fbpx
Automobili

Florida se pridružila australijskim državama u uvođenju digitalnih vozačkih dozvola

Automobilisti u američkoj državi sada će moći da čuvaju dozvolu na svom mobilnom telefonu.

Država Florida biće prva država u Sjedinjenim Državama koja će ponuditi automobilistima mogućnost digitalne vozačke dozvole od 2021. godine, pridruživši se šačici australijskih država koje već nude uslugu.

Od sledeće godine stanovnici Floride moći će da se prijave za licencu kojoj se može pristupiti na širokom spektru uređaja, uključujući pametne telefone i tablete, i biće priznati na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Oni koji poseduju „mobilnu vozačku dozvolu“ moći će da je koriste kako za ličnu verifikaciju identiteta, tako i za autentifikaciju identiteta na mreži na više različitih portala.

Prema Thalesu, globalnoj IT kompaniji koja je odgovorna za tu tehnologiju, digitalne vozačke dozvole teže je falsifikovati jer sadrže sigurne akreditive koji se mogu lako autentifikovati, za razliku od digitalnih slika ili čak fizičkih dozvola, kojima Thales kaže da se njima može lakše manipulisati.

Digitalne vozačke dozvole se takođe mogu ažurirati u realnom vremenu ako dođe do promene nečijih ličnih podataka i mogu se pregledati van mreže ako podaci ili ViFi veza nisu dostupni.

Iako je Florida možda prva država u SAD-u koja je primila ovu tehnologiju, to nikako nije prva regija na svetu koja je prihvatila digitalizaciju vozačkih dozvola. U stvari, australijske države Novi Južni Vels, Južna Australija i Kvinslend trenutno nude digitalni oblik identifikacije vozačima.

NSV je vozačima omogućio mogućnost digitalne licence bez dodatnih troškova kroz svoju uslugu NSV aplikacija od kraja 2019. godine, dok je milion vozača prijavio da je preuzelo digitalnu vozačku dozvolu u prvih šest meseci nakon uvođenja.

Vlada Kueenslanda u međuvremenu je započela kontrolisano suđenje Thales-ovog digitalnog sistema licenci početkom ove godine, kao i izmene postojećih zakona kako bi se vozačima omogućilo da koriste mobilne licence kao legitimni oblik identifikacije, umesto kao dopunsku opciju.

Konačno, Južna Australija je bila prva država u Australiji koja je uvela digitalne licence i ponudila je ovu opciju putem svoje aplikacije miSA GOV od jula 2019.

Iako Victoria još uvek ne nudi opciju digitalne vozačke dozvole, policija Victoria kaže da će prihvatiti digitalnu dozvolu kao oblik identifikacije od međudržavnih ili inostranih vozača. “Digitalne vozačke dozvole već se koriste u mnogim državama i zemljama širom sveta.

Vozači su u mogućnosti da izdaju digitalnu dozvolu policiji Victoria ako je to format koji je izdala odgovarajuća država”, rekao je portparol policije Victoria.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button