fbpx
Automobili

Otkriven koncept Nissan 400Z: Z Proto

Z fanovi, da li sedite? Odvojite trenutak, jer evo ga napokon: sledeći Z automobil. Barem u ‘konceptnom’ obliku. I da, ima turbo šesticu.

Bilo je to pre skoro tri godine, već osam godina od života 370Z, šef Nissan-ovog planiranog Philippe Klein stavio je sve ideje da je ostarjeli Z mrtav.

Sledeće godine, međutim, nisu mnogo obećale, a promenljiva sreća alijanse Renault Nissan izazvala je zabrinutost da je projekat Z odložen – ili, još gore, da bi mogao dobiti oblik inspirisan konceptom SUV-a Gripz iz 2015. godine. Pomalo nervozan i više nego malo previsok, ali ništa što savremeni proizvođač automobila ne bi pokušao da se izvuče.

Tu i tamo nagoveštaji zadržali su vernike, ali tek u januaru ove godine izveštaji o novom automobilu Z počeli su da se pretvaraju u nešto više od glasina, šaputanja i nagađanja o klikanju.

Dizajn Otkriven danas na mreži, čini se da je Z Proto tanko zastrti pregled stvarnog novog automobila Z, za koji se navodi da se zove 400Z – iako bi značka Fairladi Z na poklopcu mogla nagoveštavati povratak u prvobitno ime na japanskom tržištu. Možda. To bi bilo u redu, zar ne? (Na zapadnim tržištima ime je zamenjeno značkama Datsun i Nissan.)

U koncepcijskoj formi, Z Proto je odmah prepoznatljiv kao počast ne samo legendarnoj S30 generaciji (240Z, 260Z i, u Severnoj Americi, 280Z), već i Z32 300ZKS koji je došao tri generacije kasnije.

Naravno, većina uticaja na oblikovanje Z Pro-a crpi se iz S30 – posebno ispupčenja u obliku klina, zašiljenog nosa i novih farova koji prikazuju jasnu evoluciju originalnog Z-ovog dizajna „šećerne kašike“.

Ako će bilo koji element dizajna Z Pro polarizovati gledaoce, to bi mogao biti jednostavan pravougaoni otvor rešetke. Još jedan povratak, dizajn velike rešetke je kutijast i neverovatan kada se gleda napred, ali druge vancentralne tačke gledišta elegantnije ističu njegov kosi napred i šiljasti oblik.

Nissan je lako mogao da oponaša zadnji deo 240Z – ​​u duhu se ne razlikuje mnogo od 300ZKS – ali prema Nissanovom šefu dizajna Alfonsu Albaisi, postojala je želja da se preda ljubavno pismo sa više generacija.

„Naši dizajneri napravili su bezbroj studija i skica dok smo istraživali svaku generaciju i šta ih je uspelo“, rekla je Albaisa. „Na kraju smo zaključili da bi Z Proto trebalo da putuje između decenija, uključujući budućnost.“

Platforma

Nissan još uvek nije potvrdio da li se Z Proto vozi na verziji postojeće FM platforme koja podupire 370Z (između ostalih modela), ali naša grubo prekrivena grafika ispod pokazuje da se međuosovinsko rastojanje poklapa sa Z34-ovim 2550 mm – iako Z Proto ima duže previse. (Nissan obećava da će novi odeljci biti lagana karbonska vlakna.)

Pogonski sistem i vozna sredstva

Snaga Z Protoa je tvin-turbo V6, i iako je ovo još jedan detalj koji Nissan nije spreman da otkrije mnogo, očekuje se da će se izlazi podudarati sa 298kV (400HP) i 475Nm koje nudi VR30 tvin-turbo sik koji se koristi u srodni Infiniti K60 Red Sport.

Ulazeći u kabinu, Z Proto otkriva još jednu značajnu preobrazbu, mada neki elementi – naime povlačenja i otvori za vrata, merači postavljeni na instrument tabli i osnovna struktura centralne konzole – izgleda da se prenose.

Tu je i novi stilski volan koji izgleda kao jedinstveni dizajn modela Z, iako poznat kupcima Nissana. Naravno, taj najvažniji ljubimac purista, šestostepeni ručni menjač, ponosno sedi u središtu kabine. Očekujte automatsku opciju da biste joj se pridružili u proizvodnoj liniji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button