Automobili

Naš džip Gladiator Mojave 2020. je došao na kratko

Nakon što je Jeep Gladiator osvojio 10 najboljih za njegovu debitantsku modelnu godinu, naše nade su bile velike jer smo u našu dugoročnu flotu primili model Mojave iz 2020. Uprkos tome što nije bio naš najbolji izbor za čistu pikap dužnost, kao što je pokazalo treće mesto u uporednom testu, Gladiator je bio (i još uvek jeste) svežina u segmentu kamiona srednje veličine, novi radni konj sa čvrstim prisustvom, kabriolet, i linija džipa sa čvrstom osovinom. Nažalost, naše početno uzbuđenje počelo je da bledi jer su mehanički problemi i svakodnevne frustracije opkolile naš džip pickup. Gladijator bi nas na kraju napustio pre nego što bi mogao da završi svoj test od 40.000 milja, pošto je naišao na Stellantisovo 12-mesečno ograničenje ugovora o pozajmici. Ali nismo bili strašno tužni što smo to videli.

Mi snosimo deo tereta razočaranja našeg test kamiona. Odabir Mohaveovog šestostepenog manuelnog menjača umesto njegovog opcionog osmostepenog automatskog menjača od 2000 dolara nije učinio nikakvu korist standardnom 3,6-litarskom V-6 sa 285 KS. Sa manjim stepenom prenosa i obrtnim momentom od 260 funta stopa motora koji je dostigao visokih 4400 obrtaja u minuti, morali smo zaista da poradimo na nezgrapnom menjaču i pedalu kvačila našeg kamiona da bismo stvorili značajnu brzinu. To je u početku bilo zabavno, ali je na kraju postalo zamorno. Pomeranje palice je takođe smanjilo maksimum za vuču Mojavea na samo 4500 funti u odnosu na 6000 za automatsku verziju. Uspavano trčanje našeg kamiona od 8,5 sekundi do 60 mph učinilo ga je sporim, značajne količine buke puta i vetra unutar kabine (71 decibel pri 70 mph) učinilo ga je napornim za pilota, a loš rezultat od 15 milja po galonu na našem testu na autoputu od 75 milja na sat i ukupni prosek od 16 milja po galonu učinili su ga užasno neefikasnim.

Gladiatorov opcioni 3,0-litarski V-6 turbo dizel od 260 KS možda je bolje odgovarao za nas, ali nije dostupan na Mojave oprema. Posle 30.000 milja, uvereni smo da je automatski osmostepeni automatski način na koji se ide u bilo kom Gladijatoru, koliko god to bilo frustrirajuće za one koji štede priručnike i najpobožnije članove džipa. Štaviše, problemi sa prenosom našeg kamiona na kraju su rezultirali njegovom potpunom zamenom pod garancijom na 8424 milje, popravkom koja ga je izbacila iz upotrebe na neverovatnih 29 dana.

Nivo opreme Mojave je jedini džip koji je do sada nosio značku marke Desert Rated, koja označava veću stručnost u uslovima van puteva pri većim brzinama, ali je takođe ostavila želju. Iako smo cenili kako je njegovo unapređeno vešanje apsorbovalo velike udarce i pružilo udobnost vožnje bolju nego što se očekivalo, ograničena kontrola koju pruža čvrsta prednja osovina Gladiatora jednostavno ga čini neprikladnim za brzo kretanje po neravnom terenu. Postoji razlog zašto su pustinjski trkači napustili tu postavku pre nekoliko decenija u korist nezavisnih prednjih suspenzija.

Znali smo da će Gladijatorovo upravljanje sa recirkulacijskom kuglom zahtevati čestu pažnju pri brzinama na autoputu. Ali to nas je iscrpilo na putovanjima, a 33-inčne Falken Vildpeak A/T gume na Mojave-u doprinele su samo 0,72 g prianjanja na kliznoj ploči i dugom zaustavljanju od 197 stopa od 70 mph. Gledajući unazad, pametniji izbor za visoko sposoban džip sa ležištem za kamionet bila bi Rubicon oprema sa sličnom cenom, koja vozi otprilike isto, ali donosi elektronski zaključavajući prednji diferencijal i odvojivi prednji stabilizator – karakteristike koje jačaju sposobnost Gladijatora u tradicionalniji terenski tereni, ali nisu dostupni na specijalizovanom Mojaveu.

NISKI: Sporo, žedno, skupo, nespretno za vožnju, problemi sa pogonom.
Što nas vodi do najnovijeg poglavlja u našoj problematičnoj sagi o dugogodišnjem prevozu: zamena sklopa zadnje osovine pod garancijom na 24.491 milju. Jedinstvena za Mojave je mogućnost elektronskog zaključavanja zadnjeg diferencijala u režimu pogona na sva četiri točka visokog dometa (Rubicon zadnji zaključavač može biti uključen samo u 4LO). Ova funkcija je dodata za 2021., tako da su primeri iz 2020. godine kao što je naš bili naknadno opremljeni ažuriranjem softvera koje je instalirao diler. Ali dok smo čekali da se to desi, rad zadnjeg ormarića našeg kamiona bio je ometan električnim problemom koji je bio povezan sa neispravnim aktuatorom zaključavanja zakopanog duboko u zadnjoj osovini, što je zahtevalo zamenu kompletnog sklopa i dodatnih devet dana ne radi.

Srećom, popravka osovine nas nije ništa koštala. Potrošili smo 66 dolara za našu treću zamenu ulja i filtera na 27.308 milja, a planirani servis od 30.000 milja (inspekcija, novi filter za vazduh motora, servis menjača i zamena tečnosti u prenosnom kućištu) koštao nas je 286 dolara, što nam je dovelo do redovnog servisa ukupno 622 dolara. Faktor prethodne zamene oštećene zadnje desne desne gume od 276 dolara i džepni troškovi našeg džipa iznosili su nešto manje od 900 dolara.

Snaga Gladijatora leži u njegovoj zabavnoj vrednosti kao vozila za povremenu upotrebu. Bez obzira na to gde smo krenuli – njegova poslednja avantura bila je pešačenje od En Arbora do Alabame i nazad – istakla se svojim impozantnim prisustvom. Njegov ručni menjač učinio ga je virtuelnim jednorogom među modernim pikapovima. A model Mojave, uprkos svojim nedostacima, ostaje verovatno najudobniji dostupan džip sa čvrstom osovinom za vožnju. Dodatna zabava bi se mogla postići uklanjanjem njegovih vrata i krovnih panela tvrdog krova (ili potpuno skidanjem gornjeg dela).

Ali za svaku pozitivnu osobinu koju je naš Gladijator pokazao, postojao je bar jedan nedostatak koji je povredio i njegovu sposobnost i privlačnost — čak i kao novitet. Iako bi drugačija konfiguracija modela mogla da dovede do povoljnijeg konsenzusa među našim osobljem, Gladiator je i dalje opterećen sićušnim krevetom za pikap, neudobnom ergonomijom i lošim ponašanjem na putu u poređenju sa drugim pikapovima srednje veličine. I jednostavno se ne mogu zaobići dva velika mehanička problema koja smo iskusili sa našom opremom, koja je testirana za 58.920 dolara. Poslednji komentar u našem dugotrajnom dnevniku vešto sumira naša osećanja: „Kladni faktor Mohave jednostavno ne može da nadoknadi svoje kompromise.“

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close