fbpx
Uncategorized

Genesisov prvi SUV bori se sa našim omiljenim velikim luksuznim SUV-om, VV Touaregom

Hiundaijeva luksuzna marka Genesis predstavila je limuzine koje su i dalje neophodne za ambicioznog proizvođača automobila premium – G70 i G80 – ali sada je vreme za jedan od njegovih novih SUV-ova koji će biti najvažniji za njegov uspeh … Ili drugačije.

Genesis GV80 je veći od dva SUV-a, sedi iznad nadolazećeg GV70 i deli svoju platformu sa limuzinom G80.

Spoljni dizajn sigurno se ne smanjuje ljubičasto i bez sumnje će imati i svoje obožavaoce i klevetnike, mada je sigurno bolje biti polarizujući nego anoniman kada ste novi brend koji želi da se afirmiše.

Ako detektujete nagoveštaje Bentlei-ovog stila – pre svega preko velike maske, ali i neverovatno slične značke Genesis – GV80 je delo bivšeg šefa dizajna britanske luksuzne marke Luc Donckervolke-a.

Za Australiju su postavljene četiri varijante, pružajući potencijalnim kupcima korisno raznovrstan izbor. Dostupni su četvorocilindrični turbo sa pogonom na zadnje točkove ili pogonom na sva četiri točka, šestocilindrični turbo dizel i pogon na sva četiri točka i šestocilindrični turbobenzinac sa pogonom na sva četiri točka.

Dva četvorocilindrična modela imaju raspored pet sedišta, dok varijante pogona na sve točkove dodaju treći red za sedam sedišta.

A radi jednostavnosti, ocena opreme je gotovo identična za svaku varijantu, a cene počinju od 90.600 USD.

Iz dobrih razloga smo za ovo poređenje izabrali model GV80 3.0D AVD. Dizel snaga ostaje i dalje popularna u ovom segmentu i to nam je prva prilika da isprobamo potpuno novi Genesisov 3,0-litarski linijski šestocilindrični uljni gorionik.

Genesis možda teži da preuzme Nemce, kao i japanski Lekus, ali odlučili smo da preskočimo Audi K7, BMV Ks5, Lekus RKS i Mercedes-Benz GLE, i umesto toga postavimo GV80 protiv našeg trenutnog referentnog velikog luksuznog SUV-a. .

Volksvagen Touareg je možda proizvođač automobila poznat kao više polu-premium brend, ali u poređenju sa CarAdvice 2019. godine pobedio je Ks5 i GLE.

To je bio 190TDI Premium model koji je nedavno nestao, ali više nego zamenjen četvorojakom paletom koja se sastojala od tri verzije istog V6 dizela, plus V8 pozajmljen od gore pomenute Bentaige.

Sa Genesis GV80 dizelom po ceni od 103.600 USD pre troškova na putu i ​​našim testnim automobilom opremljenim opcionim luksuznim paketom od 10.000 USD, uskladili smo ga sa Touareg 210TDI R-Line. To košta po ceni od 108.990 USD, a naš testni automobil je naguran na 114.590 USD sa nekoliko opcija.

Dizajn enterijera GV80 deli mnogo sa srodnom velikom luksuznom limuzinom G80, uključujući paletu dvobojnih kombinacija boja i potpuno crnu opciju, kao i razne originalne drvene ploče.

Postoji neka vizuelna diferencijacija. Pored očigledno postavljenih sedišta za sedenje, ovo uključuju nakolenice za vozača i suvozača, zdepastije obloge vrata koje uključuju elegantne dijagonalne šavove i središnju konzolu u obliku mosta koja se podiže u susret instrument tabli.

Još uvek nismo doživeli G80 ili GV80 sa standardnom kožom, iako dijamantski prošivena nappa kožna garnitura Lukuri Package-a sigurno pomaže da se naglasi plišanost kabine – kao i njen antilop za oblogu i stubove. Uklapanje i završetak su impresivni.

Obe čizme imaju reverzibilnu prostirku, pokrivač za teret, tačke vezivanja i utičnicu od 12 volti. Touareg takođe nudi otklopne kuke za vreće, podnu mrežu i mrežicu ​​za teretnu prepreku.

U prtljažniku GV80 ima električnih dugmadi, koji jednim dodirom automatski preklapaju / podižu sedišta drugog i trećeg reda. U VV postoje poluge za povlačenje.

Svaki set naslona sedišta konfigurisan je u najsvestranijem rasporedu 40-20-40. GV80 je najlošiji, mada Touaregovi nisu daleko. Maksimalni teretni kapacitet ide u prilog prvom: 2144L naspram 1800L.

Za one koji su zainteresovani za brojke performansi, Genesis kaže da GV80 3.0D može postići 100km / h sa mesta za 6,8 sekundi. To je za 1,3 sekunde sporije od vodeće 3.5T varijante, a takođe je i sedam desetina stidljivosti od VV-ovog 6,1-sekundnog zahteva za Touareg 210TDI.

210TDI, koji takođe koristi 3.0-litarski šestocilindraš, ali u konvencionalnijoj vee konfiguraciji, pruža malo više snage i obrtnog momenta, sa 210kV i 600Nm.

Uz dodatnu prednost od zahteva da pokrene vozilo gotovo 100 kg lakše od Genesisa, 210TDI se oseća snažnijim performansama – pružajući osećaj vraćanja u naslon sedišta pod snažnim ubrzanjem koje u GV80 nije sasvim.

Ovo je još jedan lepo oplemenjen dizel, uparen sa podjednako uglađenim automatom sa osam brzina.

Touareg, međutim, nije toliko brz kao GV80 kada želite brzo da krenete sa stajaćeg mesta, na primer da uđete u kružni tok ili se pridružite putu sa čvora. Snažno pritisnite VV-ovu papučicu gasa i, nakon početnog kretanja, napravljena je jasna pauza pre nego što se sve zakači.

Najveći jaz naznačene potrošnje tokom našeg vremena sa automobilima bio je tokom prigradske vožnje, kada se GV80 vratio 12,1L / 100km na Touaregovih 10,5L / 100km. VV-ova figura se možda poboljšala funkcijom stop-start koju ima preko Genesis-a, mada je sistem za ovo putovanje bio zaključan zbog potrebe da klima uređaj održava vozača hladnim po veoma vrućem danu.

Međutim, putovanje kroz grad od 20 km proizvelo je identičnu potrošnju od 8,3 l / 100 km, dok je naše dugotrajno testiranje, koje je podrazumevalo značajno vreme autoputa, imalo malo napred ispred Touarega sa 7,2 l / 100 km naspram 7,4 l / 100 km.

Volksvagnov dizel je takođe korak ispred emisije gasova – klasifikovan je kao Euro 6 prema Euro 5 u GV80, zahvaljujući posebnom rezervoaru AdBlue koji smanjuje azotni oksid u izduvnom sistemu prskanim rastvorom uree i destilovane vode.

Touareg 2021. godine takođe usvaja veći rezervoar za gorivo, povećavajući se sa 75 na 90 l, da bi proširio svoj domet vožnje između punjenja. GV80-ov rezervoar za gorivo nije mali sa 80 L.

Za kupce koji žele da priključe čamac, karavan ili prikolicu, Touareg 210TDI ima maksimalni kapacitet vuče od 3500 kg sa ocenom preuzimanja kuke za vuču od 230 kg (što je manje od 290 kg za Touareg 170TDI), dok su podaci GV80 3.0D 2722kg i 182kg.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button