fbpx
Automobili

Poređenje 2022 Chevrolet Corvette v Porsche 911 v Ferrari F8 v Ferrari F430 v BMV i8

Izvinjavam se unapred. Ovo nije pravo poređenje. Pravo poređenje dolazi, obećavam vam da radimo na tome. U međuvremenu, ovo poređenje na papiru će vam dati neke uvide u to koliko je teško izabrati protivnika za novi Chevrolet Corvette 2022.

Postoji jedna stvar u koju smo sigurni. Nova Corvette je briljantna mašina za vožnju, tako da zaslužuje više od samo pregleda automobila. Zaslužuje poređenje, i zaslužuje šansu da se suoči sa svojim rivalima u borbi do smrti.

Ali sa čime to poredimo?

Zaboravite sve što ste mislili da znate o kultnoj Corvette jer se sve promenilo. Ovaj potpuno američki kupe osme generacije, koji je sada zvanično krenuo na australijske puteve sa volanom na desnoj strani, najrevolucionarnija je Corvette u ponosnoj istoriji modela od sedam decenija.

Chevrolet je preuzeo ogroman rizik sa ovom C8 Corvette-om, a ne samo da je otuđio bazu obožavatelja koja je nastala tokom sedam prethodnih generacija od kada je original debitovao na Motorami 1953. jedne hladne zime u Njujorku.

Pomeranjem motora ispod haube iza vozača, Chevrolet je sedam generacija Corvette dizajna, inženjeringa i dinamike vožnje učinio ne samo zastarelim već i nevažnim. Bilo kakav razgovor o tome kako ova osma generacija „razvija“ dinamiku vožnje zaštićenog znaka je besmislen jer se automobili sa srednjim motorom jednostavno ne ponašaju kao automobili sa prednjim motorom.

Jednako tako, potreba za smeštanjem velike gomile metala koji diše vatru u sredini broda znači da je trenutno prepoznatljiva silueta kupea debitovana na C2 i usavršavana tokom još pet generacija izbačena kroz prozor.

GM-ovi dizajneri mogu pokušati da povuku veze između C8 stilskih oznaka i čuvenog kataloga Corvette, ali sugerisati da je to nešto više od simbola je teško.

Nemojte nas pogrešno shvatiti. Ništa od ovoga nije loše. Svi smo za evoluciju ili revoluciju u bilo kom obliku, sve dok krajnji rezultat daje. I, na osnovu našeg prvog pogona, veoma dobro.

Chevrolet ne samo da je započeo novu eru u istoriji Corvette-a premestivši Corvettin V8 motor iza kabine, već je iza sebe ostavio stare neprijatelje poput Ford Mustanga. Takođe je otvorio Corvette novim rivalima – onima koji su decenijama brusili svoju dinamiku srednjeg i zadnjeg motora.

Ali da li je fer porediti ovaj američki kupe mišića sa znatno skupljim evropskim rivalima, ili nova Corvette sada nema rivala?

Chevrolet-ov dugogodišnji rival brenda je Ford, ali Ford nema šta da se bori sa Corvette-om po ceni između 144.900 dolara (Corvette 2LT) i 189.990 dolara (Carbon Edition), ili zaista sa njegovim motorom u sredini broda. Osim ako, to jest, ne računate ponovo rođeni i sada ugašeni Ford GT, kojih je napravljeno samo 1400, i sve to sa volanom na levoj strani – po ceni od 500.000 USD (662.700 AU).

Porše ima rivala Corvette – barem površno. Porsche Caiman S košta 140 hiljada dolara. Ali stavljanje 2,5-litarskog četvorocilindričnog sportskog automobila naspram 6,2-litarskog V8 monstruma graniči se sa žrtvom. Caiman GTS od 175.000 dolara ima 4,0-litarski ravno šestoro sa 294kV, ali to je i dalje nedovoljno u odnosu na 6,2-litarski V8 od 369kV/637Nm.

Caiman je takođe mnogo manji od Corvette i ne može da parira Corvette-inom vizuelnom stilu. Budimo iskreni, izgled je važan, tako da su nam potrebni bujniji izvođači.

Šta je sa većim, poželjnijim Porscheom 911? 992-generacija 911 ima 3,0-litarski, šestocilindrični motor sa dva turbo motora koji daje 283kV i 450Nm. To još uvek nije par sa Corvette-ovim 369 kV i 637 Nm, ali je mnogo bliže po veličini vozila i uličnom kredibilitetu. Problem je u ceni 911: 241.200 dolara u svom najosnovnijem obliku.

Nova Lotus Emira spada u istu kategoriju kao i Caiman. Dok raspon cena od 155.900 do 177.900 dolara pokriva pozicioniranje Corvette, izbor četvorocilindričnog AMG-a ili Toiotinog V6 sa kompresorom i 268 kV ili 298 kV ne odgovara u potpunosti moći Corvette od 369 kV.

Novost Emira znači da ionako tek treba da sednemo za volan proizvodne verzije, tako da ćemo je držati u rukavu dok se zvanično ne lansira.

Osim toga, na današnjem tržištu zaista nema ničeg sa srednjim ili zadnjim motorom unutar Corvette. To čini „Vette“ pravom pogodbom u našim knjigama.

Ali šta ako zaronimo na tržište polovnih automobila? Tamo možemo pronaći Porsche 911 iz 2011. sa samo 60.000 km na satu i cenom od 160 hiljada dolara. Tu je i Ferrari 360 Modena iz 2002. sa cenom od 170 hiljada dolara, koji ima svoj V8 na pravom mestu.

Ako mene pitate, C8 Corvette malo liči na Ferrari 360 Modena, ili možda i na njegovog naslednika F430. Da li je to naše poređenje?

Šta je sa BMV-om i8? Ispunjava zahteve srednjeg motora i ispunjava naše zahteve za bujnim stilom, pa zašto ne? Naravno, to je hibridni automobil sa paketom za pojačavanje benzina, ali trenutno postoji jedan u oglasima za 160 hiljada dolara, pa hajde da ga uključimo za zabavu.

Što se tiče Lamborghinija, nema polovnih Huracana ispod 400 hiljada dolara, tako da bismo morali da se vratimo na Gallardo oko 2004-2005.

Baš kao i C8 Corvette, BMV i8 je bio revolucionaran kada je lansiran 2013. Ovo je bio prvi BMV-ov elektrificirani superautomobil i izazvao je pljuvačke medija – iako gledajući unazad, pitamo se da li je to bilo zbog njegovog futurističkog karoserije od karbonskih vlakana više nego njegov futuristički pogonski sklop.

BMV i8 merio je 4689 mm dužine, 1942 mm širine i samo 1298 mm visine, ali čak i to je visoko po standardima Corvette (visoka 1234 mm). Međuosovinsko rastojanje BMV-a od 2800 mm je duže od stava Corvette od 2723 mm, a oba su težila u roku od nekoliko McHappi obroka jedan od drugog u niskom rasponu od 1500 kg.

U stvarnosti, i8 nije u potpunosti ispunio svoje vizuelno obećanje. Pogonski agregat i8 bio je zanimljiva, ali čudna kombinacija anemičnog 1,5-litarskog benzinskog motora i elektromotora od 96 kV ili 105 kV. Pristojan učinak u izolaciji, posebno za tako mali benzinski motor, ali ispod marke u klasi superautomobila.

Kada je lansiran 2013. godine, kombinovani vršni proizvodi i8 bili su 266 kV i 570 Nm. Ažuriranje iz 2018. podiglo je tih 9 kV – da, samo devet, preko snažnijeg električnog motora – na 275 kV i 570 Nm, i smanjilo vreme od 0–100 km/h za jednu desetinu na 4,4 sekunde.

Još uvek nisu baš performanse superautomobila, i definitivno ne odgovaraju Corvette od 369 kV koja tvrdi da je tri sekunde mrtva od nule do 100 km/h. Ali može li Corvette da vozi 55 km bez potrošnje goriva?

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button