fbpx
Automobili

Naš Porsche Caiman GTS 4.0 2022 počinje svoj stres test

Prvog dana kada je naš novi Porsche 718 Caiman GTS 4.0 otišao u dugoročnu upotrebu, pao je sneg. Jako. Šest inča praha, za koji ljubazni skijaši žive, naslagano je na koru leda od naleta ledene kiše koja je stigla u Mičigen ranije tokom dana. Dobrodošli u svoj novi dom, Kajmane!

Zašto bismo podvrgli automobil ovako lepom da podnese ovo surovo vreme? Zato što hvalimo Poršee što su sportski automobili za svakodnevnu vožnju. Testiranje tog uverenja zahteva život sa jednim od naših favorita iz Štutgarta — znamo, tešku dužnost — dovoljno dugo da to doživimo u mnoštvu situacija u vožnji. Vlasnik Kajmana u Los Anđelesu bi mogao da odluči da ode svoj auto do Big Beara na skijanje; Mičigander bi možda želeo da malo proklizava po snežnom danu. Slučajno znamo da je bivši glavni urednik C/D kupio novi 911 pre nekoliko godina i nastavio da ga koristi kao svakodnevni vozač zimi.

Dakle, kao što radimo sa svim našim dugoročnim test automobilima, opremili smo Caiman zimskim gumama kada je stigao u kasnu zimu i nastavili da ga razbijamo. Zadržaćemo ga dovoljno dugo da pređe 40.000 milja kroz sva četiri godišnja doba i saznajte o tome stvari koje kratak boravak nikada ne bi mogao otkriti. Ponećemo ga na putovanja po zemlji i dovući ćemo se do prodavnice na uglu da pokupimo desetak jaja. Snažno ćemo se osloniti na to na kvrgavim dvotrakama. Odnećemo ga prodavcu na servis. I evidentiraćemo svaki peni potrošen na održavanje, gorivo i popravke.

Sneg ili bez snega, naš Kajman neće ostati parkiran dugo vremena, i to sa dobrim razlogom: To je tipičan vozački automobil. Na kraju krajeva, Kajman je zaradio mesto na našoj listi 10 najboljih za 2022. godinu – svoju 16. godinu zaredom – zbog svoje „blistave kombinacije ravnoteže, gracioznosti i hrabrosti“.

Naš novi Kajman je stigao dobro obučen za svoj boravak sa C/D osobljem vrućih vozača. Nosi sloj slatko-nenaglašene boje Aventurine Green Metallic – daleko bolje od toga nego uhapsite me crvene. Na kraju krajeva, ovo je GTS 4.0, koji je na Porsche-u “raspoložen”. Pokreće ga srednje postavljeni, atmosferski 4,0-litarski ravno-šesterac koji razvija 394 konjske snage pri 7000 o/min i 309 funt-stopa obrtnog momenta pri 5000 o/min.

Ako ta kriva snage zvuči vrhunsko, u pravu ste. Ovaj motor dobija veliki udar kofeina na oko 4000 obrtaja u minuti – tipično ponašanje za Porsche motor bez pojačanja – i ispunjava intimni kokpit izuzetnim baritonom dok broj obrtaja juri ka crvenoj liniji od 7800 obrtaja u minuti. Kao da nam treba više podsticaja da idemo brzo. Odlučili smo se za šestostepeni manuelni menjač—naravno—a zgusnuti menjač se kreće kroz usko razmaknute kapije Kajmana sa preciznošću i delikatnošću.

Da, Porsche-ov sjajni sedmostepeni automatik sa dvostrukim kvačilom bi smanjio nekoliko desetinki sekunde od vremena ubrzanja, ali početno instrumentalno testiranje našeg ručno opremljenog dugotrajnog vozila (sprovedeno nakon što ga je olakšalo tokom perioda provale od 2000 milja ), potvrdio je da je prilično brz. Nije najlakši automobil za lansiranje — ne voli da mu je kvačilo skliznulo sa linije — ali je ipak uspeo da juri 3,9 sekundi do 60 mph i galopirao je četvrt milje za 12,1 sekundu pri 118 mph. Takođe je kružio naš skidpad brzinom od 1,03 g i zaustavio se od 70 mph na 145 stopa. To je prikladan učinak za automobil koji nosi Porsche bedž i nalepnicu za prozor od 99.070 dolara.

Devedeset devet velikih je mnogo novca, a naš dugoročnik je zapravo lagano opremljen za Porše. Naš testni automobil (osnovna cena: 88.750 dolara) ima 10.320 dolara u dodacima — puko prskanje po Porsche standardima. Lista uključuje specijalnu zelenu boju (650 USD), bogatu Espresso kožu nanesenu na većinu unutrašnjih površina (3680 USD) i ventilisana sedišta (740 USD). Takođe smo dodali Bose Surround Sound audio sistem (900 USD), unutrašnju oblogu od brušenog aluminijuma (900 USD) i kočione čeljusti obojene u sjaj crno (900 USD). Čekaj malo: obične crne kočione čeljusti za 900 dolara? Da, ovo je Porsche u redu. Najmanje Porsche Active Suspension Management (PASM) – što znači, prilagodljivi amortizeri – je standardna oprema zajedno sa letnjim gumama Pirelli P Zero PZ4, veličine 235/35ZR-20 napred i 265/35ZR-20 pozadi.

Dakle, sada je na vožnji, vrednoj 40 hiljada milja. Očekujemo da uživamo u slatkom intuitivnom upravljanju Kajmanom; oštre, snažne kočnice; i hrabar ravan šest svaki put kada se popnemo iza trokrakog volana. Ono u šta ne možemo da budemo sigurni, ali se nadamo da ćemo saznati je da li je tom posebnom karakteru vožnje usklađena jednaka mera pouzdanosti u svakoj sezoni i situaciji. Izveštaćemo uskoro, sa novostima o tome kako se Kajmanov stres test odvija na svakih 10.000 milja.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button