fbpx
Automobili

Pregled Haval Jolion Luk 2022

Kineski brend Haval bi mogao biti tek novi igrač u Australiji, ali u svojoj domovini brend, u vlasništvu Great Vall Motorsa, je velika stvar. Velika, velika stvar.

Prošle godine, Haval je bio na osmom mestu na velikom kineskom tržištu novih automobila sa prodajom od 701.605 vozila. Preko polovine njih čini samo jedan model, srednji SUV Haval H6 koji je ostvario 364.352 prodaje. Dalje, tih 364.000 domaćih prodaja doprinelo je ukupnom godišnjem prometu od 382.000 prodatih vozila na globalnom nivou, što je H6 učinilo petim najprodavanijim SUV-om na svetu. Nijedna nagrada za pogađanje Toiote RAV4 nije bila na prvom mestu sa blizu milion prodatih u 2020.

Ono što je interesantno u vezi sa tim brojevima je da je ogromna većina prodaje došla na domaćem tržištu, sa manje od 20.000 komada srednje veličine prodato van kineskog domaćeg tržišta u rastu. Ali marka samo za SUV (plus jedan pikap) radi na tome da to promeni.

Kao primer, potpuno novi Haval Jolion iz 2022. koji je sleteo u Australiju kako bi se borio protiv njega u žestoko osporavanom segmentu malih SUV vozila. Zamena za bledog i nemaštovitog Havala H2, Jolion donosi elegantan stajling i donosi vrhunsku opremu u kombinaciji sa oštrim cenama odlaska.

Jednostavan Jolion asortiman obuhvata tri varijante u Australiji – početni nivo Premium, Luk srednje klase i vodeći Ultra.

Haval nudi cene sa vožnje u celom asortimanu. Početni Premium je po ceni od 26.490 dolara, a sledi Luk srednje specifikacije od 28.990 dolara i vrhunac sa Ultra na 31.990 dolara. Te cene su nedavno porasle za 1000 dolara širom sveta, a kineski brend kao razlog navodi troškove lanca snabdevanja. Ali, čak i sa povećanjem, u smislu opreme, Jolion asortiman predstavlja dobru vrednost u segmentu gužve. Ovde možete pročitati naš sveobuhvatan pregled opreme i specifikacija Jolion asortimana.

Ova oštra cena odlaska predstavlja kupcima zanimljivu poziciju u pogledu rivala, potkopavajući neke konkurente u segmentu manjih lakih SUV vozila – kao što su Mazda CKS-3 i Nissan Juke – uprkos tome što zauzimaju prostor u sledećem segmentu naviše.

Njegovi rivali u segmentu, dakle, uključuju Hiundai Kona, Kia Seltos, Mitsubishi ASKS i MG ZST.

Jolion je velikodušne veličine za ovaj segment i to znači da je unutrašnji prostor pristojan. Takođe izgleda pristojno, sa mnogo sjaja kao što su obloge od veštačke kože, kožom obložen volan i ekran osetljiv na dodir pristojne veličine od 10,25 inča.

Postoje detalji sa teksturom aluminijumskog izgleda u celoj kabini koji takođe izgledaju otmeno, zajedno sa mnoštvom površina mekih na dodir, svakako unutar vidnog polja. Pogledajte malo niže i čvršća plastika vlada danom. Međutim, Haval nije sam u tome.

Sedišta su dovoljno udobna, iako ne poslednja reč podrške. Oni su, međutim, zagrejani za ta živahna zimska jutra.

Volan izgleda i oseća se lepo, ali ako tražite podešavanje dosega, nećete ga naći, Jolionova ruda je podesiva samo po visini. Nikako ne prekida dogovor, ali vredi pomena.

Opcije za skladištenje uključuju centralnu kantu za odlaganje i par različitih veličina (jedan mali, drugi veći) držača za čaše u središnjem nosaču, dok izdašni džepovi na vratima mogu da progutaju boce.

Drugi red je prostran za klasu, sa dovoljno prostora u svim ključnim delovima. Postoje i neke manje pogodnosti tamo pozadi, pre svega par USB utikača koje je mnogo lakše pronaći nego njihove kolege napred, koji su zakopani nisko ispod centralne konzole na strani suvozača. Neke stvari nisu prenete u prelasku na desni volan.

Prostor za prtljažnik je takođe izdašan, sa 430L, proširivši se na 1133L sa drugim redom koji je odložen u 60:40 podeljenom načinu. Ispod poda je rezervni prostor koji štedi prostor.

Džolionova čizma nije posebno dobro opremljena, bez sidara za vezivanje i samo nekoliko malih kukica za torbu koje mogu da drže torbu ili dve kupovine na mestu, ali ne više.

Nekoliko reči o kvalitetu kabine. Da, izgleda dobro sa svojom lepom mešavinom materijala i akcentima koji dodaju stil. Ali, tokom naše nedelje sa Džolionom, guma koja okružuje retrovizor je otpala i skočila na centralnu konzolu. Nije dobar izgled za brend izazivača.

Korišćenjem USB kabla (kada pronađete USB priključak, što je pomalo kao da igrate „Gde je Voli?“ prvi put), sistem se brzo pokreće i lako se koristi, kao što biste očekivali.

Ne postoji digitalni radio, serija Jolion je opremljena samo AM/FM radiom. Audio se reprodukuje preko zvučnog sistema sa šest zvučnika koji je dovoljno prijatan za sve osim najtvrdokornijih audiofila.

Niti Jolion asortiman nije opremljen satelitskom navigacijom, vaše navođenje je potrebno isključivo prema nahođenju vašeg pametnog telefona. 7,0-inčni digitalni ekran drajvera izgleda kao da bi trebalo da se može konfigurisati, ali nije. Ipak, jasno prikazuje ključne informacije kao što su brzina i broj obrtaja.

Veliki nedostatak je nedostatak fizičkih prekidača i točkića za neke od Jolionovih funkcija. Želite da aktivirate grejanje sedišta? Moraćete da kopate po menijima ekrana osetljivog na dodir. Podesite kontrolu klime? Isti. Postoji traka sa prečicama koja se nalazi odmah ispod ekrana osetljivog na dodir, tako da je to od pomoći, ali pokreće samo potreban meni na ekranu.

Još jedna zamerka. Ako prihvatite ili uputite telefonski poziv pomoću preslikavanja na pametnom telefonu, a slušate zvuk preko CarPlai-a, recimo, onda kada se poziv završi, zvuk koji ste slušali pre telefonskog poziva se ne nastavlja automatski. Zahteva da ponovo pređete prstom kroz menije da biste nastavili sa reprodukcijom svoje omiljene Spotifi liste pesama ili servisa za striming. dosadno.

Paket od sedam vazdušnih jastuka pokriva oba reda putnika, uključujući, što je najvažnije, centralni vazdušni jastuk koji sprečava sukob u glavi putnika u slučaju bočnog sudara.

Jolion asortiman takođe dolazi opremljen pristojnim paketom tehnologije aktivne bezbednosti, uključujući autonomno kočenje u nuždi sa detektorom pešaka i biciklista, upozorenje i kočenje na poprečni saobraćaj pozadi, praćenje mrtvog ugla sa asistencijom za promenu trake, pomoć pri zadržavanju trake sa centriranjem trake i upozorenje o odlasku, prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat sa stop-and-go, monitor pažnje vozača i nadzor pritiska u gumama.

Vredi napomenuti da Jolionov adaptivni tempomat nije najprefinjenije izvođenje tehnologije koja ide. Nije u stanju da održi podešenu brzinu kada se penje ili spušta niz brda, i povremeno pokupi vozila za jednu traku i u skladu sa tim prilagođava brzinu, što je posebno neugodno kada pokušava da prođe.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Proveri
Close
Back to top button