u 2022. (u velikoj meri)? Ukratko, Macan T dobija isti pogonski sklop kao i Macan osnovne specifikacije, ali kao standard dobija neke dodatke fokusirane na performanse.

Ovo uključuje standardnu opremu Porscheovog Sport Chrono paketa – koji dodaje kontrolu pokretanja, četiri režima vožnje, menjanje stepena prenosa inspirisano motornim sportovima i štopericu na instrument tabli.

Takođe omogućava automobilu da ubrza od 0-100 km/h za 6,2 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 232 km/h (na trkačkoj stazi, naravno).

Macan T takođe dobija aktivno upravljanje vešanjem, 15 mm nižu visinu vožnje, točkove od 20 inča (u odnosu na točkove od 19 inča osnovne klase), neke sjajne crne i sive metalik spoljašnje akcente, kao i sportske izduvne cevi i sportska sedišta.

Ukratko: to je Macan osnovne specifikacije ubrizgan nekim ozbiljnim DNK sportskih automobila.

Koliko košta Porsche Macan T u Australiji?
Macan T je jedan korak iznad osnovnog Macana i počinje od 92.700 dolara pre nego što košta 3400 dolara više od osnovnog Macana.

To je svakako bolja vrednost nego da se odlučite za osnovni Macan i dodate Sport Chrono paket (1880 USD), aktivno upravljanje vešanjem (2180 USD) i točkove od 20 inča, koji mogu dodati između 3000 i 6500 USD u zavisnosti od boje koju izaberete.

Sve tri karakteristike su standardne na Macan T.

Ispod haube Macana T nalazi se isti motor kao i početni Macan – 2,0-litarski, četvorocilindrični benzinski motor sa turbopunjačem koji može da razvije 195 kV i 400 Nm na svom vrhuncu. To pokreće sva četiri točka preko sedmostepenog sportskog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom.

Dok se Macan T nalazi na donjem kraju Macan cenovnog ranga, mnoge opcije koje su ugrađene u moj test automobil su iznosile vrtoglavih 25.860 dolara. Najskuplja od ovih opcija uključivala je paket crne kože od 3280 dolara, panoramski krov od 3110 dolara i sportski izduvni sistem od 3080 dolara.

Kao takav, moj Macan T je iznosio 134.072 dolara kada je konfigurisan za poštanski broj u Melburnu.

Odjednom, ta cena odlaska je ušla u domen većih luksuznih SUV-ova kao što su BMV Ks5 ili Audi K7 sa osnovnim specifikacijama, ili čak i Jaguar F-Pace sa višim specifikacijama.

Pre opcija i troškova na putu, Macan T se takmiči sa drugim premium srednjim SUV-ovima kao što su BMV Ks3, Alfa Romeo Stelvio, Mercedes-Benz GLC ili Audi K5.

Jedina razlika je u tome što će vas trošenje 92.700 dolara pre troškova na putu za bilo koji od tih modela dovesti do malo većeg stepena specifikacija nego u Macan liniji.

U pogledu performansi, najbliži konkurenti su Alfa Romeo Stelvio Veloce, koja ima 2,0-litarski, četvorocilindrični turbo benzinski motor sa 206kV i 400Nm, ili BMV Ks4 kDrive30i M Sport, koji nudi sportski stil i 2,0-litarski , četvorocilindrični turbo benzinski motor sa vršnom snagom od 185kV i 350Nm.

Od toga, Macan T je u sredini u pogledu cene, iznad Stelvija sa 80.950 dolara pre troškova na putu, ali ispod Ks4 sa 99.900 dolara.

Koliko prostora Porsche Macan ima unutra?
Uskačući na prednje sedište Macana T, ima toliko prekidača i točkića koji krase instrument tablu, ekran vozača, volan, centralnu konzolu i krov da sam se osećao kao pilot borbenog aviona.

Pozivni znak: mama-erick.

Komandna tabla i displeji su sigurno malo više analogni od onih u nekim premijum rivalima, sa instrumentalnom klasterom stare škole i štopericom na kontrolnoj tabli.

Da bi se napravio prostor za sve te dugmad i prekidače, čini se da je neki prostor za skladištenje ugrožen.

Ne postoji bežični punjač, a široka centralna konzola sadrži samo jednu malu posudu pored dva držača za čaše za nošenje telefona i ključeva, plus mali pretinac za skladištenje sa poklopcem koji takođe sadrži dva USB-C porta.

Otkrio sam da stalno tražim prirodna mesta kojima je lako pristupiti da stavim svoj iPhone, svoja dva seta ključeva, dodatnu šoljicu za kafu, lutku mog sina i druge glupe sitnice koje volim da imam pri ruci.

Sedišta su obrađena potpuno crnom kožnom presvlakom, što dodaje 3280 dolara kupovnoj ceni. Standardno, presvlake su kombinacija crne kože i Sport-Tek tkanine.

Iako je koža bila lepa, nije bila posebno raskošna; međutim, sama sportska sedišta su bila podržavajuća, udobna i grejana, sa električnim podešavanjem u osam smerova koji se nudio kao standard (moj test automobil je imao podešavanje u 18 smerova za dodatnih 2410 dolara). Posebno su mi se dopali fantastični narandžasti pojasevi, koji su bili savršeno usklađeni sa eksterijerom automobila.

Krovni otvor, koji je skupa dodatna oprema, je zatamnjen i ne dozvoljava mnogo odsjaja da uđe u kabinu, plus se lepo i široko otvara – što predstavlja posebno zabavno preuzimanje za čuvanje dece po retkom sunčanom danu u Melburnu.

Trozonska kontrola klime i staklo za privatnost takođe su standardne komponente u celom Macan asortimanu.

Na zadnjem sedištu, kosi krov u izvesnoj meri smanjuje prostor za glavu i otkrio sam da bi mi glava lagano dodirivala krov kada sedim uspravno.

Prostor za noge nije veliki, ali meni je bio adekvatan (visok sam 178 cm), iako bih zamišljao da bi se moglo prilično brzo stisnuti sa nekim višim na sedištu vozača.

Postavljanje bilo čega više od dve odrasle osobe na zadnje sedište bi bilo teško – a srednji putnik bi imao veoma ograničen prostor za noge zbog podignutog dela poda.

Sve u svemu, nije posebno prostrano zadnje sedište, ali deca će biti u redu, a dečija sedišta imaju dve ISOFIKS tačke vezivanja, plus tri gornje tačke vezivanja preko zadnjeg dela sedišta.

Kao dodatni bonus, posebno je lako pronaći svetlo narandžaste ISOFIKS tačke vezivanja – obojene u spoljašnju boju automobila, ali se ističu u odnosu na okolnu crnu oblogu.

Tu su i dva velika ventilaciona otvora i dva USB-C porta, plus dugmad za podešavanje temperature pozadi kao deo sistema kontrole klime sa tri zone.

Što se tiče prostora za odlaganje, zadnje sedište takođe ima male, duboke korpe na vratima i dva držača za čaše u naslonu za ruke, ali nema džepova za karte na naslonima sedišta.

Korisno, drugi red se preklapa u omjeru 40:20:40 kako bi ponudio maksimalnu mogućnost konfiguracije za one koji se bore sa sedištima za kola.

Da li Porsche Macan ima Apple CarPlai?
Porscheov ugrađeni infotainment sistem, nazvan Porsche Communication Management (PCM), radi preko ekrana osetljivog na dodir od 10,9 inča koji nudi ažurnu, onlajn satelitsku navigaciju (sa praktičnim ključem do najbliže benzinske stanice), DAB digitalni radio, bežični Apple CarPlai i glasovna aktivacija.

Nažalost, korisnici Androida će ostati željni, jer Android Auto nije dostupan u asortimanu modela Macan.

U pretincu za rukavice se nalaze čitač SIM kartica, čitač SD kartica i dva USB-C porta.

Porscheov Connect Plus sistem omogućava daljinski pristup automobilu preko aplikacije Mi Porsche, koja vam omogućava da sinhronizujete odredišta i kalendarske sastanke sa vašim automobilom.

Većina grafike na ekranu je osnovna i crno-bela, ali izvorni ekran satelitske navigacije je ekspanzivan i šaren, a neki od ekrana za pomoć vozaču imaju detaljniju grafiku.

Otkrio sam da je uparivanje telefona za korišćenje bežičnog Apple CarPlai-a trebalo nekoliko pokušaja i, kada se na kraju učitao, bizarno je popunio samo dve trećine ekrana, ostavljajući crni pravougaonik na levoj strani. Pored toga, ikone na ekranu osetljivom na dodir su bile prilično male i ponekad ih je bilo teško pogoditi tokom vožnje.

U međuvremenu, kontrolama klime se upravlja sa centralne konzole preko kombinacije fizičkih i dodirnih tastera, ali ove poslednje je frustrirajuće teško aktivirati, i često sam morao da ih udarim prstom nekoliko puta da bih pokrenuo odgovor .

Uglavnom analogna instrument tabla nudi neki šarm stare škole, ali uključuje manji ekran u boji od 4,8 inča koji prikazuje nadzor pritiska u gumama, putni računar, informacije o mini mapi i muzički prikaz.

Nažalost, jedina stvar koja liči na digitalni brzinomjer je niz malih brojeva ispod tahometra koje može biti teško pročitati dok ne gledate na put.

Pored toga, ne postoji head-up displej u ponudi, čak ni kao opcija.

Konačno, zvučni sistem sa 10 zvučnika se nudi kao standardna oprema za Macan T, ali moj test automobil je bio opremljen Bose surround sistemom od 2230 dolara koji nudi 14 zvučnika i sabvufer. Ovo nije bilo posebno istaknuto, barem ne za moje uši. Za to bi mogao biti kriv kvalitet mog Spotifija, ali sam povremeno otkrio da zvuk nema definiciju.

Međutim, moj kolega Džastin je otkrio da deluje posebno dobro na „većim i ambijentalnijim numerama“ i da je jedan od boljih primera Bose stereo koji je iskusio u automobilu.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Porsche Macan?
Standardna lista bezbednosnih tehnologija za Porsche Macan T uključuje pomoć pri promeni trake, upozorenje o napuštanju trake, tempomat sa graničnikom brzine, nadzor pritiska u gumama, ABS (protiv blokiranja kočnica), funkciju automatskog zadržavanja i podsetnike za pojaseve za prednje i zadnje.

Za parkiranje, tu su i prednji i zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad sa surround pogledom i retrovizori sa pomoći pri parkiranju u pogledu na ivičnjak – sve to u kombinaciji čini iskustvo parkiranja izuzetno jednostavnim.

Kao što je pomenuto, autonomno kočenje u nuždi je dostupno samo ako dodate opciju adaptivnog tempomata od 1620 USD, dok pomoć pri održavanju trake, koja je ugrađena u moj test automobil, iznosi dodatnih 1100 USD.

Sistem pomoći pri održavanju trake nudi i zvučni alarm i pomoć pri upravljanju ako skrenete iz svoje trake, dok se aktivni tempomat upravlja pomoću ručice na volanu što je, po mom mišljenju, inferiorna alternativa jednostavnijem upravljanju – dugmad na točkovima.

Otkrio sam da sam propustio uključivanje upozorenja o unakrsnom saobraćaju pozadi, što je skoro postalo uobičajeno na većini modernih SUV vozila, ali inače je kombinacija standardne i opcione bezbednosne tehnologije funkcionisala efikasno i nije bila preterana.

Koliko košta održavanje Porsche Macana?
Porsche nudi trogodišnju garanciju neograničenih kilometara na svoja vozila, a servisni intervali za Macan T dolaze svakih 12 meseci ili 15.000 km, u zavisnosti od toga šta se prvo dogodi.

Porscheove cene usluga variraju u zavisnosti od države i zastupnika, ali prema mom najbližem Porsche dileru u Melburnu, servis će koštati otprilike 2690 dolara tokom tri godine ili 4685 dolara tokom pet godina.

Mora se reći da je Porsche jedan od retkih preostalih proizvođača koji nudi trogodišnji rok garancije, a većina njegovih premium rivala – uključujući BMV, Mercedes-Benz, Alfa Romeo i Jaguar – prelazi na petogodišnji rok u poslednjih godina.

Servis je takođe skup u poređenju sa konkurentima. Za svoj osnovni F-Pace, Jaguar naplaćuje 1920 dolara za pet godina servisiranja – što značajno smanjuje čak i trogodišnje troškove Porsche-a.

Macan T će koštati 2637,01 dolara godišnje za osiguranje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button