fbpx
Uncategorized

Audi K5 45 TFSI 2021: recenzija vlasnika

„Oh, i ostao je samo jedan Navarra Blue K5 na brodu koji će pristati bilo kada ove nedelje“, rekla mi je prodavac pravo u lice kada sam se ležerno raspitao o zalihama.

Da li me je prodavac prevario? Možda. Da li sam mogao da dobijem bolju ponudu na drugom sličnom automobilu? Potencijalno, ali sumnjajte. Da li 10 meseci kasnije žalim zbog svoje kupovine? Apsolutno ne.

Čini se da je stara taktika prodavača „uđi ili ćeš propustiti čamac“ (bez igre reči) delovala na mene, jer sam takođe bio u ćorsokaku između izbora ili BMV Ks3 ili Volvo KSC60 za svoje sledeće vozilo. Mada, besplatna petogodišnja garancija i promocija servisiranja dilera plus carina/rego plaćena u to vreme svakako su mi olakšali izbor.

Pet nedelja nakon što sam potpisao svoje ime na isprekidanoj liniji, preuzeo sam svoj potpuno novi Audi K5.

Audi je svakako bio čudniji izbor, jer je bio najstariji model od druga dva izbora, a njegova unutrašnjost je svakako pokazivala starost u poređenju sa ostalima. Džinovski iPad pričvršćen na prednju centralnu konzolu je svakako bio malo odvratan, a čudan klizni poklopac držača za čaše/punjač telefona je bio, pa, čudan.

Oh, i nijedan držač za naočare za sunce (to je velika stvar za mene) nije izgubio bodove za mene. Verovatno mi takođe ne bi smetalo da su površinu za bežično punjenje telefona premazali supstancom koja nije tako klizava kao teflon. Osim tih sitnica, bio sam prilično zadovoljan svime.

45 TFSI, sa mojim osnovnim modelom, došao je prepun funkcija uključujući trozonsku kontrolu klime, grejana prednja sedišta, bežični CarPlai i, najbolje od svega, po mom mišljenju, adaptivni tempomat i pomoć pri održavanju trake. Iznenađujuće, zapravo radi veoma lepo, sa automobilom koji može da detektuje linije na putu i ​​drži se u sredini trake, bez velike intervencije vozača ili potrebe za rezervnim parom donjeg veša u prtljažniku.

Na moju sreću, još uvek nisam stvarno testirao sistem za izbegavanje sudara (i ne nameravam), mada mogu reći da nije previše nametljiv i da rado radi tiho u pozadini.

Sedišta imaju dosta potpore ispod butina i lepo grle vozača. Nikada se ne osećate kao da vas pljuskuju po uglovima, ali to ne čini da se osećate kao da vas medved grli do smrti. Stereo sistem, iako nije Audijev premijum Bang and Olufsen sistem, zvuči vrhunsko za standardne zvučnike. Nisam audiofil, ali oni su jednostavno noćni u poređenju sa zvučnicima u mom prethodnom BMV-u 330i.

Priznajem da virtuelni kokpit izgleda veoma lepo i radi veoma dobro, posebno sa mapama Google Earth ispred vas, i veoma je brz i reaguje. Međutim, slatkiši za oči zaista nestaju nakon mesec ili dva, i zaista naučite da cenite automobile sa staromodnim analognim brojčanicima koji jednostavno imaju određeni šarm i nostalgiju. To je kao da poredite Apple sat sa Seikom: oba su odlična, ali Seiko je definitivno šarmantniji. Teško je zaista objasniti.

Ekran nalik iPad-u zaglavljen na prednjoj strani nije baš vizuelno privlačan, iako je izgled subjektivan. U svakom slučaju, radi dobro i bez zaostajanja sa Audijem koji ažurira procesor u modelu 2021. Audijev MMI sistem je, međutim, iako ne bih rekao da je loš, znatno inferiorniji od BMV-ovog iDrive sistema, i poredim ga sa mojim prethodnim BMV 330i koji je napravljen 2016.

Samo mislim da u smislu efikasnosti i rasporeda, iDrive sistem to radi bolje sa manje menija i podešavanja da bi stigao tamo gde želite. To ne znači da je MMI sistem loš, u redu je i dobro radi, ali definitivno postoje bolji sistemi. Uz to, ionako koristim Apple-ov CarPlai 99 posto vremena, tako da mi to uopšte ne smeta.Parkiranje je lako sa prednjom i zadnjom kamerom veoma visoke rezolucije, kao i pogledom iz ptičje perspektive od 360 stepeni. Vidljivost spolja je odlična i nikada nisam imao problema sa slepim uglovima. Sistem paralelnog parkiranja auto unazad radi dobro i uspeva da parkira automobil na nekim prilično uskim mestima; međutim, otkrio sam da gumama previše upravljam na suvo. To je samo nešto što me nervira, i siguran sam da se to dešava svim sistemima za auto-parkiranje bez obzira na proizvođača.

Kvalitet izrade je izvanredan, sve je čvrsto i čvrsto, a dugmad na točku stvaraju veoma zarazan zvuk „klik“. U automobilu se nalazi tvrda plastika, ali ona je uglavnom ograničena na donje otvore na vratima i napred i pozadi. Bežični CarPlai radi besprekorno i može da se poveže sa mojim telefonom 100 posto vremena.

Prtljažnika ima 550L, ali imajte na umu da postoji ivica između poda i ulaza u prtljažnik, tako da uvlačenje i izvlačenje stvari nije tako lako kao što izgleda. I biće vam drago da saznate da se ispod nalazi rezervna guma, doduše koja štedi prostor (gledam vas BMV).

Jedna stvar koju sam primetio, međutim, i ne bih rekao da je ovo uopšte negativno, jeste da moram da zatvorim vrata malo teže nego kod drugih automobila uopšte. Nisam siguran da li je ovo svedočanstvo kvaliteta izrade ili je greška u dizajnu, ali je to nešto što je zanimljivo istaći.

Na putu se sve čini čvrstim. Jedva primećujete DSG u komfornom režimu (VAG DSG-ovi su definitivno prešli dug put), a on postaje malo življi u dinamičkom režimu, pri čemu se promene stepena prenosa dešavaju pri većem broju obrtaja, a gas je osetljiviji. Međutim, nema mnogo promena u podešavanjima vešanja jer nisu prilagodljiva.

Sada, znam šta svi mislimo o blagim hibridima, ali mislim da onaj u K5 ima svoje mesto… Uz upozorenje, naravno. Motor se uključuje i isključuje neprimetno dok vozite duž dugih deonica puta, i može da ostane isključen sve dok se krećete iznad određene brzine. I ušteda goriva je primetna, što ću objasniti malo kasnije.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button