fbpx
Uncategorized

Počinju isporuke električnih kamiona u Lordstovnu u SAD

Lordstovn Motors, startap kompanija koja gradi električne pikape u bivšoj fabrici Dženeral motorsa, spremna je da isporuči svoje prve proizvodne modele pikapa, saopštila je kompanija. Najava dolazi oko 18 meseci nakon što je kompanija upozorila, u regulatornom podnesku, da bi mogla da prestane sa radom, a ubrzo nakon toga, generalni direktor i glavni finansijski direktor su dali ostavke.

Kompanija je u utorak objavila da je sada spremna da počne da isporučuje kupcima svoj električni pickup u punoj veličini, Lordstovn Endurance. Prvih nekoliko od onoga što je kompanija rekla da će biti „početna serija“ od 500 kamiona napustila je fabriku. Identitet prvih kupaca koji će dobiti kamione, a koji će biti vlasnici voznog parka, biće objavljen kasnije, rekla je portparol Lordstauna Kolin Robar u mejlu. Kompanija je ranije saopštila da će kamion krenuti u proizvodnju do kraja 2021.

Strategija Lordstauna je oduvek bila izgradnja i prodaja električnih kamioneta za kupce komercijalnog voznog parka umesto da se takmiči sa proizvođačima automobila kao što su General Motors i Ford (F) na potrošačkom tržištu. Naravno, te kompanije, koje prodaju najviše pikapa u Americi, takođe se jako takmiče na tržištu komercijalnih flota. Konkretno, Ford (F) je već postigao veliki uspeh sa sopstvenim električnim kamionom, F-150 Lightning. Ford (F) je već isporučio oko 12.000 svojih električnih kamiona, koji su ušli u proizvodnju ranije ove godine.

Dakle, jednostavno dovođenje kamiona u proizvodnju ne osigurava uspeh Lordstovn Motorsa, ali je to prekretnica koju, ne tako davno, činilo se da kompanija možda nikada neće dostići.

Lordstovn Motors je izašao u javnost u sporazumu sa SPAC-om koji je objavljen 2021. Kompanija je kasnije otkrila da je bila pod istragom Komisije za hartije od vrednosti i Ministarstva pravde u vezi sa ugovorom sa SPAC-om i njegovim izveštavanjem o narudžbinama kamiona. Kompanija je tada saopštila da sarađuje sa istragama.

Fabrika u Lordstaunu, Ohajo, u kojoj su ovi kamioni napravljeni, nekada je bila u vlasništvu GM-a, koji je tamo proizvodio kompaktne automobile. GM je prodao fabriku startapu električnog pikapa 2019. Lordstaun je 2021. sklopio ugovor sa Fokconn-om, tajvanskom proizvodnom kompanijom najpoznatijom po saradnji sa Apple-om na izradi svojih iPhone-a. U okviru tog aranžmana, koji je formalno završen ranije ove godine, Fokconn je kupio fabriku i istovremeno se složio da pomogne u izgradnji kamiona Lordstovn Endurance. Lordstaun takođe planira da napravi električna vozila za druge kompanije za pokretanje električnih vozila, uključujući Fisker.

Povratne informacije o oglasu
Lordstovn Motors je rekao da će postepeno povećavati proizvodnju kamiona kako se kompanija bavi izazovima u lancu snabdevanja.

Endurance je kamion sa pogonom na sva četiri točka sa četiri elektromotora, po jedan unutar svakog točka. Kompanija je saopštila da će kamioni moći da proizvedu do 550 konjskih snaga i da vuku do 8.000 funti. Cene za kamion počinju od oko 65.000 dolara.

Auto i vozač, u recenziji kamiona, napisali su da, iako bi „moglo da ima smisla za kupce voznog parka“, nudi nekoliko funkcija, a ne toliko domet vožnje – samo 200 milja – koliko bi obični kupci kamiona mogli da očekuju. Najjeftinija verzija F-150 Lightning, sa početnom cenom oko 47.000 dolara, može preći 240 milja sa punim punjenjem. Endurance takođe ne radi tako dobro, vuče se ili vozi jednako lepo kao drugi električni pickupovi, prema Car and Driver. Portparol Lordstovn Motorsa je odbio da komentariše recenziju. Kamion je takođe finalista nagrade Severnoamerički kamion godine, nagrade koju dodeljuje žiri od oko 50 auto novinara iz raznih medija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button