fbpx
Uncategorized

Pregled Hiundai i30 Sedan N 2024

2024 Hiundai i30 Sedan N
Hiundai i30 je bio jedan od onih „novih“ automobila za Hiundai kada je prvi put izašao u prodaju. Imao je za cilj da udalji brend od svog budžetskog porekla i da ga usmeri ka mejnstrim poziciji.

Nakon godina postojanja mejnstrim, dodavanje i30 hot heč-a ponovo je pokrenulo igru za Hiundai. Ne samo mejnstrim, već dovoljno sofisticiran da napravi automobil sa aspirativnim performansama.

Ali i30 N više nije revolucionaran ili revolucionaran. Postoji već neko vreme i za to vreme je ažuriran sa verzijom sedana koja je dodata u asortiman.

Pošto heč i limuzina imaju malo drugačije rasporede predstavljanja i ažuriranja, fejsliftirani i30 Sedan N je noviji dolazak u Australiju. Suptilno ažuriran spolja, minimalno drugačiji iznutra, ali sa nizom malih inženjerskih podešavanja da bi ga malo evoluirali.

Dakle, da li je ovo mali automobil koji je brz za vas? Konkurencija je ograničena, ali žestoka, pa sam krenuo da otkrijem da li je najsportskiji Hiundai sa četvoro vrata onaj sa kojim možete da živite iz dana u dan.

Koliko košta Hiundai i30 Sedan N?
Hiundai-jev i30 N asortiman zapravo nije toliko širok kao jedan model sa nekoliko opcija. i30 Sedan N dolazi samo u ‘Premium’ verziji, a to počinje od 52.000 dolara plus troškovi na putu. Odatle se možete odlučiti za šestostepeni manuelni ili osmostepeni automatski sa dvostrukim kvačilom bez dodatnih troškova, ili možete dodati premium boju za 595 dolara ili krovni otvor za 2000 dolara.

Auto koji vozim je opremljen automatskim osmostepenim menjačem, ali nema krovni otvor, a boja Performance Blue je besplatan izbor (kao i Atlas bela).

Sve što vidite na automobilu, poput kontrastnog kompleta karoserije i zadnjeg spojlera, 19-inčnih kovanih aluminijumskih felni, izduvnih vrhova veličine odvodne cevi i crnih oznaka je standardno. Deo agresivnog remonta modela N od već prilično dramatičnog regularnog i30 limuzinskog asortimana.

Ispod površine, i30 Sedan N ima prilagodljivo ogibljenje (koje je malo izmenjeno sa ažuriranjem), sportski auspuh u više režima i unapređeni hardver poput vešanja, učvršćenja, kočnica i još mnogo toga – sve je prešlo sa standardnog i30 na onda.

Unutra, i30 Sedan N dolazi sa prednjim sedištima sa grejanjem i ventilacijom, kožnim presvlakama, sedištem vozača sa električnim pogonom, ekranima od 10,25 inča za instrumente i infotainment, Bose audio sa osam zvučnika, ulaskom bez ključa i startovanjem pritiskom na dugme, bežičnim punjenjem telefona, ambijentalno unutrašnje osvetljenje, dvozonska kontrola klime i još mnogo toga.

Koliko je velik Hiundai i30 Sedan N?
Iako potpada pod klasifikaciju ‘malog automobila’ u Australiji, i30 limuzina je velikodušan mali automobil. Sa dužinom od 4710 mm, limuzina je 370 mm duža od nosa do repa od ekvivalentnog hatch-a. Takođe se vozi na dužem međuosovinskom rastojanju, sa dodatnih 70 mm između prednjih i zadnjih točkova za malo dodatnog smeštaja putnika.

Dok je ažuriranje i30 Sedan N donelo primetne promene u spoljašnjem stilu, sportska limuzina se u unutrašnjosti oseća manje drugačije. Trainspotteri mogu izabrati crnu Hiundai značku na volanu, dodatne USB-C portove ili nešto veću podlogu za bežično punjenje. Razlike su velike u finim detaljima.

Unutrašnji prostor je velikodušan. To je nizak automobil, tako da ćete, naravno, morati da sednete na sedišta, ali nije teško izvući se iz njega. Prednja i zadnja prostorija su pristojne, bez osećaja zarobljenosti, iako će viši putnici na zadnjim sedištima možda naći prostor za glavu tesno.

Putnici na zadnjim sedištima imaju pristup zadnjim ventilacionim otvorima kroz centralnu konzolu, ali nema centralnog naslona za ruke i držača za čaše.

Na nekim zahtevnijim putevima poželeo sam da mogu da spustim vozačevo sedište malo niže, ali uglavnom mi se sviđa ergonomska ravnoteža koju je Hiundai postigao. Takođe sam poželeo da Hiundai Australija pronađe način da u limuzini stavi sportskija N Light sedišta iz poklopca.

Prekomorska tržišta nude nadogradnju, ali Australija se drži manje agresivno profilisanih sportskih sedišta. Još uvek sportski, ali malo bolje prilagođen za udobne nedeljne vožnje i nije baš savršen za izlete na stazu vikendom.

Unutrašnjost dolazi neverovatno dobro opremljena, međutim, sa grejanim i ventilisanim prednjim sedištima, grejanim volanom, električnim sedištem vozača sa memorijom za dva položaja, kožnim ukrasima sedišta, unutrašnjim retrovizorom sa automatskim zatamnjivanjem, dvozonskom kontrolom klime, automatskim svetlima i brisači i ambijentalno osvetljenje kabine – plus više.

Prtljažnik ima 464 litra, što je pristojno za mali automobil, ali N-specifični nosač šasije preko zadnjeg dela vozila stoji na putu da se zadnja sedišta preklope i provuku glomazni predmeti. Još uvek možete da preklopite zadnje sedište, ali je otvor začepljen.

Prtljažnik se ručno otvara i zatvara, ali Hiundai ima opciju otvaranja bez upotrebe ruku koja otvara poklopac prtljažnika kada stojite blizu zadnjeg dela automobila nekoliko sekundi. Može biti frustrirajuće ako jednostavno morate da budete u blizini svog automobila, ali ga je lako isključiti preko podešavanja vozila.

Da li Hiundai i30 Sedan N ima Apple CarPlai i Android Auto?
Hiundai je počeo sa uvođenjem novog infotainment sistema na različite modele, ali i30 Sedan N nedostaje taj najnoviji sistem. Umesto toga, dolazi sa platformom za prenos informacija i zabave, koja iako je potpuno opremljena, nije tako oštra kao Hiundai-jeva najnovija.

Ekran osetljiv na dodir od 10,25 inča omogućava pristup AM, FM i digitalnom radiju, žičano povezivanje sa Apple CarPlai i Android Auto, Bluetooth telefon i audio streaming, kao i ugrađenu satelitsku navigaciju.

Dodate najnovijim ažuriranjem, Bluelink povezane usluge omogućavaju funkcije SOS poziva iz vozila ili udaljene usluge kao što su lokacija vozila i daljinsko otključavanje kada su upareni preko aplikacije Bluelink. Pristup je besplatan za prvih pet godina vlasništva.

Teško je kriviti Hiundaijev sistem. Prilično je jednostavno za razumevanje, a par dugmadi za omiljene opcije koje može da konfiguriše korisnik (jedan ispod ekrana, jedan na volanu) omogućava vam da pozivate svoje omiljene funkcije bez traženja menija. Međutim, u poređenju sa Hiundai-jevim najnovijim sistemom, izgleda malo manje sveže, a brzina i odziv sistema bi mogli biti bolji.

Kabina nudi USB-A i USB-C tačke punjenja napred, i par USB-C portova pozadi. Podloga za bežično punjenje se malo povećala – ali sa potrebom da se priključite da biste koristili preslikavanje pametnog telefona, možda neće biti dovoljno vežba. Meni je dobro funkcionisao bez potrebe da budem milimetar precizan za to gde ispustiš telefon.

Povezani Clanci

Proveri
Close
Back to top button