fbpx
Uncategorized

Pregled Nissan Juke ST-L 2023

2023 Nissan Juke ST-L
Kada sam prvi put video svetlo plavi Nissan Juke ST-L u garaži Drive-a, morao sam dvaput da uzmem. Već imam ovaj auto kod kuće, pomislio sam. Moj jednogodišnjak ima mali auto igračku koji izgleda identično.

Iako to možda govorim pomalo bezobrazno, zapravo sam veoma očaran izgledom ovog neobičnog malog SUV-a. Sa svojim okruglim svetlima i zakrivljenim ivicama, gotovo je antropomorfna. Smatram da je to osvežavajuća promena vanile linije identičnih SUV-ova.

Međutim, Juke nije svačija šolja čaja. To možda nije najpraktičniji oblik za segment koji je dizajniran da bude uredan i brz, i sigurno nije najpristupačnija opcija.

Zato se pitam, ako ostavimo čudan dizajn na stranu, da li Juke može da se održi u odnosu na konkurenciju kada su u pitanju druge najvažnije karakteristike kao što su bezbednost, tehnologija i opšti kvalitet?

Koliko košta Nissan Juke u Australiji?
Nissan Juke ST-L u kojem se nalazim košta 38.626 dolara za vožnju u Novom Južnom Velsu. Jedina opciona dodatna Nissan ponuda je izbor vrhunske boje. Moj auto dolazi u magnetno plavoj boji, koja je 700 dolara skuplja od osnovne boje Arctic Vhite. Mislim da ova jarko plava više odgovara razigranoj karoseriji automobila, ali ako želite nešto razumnije, onda možete birati između odraslih sive, crne i bele.

ST-L se nalazi u sredini raspona od pet varijanti: početna varijanta, ST, počinje od ugodnije 31.672 dolara, dok je Ti najskuplji u liniji sa 40.427 dolara (sve cene vožnje u NSV).

Cena Juke-a je svakako na samom kraju spektra lakih SUV vozila, zbog čega možda nije imao iste prodajne brojke kao, recimo, Mazda CKS-3, koja je najprodavaniji model u segmentu , Toiota Iaris Cross ili čak Volksvagen T-Cross.

Kada je u pitanju kupovina, imate nekoliko drugih opcija koje treba razmotriti. Čini se da su najpristupačniji kompaktni SUV-ovi Kia Stonic i Hiundai Venue. Izvan asortimana lakih SUV vozila, možda biste želeli da razmislite o automobilima kao što su Toiota Corolla, Subaru Impreza ili Škoda Scala, sa varijantama po ceni oko iste cene kao Nissan Juke ST-L.

Ako ste voljni da povećate veličinu segmenta, uzmite u obzir Jukeovog starijeg brata, Kashkaija. Takođe, dobitnik nagrade Drive Car of the Iear 2023, Kashkai počinje od 33.890 dolara i dostiže vrhunac od 51.590 dolara (obe cene plus troškovi na putu) u zavisnosti od toga za koju varijantu se odlučite. Model iz 2023. dolazi sa gomilom nove tehnologije kao standard, 1,3-litarskim turbo motorom i impresivnom kontrolom vožnje – što ćete otkriti da je moja bolna tačka sa Jukeom.

Koliko prostora Nissan Juke ima unutra?
S obzirom da sam deo bande koja voli malo nekonvencionalan dizajn Juke-a, polažem velike nade u unutrašnjost.

Ne počinjem baš najbolje: odmah me odvrate kvake na zadnjim vratima, koja su ušuškana iza prozora. Razumem da Nissan pokušava da bude malo drugačiji, ali ove kvake na vratima su nezgodne. Za to je kriv mišićno pamćenje, ali nikada nisam otišao na pravo mesto, prvi put. I kao što je moj kolega Rob, otac devetogodišnjaka, istakao da su previsoke da bi deca mogla da im pristupe.

Međutim, kada sam se snašao da otvorim vrata, propisno sam impresioniran.

Kabina je iznenađujuće lagana i prostrana za kompaktni automobil. Ergonomija je promišljena; sedišta u obliku kašike su visoko, omogućavajući odličnu vidljivost puta ispred vas. Oba sedišta u prednjem redu su grejana, ali se nažalost mogu samo ručno podesiti, što je malo zapušteno za ovu cenu. Sama sedišta i okolni elementi su prekriveni materijalom u izgledu kože, čime sam uvek zadovoljan. Izgleda premijum i lakše se čisti. Vin-vin.

U stvari, u celini, karakteristike izgledaju uglađeno, što je jednako dobro po ovoj ceni. Sviđaju mi se i taktilna dugmad. Cenim da bi neki ljudi mogli da ih smatraju malo starinskim, ali dajte mi tradicionalne točkove i prekidače preko ekrana osetljivog na dodir svakog dana.

Centralna konzola je dobro promišljena. Ispod kontrolne table nalazi se mala ladica, gde su takođe smešteni USB-A port i jedna 12-voltna utičnica. Postoji mala centralna korpa za skladištenje, odgovarajuća ručica menjača i dva držača za čaše razumne veličine, pod tim mislim da mogu da drže veliku šolju za kafu. Toliko sam frustriran automobilima koji pokušavaju da presretnu moju zavisnost od kofeina tako što pružaju samo male držače za čaše.

Prostor za noge i glavu su dobri u oba reda. Iako u drugom redu nema gomile pogodnosti, njegov dizajn ne izgleda kao naknadna misao. Sedišta su visoko kao i ona napred i nude istu podršku i udobnost putnicima čak i na dužim putovanjima.

Iako postoje sigurnosni pojasevi za tri putnika, srednje sedište je zaista samo za kada ste gurnuti u prostor: grba u drugom redu zadire u prostor srednjih sedišta. I s tim u vezi, postoji samo jedan USB port u zadnjem redu, što bi moglo izazvati nekoliko argumenata ako postoji pun red putnika na dugom putovanju.

Prostor za prtljažnik nije ništa za njuškanje. Sa 422 litra sa podignutim sedištima (1305L sa spuštenim sedištima), zapravo ima više prtljažnika od bilo kog rivala u segmentu. U stvari, 422L je više u skladu sa nešto većim SUV-om; njegov veći brat Kashkai je samo 7L veći. Znam da veličina prtljažnika nije prioritet za sve – što su jasno pokazali podaci o prodaji kompaktnih SUV vozila u prošloj godini – ali za mene, što je veći prtljažnik to bolje.

Međutim, ono što mi se ne sviđa je to što prtljažnik ima ivicu visokog opterećenja, što sve čini malo nepraktičnijim za ulazak i izlazak. Naročito glomazna kolica, što je glavni razlog zašto bih želeo veću prtljažnik na prvom mestu.

Da li Nissan Juke ima Apple CarPlai i Android Auto?
Juke ima 8,0-inčni digitalni info-zabavni ekran koji ima mogućnost povezivanja Android Auto i Apple CarPlai-a. Ne smeta mi što je za automobil potrebna žica, ali u testnom modelu sam našao vezu temperamentnu. Verovatno četvrtinu svih puta kada sam uključio motor, moj telefon se nije automatski povezao na Apple CarPlai, i morao bih da igram ples da isključim telefon i ponovo ga uključim pre nego što se Apple CarPlai uključi.

Osim toga, infotainment sistem je bio jasan i lak za upotrebu, a većina funkcija na ekranu ima prateće točkove i dugmad ispod ekrana ili na volanu.

Ispred volana je lep, oštar ekran vozača od 7,0 inča koji se kreće kroz informacije o putnom računaru i funkcije pomoći vozaču.

Nissanov infotainment je u ovoj fazi „povezana“ platforma. Dakle, nema spoljne aplikacije ili daljinskog povezivanja preko vašeg pametnog telefona.

Kako se vozi Nissan Juke?
Počnimo sa dobrim stvarima, hoćemo li? Kao i sve druge varijante Juke-a, ST-L pokreće 1,0-litarski turbo motor sa tri cilindra sa 84 kV i 180 Nm. To nekima možda nije dovoljno gunđanje, ali je bilo dovoljno za moju uobičajenu vožnju po predgrađu i u grad.

Iako karoserija automobila izgleda pomalo nepraktično, bila je zgodna sitnica za parkiranje, delimično zahvaljujući ravnomernom upravljanju. Vidljivost je bila odlična zahvaljujući visini sedišta, kao što sam ranije pomenuo.

Sve u svemu, moje vozačko iskustvo bilo je, kako da kažem, nerafinirano. Iako je kabina prilično tiha, na sedištu vozača se mogu osetiti udarci. Niže varijante dolaze sa manjim točkovima od točkova od 19 inča na ST-L, i mislim da bi se mogli pokazati mekšim na tim neravninama.

Osećam da ubrzanje sporo reaguje i morao sam da isključim stop-start jer sam smatrao da je nepouzdano do tačke da se osećam opasno. U više navrata, motor se nije brzo uključio u prometnom skretanju udesno jer se nadolazeći saobraćaj nesigurno približavao.

A onda postoji problem kotrljanja. Ovo je pitanje za koje je Jukes istorijski imao reputaciju. Džukovi napravljeni od kasne 2020. godine imaju ažuriranje softvera za menjač koji treba da iskoreni ovaj problem, ali sam imao nekoliko promašaja kada sam prevrnuo jedan previše puta, do tačke u kojoj bih posebno parkirao što dalje od bilo koga drugog u svojoj ulici, koji je na nagibu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button