fbpx
Automobili

Cene benzina rastu za uskršnji dugi vikend u Australiji

Cene benzina rastu uoči uskršnjeg dugog vikenda, a vozačima se nalaže da kupuju.

Troškovi benzina naglo rastu uoči uskršnjeg dugog vikenda, a cene u tri glavna glavna grada vraćaju se na nivo pre pandemije.

Prosečna cena goriva ove nedelje je u Melburnu dostigla 147,2 centa po litru, a očekuje se da će nastaviti da raste zajedno sa Brisbaneom, koji je trenutno na 164,3 centa, uprkos stalnoj blokadi.

Bogatija predgrađa Melburna – uključujući Glog i Cambervell – dostigla su 1,60 dolara po litru, dok su neka istočna predgrađa dostigla 1,70 dolara.

Svedoci smo početka povećanja cena u unutrašnjost severnih predgrađa poput Carltona i Fitzroia, sa još nekim jeftinijim cenama u zapadnim predgrađima poput Altone i Sunshinea.

Brisbane je juče dostigao vrhunac od 164,6 centi. Očekuje se da će cene ostati povišene neko vreme, pri čemu zaključavanje naglo izgleda da nema uticaja na cene goriva.

Prosek Sidneia iznosi 133,1 centa po litru. Grad doživljava velike disperzije, posebno u istočnim predgrađima, a Bondi danas vidi cijene od čak 1,70 dolara po litru.

Iako Peter Khouri iz NRMA-e kaže da će država sada propadati, Rian Felsman – viši ekonomista CommSec-a – veruje da je Sidnej na vrhuncu, a cene će se zadržati na ovom nivou tokom narednih dana.

“Cene se povećavaju u Sidneju. Spuštajući se prema jugozapadnom predgrađu, konkurentnijem delu grada, cene su i dalje jeftine. Dok putujete prema obali, kao i obično, bogatija područja, kao i obično, vidimo cene se podižu “.

“Savet automobilistima je da napunite područja u kojima su cene 1,35 dolara po litru ili niže sada, pre nego što započne uskršnji dugi vikend. Inače ćete platiti blizu 1,70 dolara po litru – ako možete, dopunite, a ne napunite gore. “

Hobart je u proseku 142,6 centi po litru, a Canberra 140,3 centa, dok se očekuje porast Adelaide, trenutno u proseku 138,4 centa.

Odrađujući Pertov sedmodnevni cenovni ciklus, danas je najskuplji dan za popunjavanje – njegov prosek je 158,8 centi po litru, a sutra će početi da opada.

Dok Australci nastavljaju zajednički rad na suzbijanju virusa i dok se automobilisti ponovo pridružuju putu, potražnja za gorivom nastavlja da raste s rastom međunarodne cene sirove nafte. Državni praznici dodaju novi izgovor benzinskim pumpama da povećaju cene.

“Određivanje cena benzina u Australiji ne bi trebalo da ima apsolutno nikakve veze sa našim kalendarom. Nema opravdanja za to. O cenama bi trebalo da odlučuju samo inostrani faktori – snaga australijskog dolara i cene nafte.” Khouri kaže.

Iako u međuvremenu nema rešenja, vozače se moli da kupuju okolo kako bi pronašli pravu cenu. Štaviše, potrošači se podstiču da koriste aplikacije za gorivo u stvarnom vremenu.

“Napunite tamo gde je jeftino. Nije važno koja je marka na prednjem delu servo-serva – ono što želimo da učinimo je da uštedimo novac ljudima. Čini se da su nezavisni jeftiniji i gde god se nakupi više benzinskih pumpi cene će biti niske jer je veća konkurencija. Zašto platiti 1,70 USD kad možete biti 1,20 $? ” Primetio je Khouri.

Iako postoji poticaj za podsticanje domaćeg turizma u Australiji, Peter iznosi valjanu tačku da je svaki dodatni dolar koji potrošači potroše na gudala jedan dolar manje u seoskim ili regionalnim zajednicama kojima je potrebna podrška.

Takođe se slaže da bi rast cena goriva mogao podstaći potrošače da istražuju električna vozila.

„Da li želimo da se vozimo električnom energijom australijske proizvodnje ili želimo da uvozimo naftu iz nekih od najnepromenljivijih delova sveta – NRMA radi puno posla da podstakne primenu EV u Australiji, ali takođe želimo da vidim kako pada cena električnih vozila “.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button