fbpx
Uncategorized

Pregled Cupra Formentor VZ 2023

2023 Cupra Formentor VZ
Nije još jedan SUV srednje veličine, zar ne? U Australiji već postoje 22 modela sa početnom cenom ispod 60.000 dolara, zajedno sa dodatnih 20 preko tog praga. Da li nam zaista treba još jedan?

Takođe je od novog proizvođača za australijsko tržište, a to je Cupra Formentor iz 2023. Cupra, nekada odeljenje za performanse španskog proizvođača automobila Seat, sada je brend za sebe, pod kišobranom gigantske Volksvagen grupe. Dakle, iako su neki elementi ove španske Cupra Formentor možda poznati, ovo je potpuno nova pločica sa imenom na australijskoj sceni.

Napravljen je na novoj Volksvagen-ovoj MKB Evo platformi, koju ćete takođe naći korišćenu za novi Volksvagen Golf, Audi A3 i Škoda Octavia. To su novije kosti od trenutnog Volksvagen Tiguana, na primer.

Formentor mi je zvučao kao neka vrsta odležanog sira, ali to je zapravo poluostrvo na španskom ostrvu Majorka. Sledi Seatovu tradiciju da svoje automobile imenuje po mestima, kao što su Ibica, Leon i (ko bi mogao zaboraviti) Toledo.

Ali pitanje još uvek treba postaviti. Ima li mesta za Cupra Formentor u Australiji i da li nudi nešto drugačije od ostatka asortimana opcija?

Koliko košta Cupra Formentor u Australiji?
Naš tester dolazi sa početnom cenom od 58.490 dolara za vožnju, ali je to prešlo na prag od preko šezdeset hiljada sa označenim opcijama. U svom asortimanu modela, 2023 Cupra Formentor VZ nalazi se između VZ-a početnog nivoa i VZk visokih performansi, zajedno sa plug-in hibridnim VZe.

U redovima zapravo ne postoji posebna flota koja je uskraćena, čak i najjeftinija varijanta ima dobre nivoe specifikacija. Glavna razlika između jeftinijeg Formentora V i ovog Formentora VZ je ono što se nalazi ispod haube. Ili, preciznije, šta je ispod haube sposobno. 2,0-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem – koji se koristi u širokom spektru vozila Folksvagen grupe – pojačava se sa 140 kV/320 Nm na 180 kV/370 Nm, i radi samo na prednje točkove umesto na sva četiri.

Ostale specifikacije su zajedničke, kao što su LED farovi, zadnja svetla i DRL, prilagodljivi amortizeri i promenljivo upravljanje, 12-inčni infotainment displej, 10-inčni digitalni instrument tabla, kontrola klime u tri zone, brisači koji osećaju kišu, prednja svetla koja osećaju sumrak i obrezivanje sedišta od tkanine.

Naš tester preuzima kožna sedišta sa grejanjem i sedišta sa električnim pogonom (sa memorijom za vozača), zajedno sa električnim vratima prtljažnika bez upotrebe ruku kao deo opcionog paketa opreme po ceni od 2750 dolara, zajedno sa panoramskim staklenim krovom za 2100 dolara.

Koliko prostora Cupra Formentor ima unutra?
Cupra Formentor je nešto manji od ostalih SUV vozila srednje veličine u smislu dužine, ali bi ipak mogao da odgovara onima koji žele SUV srednje veličine koji nije ogroman. Važno je da se drugi red čini dovoljno prostranim za odrasle (i decu) i opslužuju ga ventilacioni otvori (sa sopstvenim kontrolama temperature vazduha), dve USB-C utičnice za napajanje i prostor za boce u vratima.

Prostor za noge je dobar, a prostor za glavu, uprkos tome što ima krovni otvor, takođe je pristojan. Postoji ski port za utovar dugih predmeta i padajući naslon za ruke sa držačima za čaše.

Uprkos tome što je vozilo sa pogonom na prednje točkove, srednji vozač će morati da se bori sa tunelom za prenos, a Formentor se sigurno oseća bolje sa dva pozadi umesto tri.

Napred, to je udobno i vrhunsko iskustvo unutar Formentora. Mnogo je detalja, boja i materijala koji se bore za pažnju oka, ali ne deluje previše urađeno u isto vreme.

Ovde napred, primetićete da se koristi više delova Folksvagen Grupe, posebno sklopni uređaj i taj mali menjač. Volan ukrašen bakarno-zlatnim Cupra logom je prilično prisutan u kabini i izgleda dobro napravljen.

Primetićete ukrase u boji bakra – ključne za brend Cupra – koji se ponavljaju u unutrašnjosti i eksterijeru vozila.

Sedišta, nadograđena na opcionu kožnu oblogu u našem slučaju, izgledaju i osećaju se kvalitetno i pokazala su se kao udobna za svakodnevnu upotrebu.

Ispod vaših trapezoidnih centralnih ventilacionih otvora nalazi se podloga za bežično punjenje, zajedno sa dve USB-C utičnice za napajanje i prostorom za skladištenje drugih delova. Sviđa mi se mesto za pričvršćivanje ključa pored mjenjača, čak i ako privezak za ključeve neće izaći iz vašeg džepa. Centralna konzola je mala, ali tamo ćete pronaći utičnicu od 12 V.

Ono što je manje impresivno je prtljažnik, koji u ponudi ima 450L prostora. Nije loše, ali postoje veći tovarni prostori, i to je važna tačka za SUV koji će verovatno služiti za porodicu (i svu opremu koju treba da vuku okolo). To je jedna oblast u kojoj sportska diferencijacija Cupre od ostalih ponuda počinje da donosi neke kompromise.

Prtljažnik se može spustiti malo niže za dodatni prostor, a ispod ćete pronaći rezervni točak koji štedi prostor.

Da li Cupra Formentor ima Apple CarPlai?
Infotainment širom Formentor asortimana dolazi od ekrana od 12 inča, koji ima Apple CarPlai i Android Auto (i žičani i bežični) zajedno sa izvornom navigacijom, ali bez digitalnog radija.

Ovaj ekran pokreće Cuprin sopstveni operativni sistem, a ne nešto što je pozajmljeno od nekog od drugih brendova Volksvagen Grupe. I mislim da je to važan detalj koji pomaže da se vozilo oseća kao svoje, a ne samo vežba izrade značke.

Postoji mnogo fleksibilnosti i funkcionalnosti u ponudi kroz sistem, kada naučite kako da se snađete. Drugačije je, i morate se osloniti na te tri crvene linije (naginjanje) kao prečicu do svih važnih stvari. Kada sam se zamislio, ustanovio sam da sistem radi dobro i bez dosadnih prekida.

Digitalna instrument tabla je takođe dobra, koja može da ima prilagodljive displeje preko brojnih dugmadi na volanu. Još jednom, potrebno je neko vreme da se ovo savlada, ali ćete to shvatiti vrlo brzo kroz praksu.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Cupra Formentor?
Naći ćete 10 vazdušnih jastuka unutar Cupra Formentora, uključujući i moderan prednji srednji vazdušni jastuk između putnika napred.

Formentor ima autonomno kočenje u slučaju nužde, koje uključuje detekciju pešaka, biciklista i raskrsnica. Tu su i pomoć pri zadržavanju trake, pomoć pri praćenju trake, praćenje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, upozorenje o bezbednom izlasku, prednji i zadnji parking senzori, nadzor pritiska u gumama i prilagodljivi tempomat (sa funkcijom stop-go i gužvom u saobraćaju asistirati).

Koliko košta održavanje Cupra Formentora?
U nastojanju da podstakne neki posao za novi brend, Cupra nudi tri godine besplatnog servisa za nova prodata vozila (uključujući ovaj Formentor). Međutim, ponuda ističe krajem 2022.

Kupci takođe mogu izabrati da dopune te tri godine do pet po ceni od 1200 dolara, a to uključuje uslugu konsijerža (pod uslovom da živite u krugu od 10 km od servisnog centra).

Nakon što se ova ponuda završi, trenutno nije jasno koliko će Formentor VZ koštati servis tokom tri ili pet godina bez besplatnih naknada.

Osiguranje Cupra Formentor VZ – prema generatoru citata od vodećeg provajdera – košta 1416,32 dolara godišnje. Ovo je zasnovano na uporednom citatu za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako se vozi Cupra Formentor?
Više liči na hot heč nego na srednji SUV, sa osećajem upravljanja koji se značajno razlikuje od većine drugih SUV vozila. Brzo reaguje i deluje veoma oštro, što će nagraditi one koji žele više učešća i odgovora na iskustvo vožnje. Podešavanje šasije i vešanja takođe je na čvrstoj i odlučnoj strani.

Posedovanje prilagodljivih prigušivača koji se mogu kontrolisati omogućava vam da donekle uzmete svoj kolač i pojedete ga. U svom najčvršćem, najtvrdokornijem režimu, on je neumoljivo čvrst i podseća me na trkački automobil fokusiran na stazu (ili moj stari Land Rover). Ovakvo okruženje bi zaista isplatilo dividende samo na glatkoj trkačkoj stazi. Čini se previše čvrstim za bilo kakvu vrstu prigradskog ili seoskog puta (bar u Australiji).

Pomerite točkić na drugi kraj i unećete dobrodošlu usklađenost u vožnju. Sve u svemu, i dalje greši na čvrstoj strani, što odgovara tački razlike koju ova Cupra donosi u rastući srednji SUV segment. Nesavršenosti na putu se prenose u kabinu jasnije od većine drugih u ovom segmentu, i može povremeno pasti u zamku da se osećate zauzeto i da se treperi.

Međutim, to je cena koju morate platiti za iskustvo vožnje koje je više izbrušeno i fokusirano na entuzijaste. Lepo je što možete birati sopstvene želje kroz individualni režim vožnje, zajedno sa nizom drugih podešenih režima vožnje.

Da li je Cupra dovoljno udobna? Rekao bih da, sve dok ste spremni na neki kompromis. Međutim, ovo bi u velikoj meri zavisilo od vašeg ukusa i preferencija.

Ostali SUV-ovi srednje veličine su udobniji od ovog Cupra Formentora. Ali oni to neće pratiti kroz krivine, ili u smislu izmamiti osmeh na lice vozača.

Očigledno, ako želite više snage i performansi, pogledajte VZk na sledećem nivou. Međutim, ovaj automobil svakako nije pokolebljiv i oseća se kao da zaista pruža performanse hot-hatch-a u prijatnijem (u svakom slučaju za porodicu) SUV formatu.

Nije iznenađujuće, dakle, otkriti da je pogonski sklop u suštini zasnovan na aktuelnom Volksvagen Golfu GTI, sa identičnom izlaznom snagom od 180 kV i 370 Nm preko sedmostepenog automatika sa dvostrukim kvačilom. Cupra se bori sa malo većom težinom (160 kg) i tako nije toliko brza. Ali to što je taj obrtni moment dostupan u velikom opsegu obrtaja znači da nudi dobre nivoe potiska i fleksibilnosti.

Čini se da i pristojne Bridgestone Turanza gume nemaju problema sa snagom i obrtnim momentom u ponudi, što je lepo. Oni su očigledno takođe važan deo Formentorove veštine upravljanja, što je veoma dobro. Izbalansiran je i oštar kroz krivine, reaguje brzo, ali sabrano na vaše unose upravljača.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button