fbpx
Uncategorized

Kako proveravate pritisak u gumama?

Često ignorisane, zanemarene i potcenjene, gume su nesumnjivo najvažniji element vašeg automobila.

Oni su jedina stvar koja vas drži povezanim sa putem, tako da je ključno znati kako najbolje da brinete o gumama. A jedan od najlakših načina da se obezbedi maksimalno držanje puta, maksimalne performanse, maksimalna ušteda goriva i maksimalni vek trajanja pneumatika je kontrola i održavanje pritiska u gumama.

Ali kako tačno proveravate pritisak u gumama? I na šta postavljam svoje pritiske?

Ako ne znate svoj psi iz vašeg kPa ili bara, ne brinite, razumevanje leči složenost. Pa hajde da zaronimo.

Gume nisu nove, ali tehnologija, konstrukcija i primena guma su se menjali tokom godina.

Od kočija do bicikala, automobila i traktora do aviona, koncept gumene gume postoji od sredine do kraja 1800-ih.

Rane gume sa poprečnim slojem – sa unutrašnjom zračnicom – su bile zamenjene za upotrebu na drumskim automobilima radijalnim gumama bez zračnica iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, a proizvođači vozila su ih gotovo izbacili u knjige istorije do 1980-ih.

Iako gume sa poprečnim slojem ili poprečne gume ostaju dostupne za specifične namene kao što su klasične i vintage automobile, kao i neke teške rudarske, građevinske i zemljane mašine, dolazak radijalnih pneumatika – koje je razvio Michelin 1946. – doneo je sa sobom poboljšanje udobnost vožnje, poboljšane performanse i dinamiku, bolju potrošnju goriva i značajna poboljšanja u bezbednosti.

Tačan pritisak u pneumaticima maksimizira životni vek pneumatika ili kilometražu, generalno poboljšava ekonomičnost goriva poboljšanjem otpora kotrljanja pneumatika, i što je još važnije, obezbeđuje vrhunske performanse u različitim uslovima, posebno u situacijama naglog kočenja i skretanja, povećanjem stabilnosti vozila i smanjenjem zaustavni putevi.

Provera pritiska kada su gume „hladne” je takođe dobra ideja, što znači pre nego što odete od kuće ili na samom početku vožnje – a ne nakon što se gume zagreju zbog vožnje ili vožnje na višim temperaturama.

Proces provere pritiska u gumama je jednostavan i jasan, međutim, ne znate šta ne znate, pa odvojite vreme i težite preciznosti u odnosu na brzinu.

Korišćenjem konvencionalnog elektronskog vazdušnog kompresora ili vazdušne pumpe kao što ćete naći u servisnoj stanici:

Podesite mašinu na željeni pritisak u gumama pomoću strelica nagore i nadole na ili blizu glavnog ekrana
Pronađite i odvrnite poklopac ventila koji pokriva vazdušni ventil vaše gume i držite ga pri ruci
Gurnite nadole malu metalnu polugu na kraju creva vazdušnog kompresora i čvrsto gurnite crevo na ventil da biste osigurali dobru vezu. Da biste izbegli bilo kakvo proklizavanje ili oštećenje ventila gume ili konektora creva za vazduh, održavajte konstantan otpor na crevu dok se ne postigne idealan pritisak (obično praćeno nekoliko zvučnih signala iz mašine)
Kada se postigne idealan pritisak, brzo otpustite konektor sa ventila gume kako ne bi „krvario“ ili ne bi ispuštao vazduh nazad iz gume
Lagano zavrnite poklopac ventila na mesto na vazdušnom ventilu vaše gume i gotovi ste. Ponovite za svaku preostalu gumu.
Naravno, uvek možete da proverite pritisak u gumama kod kuće, ili bilo gde drugde, ako imate sopstveni merač pritiska u gumama ili kompresor sa meračem, sa mnoštvom dostupnih mehaničkih i digitalnih merača lakih za korišćenje kod većine prodavaca auto delova od samo oko 5 dolara do severno od 200 dolara.

Koji je pravi pritisak u gumama za moj automobil?
Kada je u pitanju odabir tačnog pritiska u gumama za vaš automobil, vašu aplikaciju i vaše gume, postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir.

Najbolje mesto za početak je sa sopstvenim preporukama proizvođača vozila o pritisku u gumama koje se nalaze na natpisu na pneumaticima vozila – obično pričvršćenom na pragu bočnih vrata vozača ili unutar poklopca rezervoara za gorivo – sa informacijama koje se takođe nalaze u uputstvu za upotrebu.

Ovde ćete generalno pronaći najmanje dva skupa preporučenih pritisaka u gumama i, u zavisnosti od vozila i njegove starosti, često preporučene pritiske za prednje i zadnje gume, za maksimalnu ekonomičnost goriva i za normalne situacije i situacije visokog ili maksimalnog opterećenja.

Tipično za normalnu upotrebu na putu, dobar vodič je da ne ide niže od minimalnog normalnog opterećenja i ne više od najvećeg ili maksimalnog maksimuma opterećenja. Opet, važno je razumeti zašto.

Ukratko, za razliku od pravilno naduvanih guma, nedovoljno naduvavanje smanjuje životni vek pneumatika, negativno utiče na ekonomičnost goriva i značajno umanjuje performanse. Nedovoljno napumpane gume dodatno rizikuju kvar ili „izduvavanje“ pneumatika – zbog prekomernog nagomilavanja toplote izazvanog ekstremnim savijanjem same gume – i značajno smanjuju prianjanje na putu po suvom, a posebno po mokrom vremenu.

Laički rečeno, osim ako ne znate tačno vreme i lokaciju vaše sledeće vanredne situacije na putu, obezbeđivanje da vaše gume uvek mogu da rade najbolje u scenariju visokog ili maksimalnog opterećenja, nije samo kritično važno, već i kao jednostavno kao redovno praćenje pritiska u gumama.

Imajte na umu da starost vašeg automobila u odnosu na starost gume takođe može stvoriti zabunu sa preporučenim pritiskom u gumama.

Na primer, automobil star 10, 20 ili 30 godina može da odredi niži preporučeni pritisak u gumama. Međutim, tehnologija i razumevanje guma su se promenili tokom tog vremena. Dakle, šta vam još može pomoći da dođete do pravog pritiska u gumama?

Same gume imaju ogromnu količinu informacija utisnute na njih, a važna figura na koju treba obratiti pažnju je maksimalni hladni pritisak u gumama.

Da budemo jasni, ovo nije preporuka o pritisku u gumama – prema natpisu na pneumaticima proizvođača vozila – ali može pružiti malo mira kako biste bili sigurni da koristite gumu u bezbednom dometu.

Maksimalni pritisci hladnog naduvavanja variraju u zavisnosti od marke pneumatika i specifikacije, međutim, gume putničkih vozila su često ocenjene na maksimum između 41-51 psi, dok su neke gume za SUV, terenske i terenske gume ocenjene na maksimum između 55 -81psi. Definitivno vredi pogledati onda.

Uz ispravan pritisak u gumama, redovna provera stanja pneumatika – traženje posekotina, pukotina, uboda, izbočina ili drugih oštećenja – je dobra ideja, kao i provera dubine gazećeg sloja ili koliko vam je gazećeg sloja ostalo pre nego što se gume previše istroše ili čak nezakonito za vožnju.

Mnogi brendovi guma preporučuju da se razmotri zamena guma kada ostane oko 3 mm dubine gazećeg sloja, dok je 1,5 mm minimalna zakonska dubina gazećeg sloja dozvoljena u svim australijskim državama i teritorijama.

Neravnomerno trošenje pneumatika može biti još jedan znak nepravilnog pritiska u gumama, dok možda ukazuje na potrebu za dobrim poravnanjem točkova.

Biti svestan starosti guma je takođe od ključnog značaja
Da biste tačno saznali koje nedelje u kojoj godini je vaša guma proizvedena, locirajte identifikacioni broj (TIN) pneumatika Ministarstva saobraćaja (DOT) na bočnoj strani gume i zabeležite poslednje četiri cifre; 0816, na primer, označava osmu nedelju 2016.

Bez obzira na prethodnu upotrebu ili postojeću dubinu gazećeg sloja, starost gume je jedan od najvećih doprinosa potencijalu performansi. Kao takav, pet do sedam godina se uglavnom smatra sigurnim radnim vekom dobro održavane gume, dok se 10 godina smatra maksimalnim.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button