fbpx
Uncategorized

Land Rover Defender, je dokaz da moze da se vozi i na duze staze udoban i stabilan.

Uključili smo verziju 110 sa 5 vrata, 2-litarskim dizelašem od 240 KS. Evo kako je prošlo

Postoje automobili koji se očekuju više od ostalih. Razlozi mogu biti mnogi, a u slučaju Defender to je jedan od najklasičnijih: zamjena ikoničnog, legendarnog prethodnika, prave institucije. Automobil se kontinuirano proizvodio gotovo 70 godina i bez znatnih izmjena, sa zastarjelom, ali robusnom, jednostavnom i efikasnom tehnologijom. Dakle, nakon što smo vidjeli novog Defendera na posljednjem salonu automobila u Frankfurtu i pregledali svaki aspekt sa teorijskog stajališta, konačno smo krenuli u akciju.
A prvo što smo učinili bilo je da se to skrene s puta, tek da vidimo da li zaslužuje da na haubici dobije isto ime kao i njegov predak. Nismo ušli u neku tehničku rutu stvorenu posebno radi poboljšanja njegovih karakteristika, već smo ušli u divlju šumu, bez markiranih staza ili prolaza, vjerujući samo u naše sposobnosti i mogućnosti novog Land Rovera.
Nekoliko odlomaka srednje težine, samo da dobijem samopouzdanje i evo je prvog uspona tih serija. Zračni ovjes, koji je standardan na modelu 110, podižemo na maksimum (7,5 cm), uključujemo smanjene i Terrain Response 2 u “automobilu”. Postavljamo se na liniji maksimalnog nagiba i dajemo plin. Uspon je gotovo okomit i postoje rupe. Defender skače, ali pronalazi sve potrebne zahvate, dok ga 430 Nm okretnog momenta gura visoko. Dođite do vrha glatko, sa pogonom na sve točkove vođenim elektronikom, zajedno sa srednjim i stražnjim diferencijalom koji se može zaključati.

Land Rover Defender, test – udobnost, tehnologija i DNA izvan puta
Iznutra je cool zahvaljujući trozonskom klima uređaju, a na infotainment zaslonu također možemo promatrati što se događa pod točkovima, zahvaljujući paketu kamera i povećane stvarnosti. Ukratko, samo izračunajte pravu putanju i ubrzajte zdravim razumom, a Defender se pobrine za to.

Land Rover Defender, dokaz – udobnost, tehnologija i DNA van puta
Ali ni na cesti nema poteškoća: s obzirom na veliko težište i masu preko dvije tone, ovaj terenski put može se voziti kao i bilo koji drugi automobil i iako su gume dobro tessellirane, zvuk kotrljanja savršeno je filtriran. Zaboravite starog Defendera sa odvojenim podvozjem (ovdje je aluminijski monocoque), “hipotetičkim” upravljanjem i letargičnim performansama. Ovdje se svira još jedna glazba, uz dužno poštovanje konzervativnih fanatika koji će i dalje žaliti za automobilom zamišljenim u poslijeratnom periodu. Ali, na kraju krajeva, baviti se poviješću nikada nije lako. To je resurs, kao izvor inspiracije, ali može postati i kavez iz kojeg se teško osloboditi.


Na stilskom i izvedbenom nivou čini se da je pobijedila; što se tiče reputacije, trebat će vremena da se stvori. Jedini faktor koji bi mogao uznemiriti je cijena, jer je novi Defender pozicioniran mnogo više od starog. Verzija 90 – sa 3 vrata i dužinom od 4,6 metara – počinje od 51 400 eura, dok se sa 110 – 5 vrata i dužine 5 metara – kreće do 57 400 eura.

Land Rover Defender, dokaz – udobnost, tehnologija i DNA van puta
I to su prilično teorijske brojke, jer ne uključuju čitav niz opreme što je gotovo “mora” na automobilima ove vrste. Recimo da bi takozvana “ulična cijena mogla biti oko 10.000 eura veća.” Izbor motora je širok, a sve s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Isprobali smo 2-litreni turbodizel s 240 KS koji nikada ne ponestane daha , ni na autoputu (najveća brzina je 188 km / h), niti u gradu (0-100 km / h je prekriveno 9,1 sekundi). Kada govorimo o brojevima, maksimalna visina od tla je gotovo 30 cm s karakterističnim uglovima od 38 °, 28 ° i 40 ° i nosivosti 90 cm. Krov tada može nositi 300 kg i može se vući do 3.500 kg. Ukratko, ko želi, također ga može koristiti Konačno, svi Defendersi će se stalno ažurirati zahvaljujući nadogradnji softvera „over the air“ koje, osim toga, ne zahtijeva da zaustavite automobil, zahvaljujući unutrašnjem rezervnom krugu koji garantuje maksimalnu sigurnost.

Land Rover Defender, test – udobnost, tehnologija i DNA izvan puta
Land Rover Defender 110 – kartica

Što je: nova generacija povijesnog britanskog terenskog vozila, dizajnirana od početka

Dimenzije: dužina 5,02 metra, širina 2,01 m visina 1,97 m korak 3,02 m

Prtljažnik: 857 litara

Motori: dvocilindrični 4-cilindrični bi-turbo dizel, 240 KS i 430 Nm

Mjenjač: automatski, 8-stupanjski s reduktora

Pogon: stalni pogon na sve kotače, blokada centralnog i prednjeg diferencijala

Prednosti: udobnost, ponašanje na terenu, ponašanje na ulici

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button