fbpx
Automobili

Otkrivanje Maserati Corse, od MC12 do MC20

Kako je rođen modenesenski superautomobil? Počnimo sa prvom epizodom
Rođenje novog superautomobila uvek je uzbudljivo vreme za sve entuzijaste koji mu se raduju. Za graditelja je to stvarni događaj koji se mora pripremiti, proučiti, kalibrisati i iskusiti. Ako je reč o novom Maseratiju , sve poprima još veći značaj.

U sledećim epizodama sa nama na Motor1.com ćete otkriti kako se san pod nazivom Maserati MC20 ostvaruje. Upoznaćete ljude koji su ga oživeli, od dizajna njegovog motora, preko virtuelnih, a zatim stvarnih testova, do finalne proizvodnje.

Sada je vreme da se podigne zavesa za ovu spektakularnu avanturu, odmah otkrivajući onu koja je pomogla da MC, Maserati Corse, postane legenda.

MC12, apsolutni mit
To je ono što je omogućilo Trident Modenaisu da se vrati pobedi na krugovima širom sveta, a za MC20 to može biti samo inspiracija, čak i ako su ciljevi različiti. Njegovo ime govori sve: MC12 , MC za Maserati Corse i 12 koji predstavljaju broj njegovih cilindara.

Verzija Stradale proizvodiće se samo u 50 jedinica, dok će se korzička verzija proizvoditi samo u 12 jedinica: 65 ° V12 motor, 48 ventila, dvostruka gornja bregasta osovina, suvo ležište, menjač i snaga od 630 ks za Stradale i oko 750 ks za Korziku.

Stradale takođe teži samo 1335 kg, ima monokok od karbonskih vlakana, suspenziju sa veznim karikama sa prednjim i zadnjim nosačima, magnezijumskim felnama sa gumama 245/35 napred i 345/35 pozadi i moćnim Brembo kočnicama.

Je li vam dosta? Nadamo se da ne zato što je, ako je moguće, automobil koji ćete videti – i, što je najvažnije, čuti – u ovoj prvoj epizodi još ređi i posebniji od „normalnog“ MC12. Zbog toga će osoba koja će vam to opisati ići mnogo dalje od brojeva u svom tehničkom listu. Možda ste pogodili o kome se radi, ali videti to na delu u našem video snimku biće divno (ponovno) otkriće!

Nettuno, gde je sve počelo
Tehnologija Formule 1 i 100% Maserati duša, u potpunosti napravljena u Modeni. Projekat MC20 rođen je iz motora Nettuno (Neptun), a ne obrnuto. Ako ovome dodamo činjenicu da je ovo nova himna za grejanje motora, još bolje razumemo ogromna očekivanja koja svi imaju od ovog čuda.

Ne pogrešite, elektrifikacija će doći, a Maserati će inovirati i na ovom području, ali svedočeći beznačajno neviđeno V6 koji tutnji na modenskom dijalektu, oprostite na romantizmu, ali on ima sasvim drugačiji ukus.

Specijalni V6
U ovoj epizodi upoznaćemo ljude koji su odmah poverovali u arhitekturu Nettuna koja, kao što već znate, nema mnogo veze sa motorima visokih performansi koji su već viđeni (i testirani) na najnovijoj Alfa Romeu Giulia Kuadrifoglio .

MC20’s je 3.0-litarski V6 od 90 ° sa podmazivanjem sa suvim koritom i razvija 630 ks (ne podseća li vas taj broj?) Pri 7.500 o / min i 730 Nm obrtnog momenta od 3.000 o / min sa specifičnom snagom od 210 ks po litru.

Pozicioniran vrlo nisko, gotovo dodirujući put, Nettuno je stvoren u inovativnoj laboratoriji Maserati u ulici Via Emilia Ovest, u Modeni, gde je dizajnerski tim, uz visoku stručnost, dodao predanost i strast u istinsku Motor Vallei stil .

Jedna od mnogih karakteristika Nettuno motora je inovativni sistem predkomornog sagorevanja sa dve iskre, patent koji potiče iz F1, ali koji se na MC20 prvi put nalazi u drumskom automobilu. Ovo vrlo rafinirano rešenje biće detaljno ilustrovano u jednom od najvažnijih delova ove prve epizode.

Dakle, da, Nettuno se može definisati kao iskra celog projekta Maserati Corse 2020, ali još bolje ćete upoznati pravu strast koju kompanija Modena ulaže u svaku od svojih kreacija u sledećim epizodama.

Dobar pregled i vidimo se sledeće nedelje!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button