fbpx
Uncategorized

2024 Lekus LBKS Sports Lukuri AVD pregled

2024 Lekus LBKS Sports Lukuri AVD
Lekus je trenutno na suzama zahvaljujući velikim modelima kao što su LKS off-roader, najprodavaniji NKS SUV srednje veličine i nadolazeći GKS – potonji prvi put kada će tablica biti dostupna u Australiji.

Ali najmanji model brenda, LBKS, takođe zaslužuje pažnju.

Kao lagani SUV stilski napredan, to je najpristupačniji model Lekus Australia i jedan od najmanjih u svom segmentu gde se bori sa većim rivalima iz BMV-a, Audija, Mercedes-Benz-a i Volva.

LBKS takođe deli svoje osnove sa Toiota Iaris Cross. Može li da prevaziđe svoje korene ekonomičnog automobila i pruži zaista Lekus-ovo iskustvo?

Koliko košta Lekus LBKS?
Lekus LBKS za 2024. nudi se u tri ukusa, počevši od luksuzne varijante sa pogonom na dva točka po ceni od 47.550 dolara pre troškova na putu.

Sports Lukuri je tada dostupan u formi sa pogonom na prednje točkove i pogonom na sve točkove za 52.990 dolara i 56.990 dolara respektivno – poslednje od kojih sam testirao nedelju dana.

I odmah, to je velika cena za tako mali model.

U poređenju sa vrhunskim Iaris Cross Urban AVD, koji deli istu platformu, Lekus LBKS Sports Lukuri AVD ima značajnu premiju od 17.110 dolara.

Ali Lekus je to opravdao širokim asortimanom vrhunskih detalja, počevši od kabine obložene sintetičkom kožom mekom na dodir, i većim 9,8-inčnim infotainment displejima i 12,3-inčnim ekranima digitalnih instrumenata.

Standardna cena takođe uključuje aluminijumske felne od 18 inča, grejana prednja sedišta, električno podesivo vozačko sedište, elektropodesiva vrata prtljažnika, automatske brisače, dvozonsku kontrolu klime, bežični punjač za pametne telefone, zadnje staklo za privatnost, bočne retrovizore sa električnim preklapanjem, prednja sportska sedišta , ulazak bez ključa, pokretanje pritiskom na dugme i monitor sa surround pogledom.

Ali napredovanje ka Sports Lukuri kompletu dodaje Ultrasuede i kožnu unutrašnjost, automatizovano parkiranje, LED prednja svetla sa prilagodljivim dugim svetlima, head-up displej, grejani volan, lopatice postavljene na volanu, unutrašnje ambijentalno osvetljenje, oznaku sa 13 zvučnika Levinson zvučni sistem i aktivna kontrola buke.

Tu su i prozori sa dvostrukim zastakljenim staklom za maksimalnu prefinjenost u kabini, što dodatno razlikuje LBKS od njegovog rođaka Iaris Cross.

Ali sa nešto manje od 57.000 dolara, LBKS Sports Lukuri AVD je skuplji od većih, stilski fokusiranih SUV-ova kao što su Audi K2 40 TFSI (56.800 USD), Mini Countriman C Favored (55.990 USD) i Volvo KSC40 Plus B4 (54.990 USD).

A ovi rivalski modeli takođe imaju prednost od LBKS-a u pogledu performansi, jer Lekus model ima kombinovanu snagu od samo 100 kV od 1,5-litarskog trocilindričnog benzinskog motora i dvostrukih elektromotora.

Audi K2 proizvodi 140kV/320Nm, Countriman 115kV/230Nm, dok Volvo ima snagu od 145kV/300Nm.

Međutim, ono što Lekus dobija prednost u odnosu na svoje rivale je u ponudi hibridnog pogona koji troši gorivo, ali na ekonomičnost ću doći malo kasnije.

I iskreno, cena bi mogla biti visoka kada se uzme u obzir njegov Iaris Cross osnova, ali LBKS izgleda i oseća se daleko ispred onoga što Toiota nudi.

18-inčni točkovi sa debelim bočnim stranama su za mene poseban vrhunac, kao i raskošna plava spoljašnja boja testnog automobila sa kontrastnim crnim krovom (opcija od 1750 dolara).

Koliko je velik Lekus LBKS?
Sa dužinom od 4190 mm, širinom 1825 mm, visokim 1560 mm i međuosovinskim rastojanjem od 2580 mm, LBKS je čvrsto na teritoriji lakih SUV vozila, iako ga australijska prodajna klasifikacija grupiše sa malim SUV-ovima (ne postoji premium klasa lakih SUV-ova). Ako vam je potreban vizuelni okidač – samo je 18 mm kraći od već kompaktnog Audija K2.

To bi moglo odmah odbiti potencijalne porodične kupce. Uklopio sam svoju četvoročlanu porodicu tokom moje nedelje sa automobilom – iako samo. Urbani samci i parovi će verovatno smatrati da će LBKS bolje odgovarati.

Kao što se i očekivalo, prednja sedišta pružaju velikodušan prostor za putnike, ali sa mojim 183 cm visokim okvirom, moj položaj za vožnju je značajno zauzeo prostor za noge na zadnjim sedištima.

Srećom, iza sebe sam imao trogodišnjaka, a ne još jednu odraslu osobu u punoj veličini, tako da sam mogao da radim samo na poslu.

Imajte na umu da LBKS ima funkciju klizanja sedišta koja gura vozačevo sedište unazad radi lakšeg ulaska/izlaska kada je automobil isključen, pa ga isključite da ne biste zgnječili nekoga iza sebe ako planirate da redovno koristite zadnje sedište.

Barem su prednja sedišta udobna zahvaljujući mekanoj završnoj obradi u izgledu antilop sa kontrastnim šavovima koji zaista podižu unutrašnjost.

Električno podesiva sedišta olakšavaju dolazak u savršenu poziciju za vožnju, ali LBKS može da se oseća malo meško čak i sa vozačevog sedišta zahvaljujući uskom okviru modela i plišanim sadržajima u kabini koji se osećaju kao da zadiru u svemir.

A skučena kabina se takođe odražava u LBKS-ovom nedostatku skladišta u kabini.

U prvom redu imate držač za flaše u džepu na vratima, jedan držač za čaše, susedni (i mali) kutak za odlaganje i ladicu za punjenje pametnog telefona, kao i prostor za skladištenje ispod centralne konzole.

Dovoljno je da ispraznite džepove za vožnju, ali kabina počinje da se brzo puni ako u mešavinu dodate i grickalice ili dodatna pića.

Postoji još jedan skriveni držač za čaše ako pomerite naslon za ruke unazad, ali to ulazi u raspoloživi prostor za odlaganje i strši jastuk obložen antilopom u drugi red.

Zakoračite pozadi i očigledno je da je ovo najslabija oblast LBKS-a.

Dok moj okvir može da stane sa dovoljno prostora za glavu i ramena, prostora za noge nedostaje za mršave ljude poput mene.

Sadržaji su takođe ograničeni, sa držačem za flašu na vratima i džepovima za mape na zadnjem sedištu.

Nema sklopivog središnjeg naslona za ruke i ventilacionih otvora, dok se oseća dodatno klaustrofobično zbog malih prozora i nagnute linije krova.

Međutim, na moje veliko iznenađenje, dva autosedišta okrenuta prema napred se uklapaju bez problema, a prtljažnik je dovoljno velik da primi velika kolica ako su pravilno postavljena.

Kad smo kod toga, prtljažnik je sposoban da proguta teret od 315 litara, koji kada nije napunjen kolicima može lako da primi prtljag, namirnice, rančeve i još mnogo toga.

Varijante sa prednjim pogonom imaju izdašniji prtljažnik od 402L, koji se može proširiti na 994L sa preklopljenim zadnjim sedištima, ali Lekus Australia nije obezbedio cifru zapremine za AVD model u konfiguraciji sa dva sedišta.

I dok LBKS-u nedostaje praktičnost unutrašnjosti, mora se reći da su pristajanje i završna obrada kabine odlični i da se osećaju na odgovarajući način vrhunski.

Da li Lekus LBKS ima Apple CarPlai i Android Auto?
Sa 9,8-inčnim infotainment ekranom osetljivim na dodir, LBKS ima funkcionalnost i za bežični Apple CarPlai i Android Auto, kao i za ugrađenu satelitsku navigaciju i digitalni radio.

Sistem je brz i brz, i lako je preći na različite funkcije bez ikakvih problema.

Međutim, LBKS posrće u pogledu unosa – posebno za klimu i kontrole na volanu.

Kontrole klime su samo ekran osetljiv na dodir, smešten odmah ispod glavnog ekrana, tako da podešavanje brzine ventilatora ili uključivanje grejnih sedišta može biti teško dok ste u pokretu.

Srećom, kontrole temperature su fizički prekidači, dok Lekus takođe nudi dugme za kontrolu jačine zvuka.

Ali najneverovatnije kontrole nalaze se u sportskim luksuznim detaljima sa višim specifikacijama, sa volanom opremljenim dugmadima na volanu osetljivim na kontekst koji služe dvostrukoj funkciji za stvari poput promene pesama i podešavanja tempomata.

To znači da kada pritisnete dugme, ne radi ništa osim što prikazuje šta će dugme uraditi kada ga ponovo pritisnete.

I ovaj „meni“ se ne pojavljuje na ekranu infotainment-a ili čak na digitalnoj instrument tabli, već se umesto toga pojavljuje na head-up displeju.

Vidite, ja nisam dizajner korisničkog interfejsa, ali povećanje broja klikova da bi se nešto uradilo je, u najmanju ruku, dosadno.

I zaista, to je sve što je smetnja, a ne kršenje dogovora, ali imajte ovo na umu pre nego što položite depozit na LBKS.

Masivna digitalna instrument tabla od 12,3 inča je takođe dobra, nudi malo prilagođavanja, ali veoma dobru čitljivost zahvaljujući minimalističkom dizajnu.

Zvučni sistem sa 13 zvučnika je takođe dobar, a svi od The Vigglesa do Deadmau5 zvuče oštro i živahno.

LBKS donosi pristup Lekus Connected-u sa uslugama kao što su lokacija vozila, provera nivoa goriva, daljinsko zaključavanje/otključavanje i još mnogo toga. Usluga takođe nudi praćenje ukradenih vozila, SOS hitne pozive i analitiku vožnje.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Lekus LBKS?
Uprkos tome što ga ANCAP još nije testirao, LBKS dolazi sa širokim spektrom sigurnosne opreme koja se očekuje od Lekus modela.

Što se tiče aktivne bezbednosti, postoji Lekus Safeti Sense+ paket koji objedinjuje upozorenje pre sudara, izbegavanje sudara na raskrsnici i upravljanje u nuždi.

Ostale značajne stvari uključuju adaptivni tempomat, pomoć pri centriranju trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova, pomoć pri bezbednom izlasku, praćenje mrtvog ugla, upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi, prednje i zadnje parking senzore, pomoć pri kretanju uzbrdo, monitor za okružujući pogled, i osam vazdušnih jastuka u celoj kabini.

Tu je i monitor pažnje vozača, za koji sam otkrio da je bio previše revnost kada sam koristio LBKS.

Sistem bi pingovao naizgled čim skrenete pogled sa puta, čak i kada proveravate glavu kada menjate traku ili gledate u infotainment da biste podesili kontrolu klime.

A sa senzorom postavljenim na stubu upravljača, može se lako zamagliti ili ometati u određenim situacijama ako su vam ruke velike kao moje.

Međutim, rekviziti za Lekus za uključivanje svih ovih bezbednosnih funkcija kao standarda, bez obzira za koju LBKS varijantu se odlučite.

Povezani Clanci

Back to top button