fbpx
Automobili

BMV preuzima Alpinu tjuning kuću dok električni automobili isključuju struju na nadogradnji

Nemački automobilski gigant BMV kupio je prilagođenu tjuning kuću Alpina, posle više od pola veka saradnje nezavisnih brendova.

Alpina je osnovana 1965. godine i modifikovala je BMV automobile radi poboljšanja performansi motora i upravljanja od svog početka.

Međutim, savremeni prelazak na električne pogone u automobilskoj industriji će – prema obe kompanije – negirati održivost nezavisnih tjuning kuća male količine u narednoj deceniji.

„Automobilska industrija je usred dalekosežne transformacije ka održivoj mobilnosti. Iz tog razloga, postojeće poslovne modele treba redovno preispitivati“, rekao je Pieter Nota iz Upravnog odbora BMV-a.

„Rano smo prepoznali izazove sa kojima se automobilska industrija suočava i sada postavljamo pravi kurs za [nas]… Ovo označava početak novog poglavlja,“ dodao je generalni direktor Alpine, Andreas Bovensiepen.

„Doneli smo svesnu odluku da Alpinu ne prodamo bilo kom proizvođaču, jer BMV i Alpina decenijama rade zajedno i veruju jedni drugima… Zato je strateški ispravna odluka da brendom Alpina upravlja BMV. Grupa u budućnosti.”

Alpina oznaka bi mogla da postane drugi podbrend BMV performansi, pored svoje trenutne BMV M divizije – slično Mercedesovoj AMG ruci, koja je i sama bila nezavisna tjuning kuća do 1999. godine, kada je Daimler stekao kontrolni udeo.

Ostaje da se vidi kako bi se Alpina interno razlikovala od BMV-a M, pošto su dve tuning odeljenja tipično nudile vozila u sličnim segmentima sa sličnim motorima i performansama – iako Alpina automobili obično gravitiraju ka svakodnevnom komforu, u poređenju sa mogućnostima trkačke staze projektovane u M automobila.

Preuzimanje BMV-Alpine neće stupiti na snagu do 31. decembra 2025. i čeka se odobrenje nemačkih regulatora za konkurenciju i antimonopolskih regulatora.

Verovatno će ovaj dogovor dovesti do zatvaranja postojeće Alpinine fabrike Buchloe, međutim BMV kaže da će otpuštenim radnicima ponuditi novu poziciju u okviru poslovanja.

Alpina se ranije opirala prelasku na električna vozila, a Bovensipen je prošle godine rekao nemačkim medijima: „Imamo kupce, posebno u Evropi koji godišnje pređu 30.000 do 50.000 kilometara. Pre [devet meseci] smo sproveli anketu kupaca na temu hibrida. i BEV (električna vozila na baterije).

„Naši kupci trenutno ne osećaju potražnju za baterijskim električnim modelima. To je takođe zbog velike kilometraže: kupci Alpine, posebno u Nemačkoj, žele da voze brzo i snažno ubrzavaju – tada je, naravno, domet i dalje problem. Naši kupci obično koriste svoj BMV Alpina kao svoje prvo vozilo, kao ‘automobil iz snova’.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button