fbpx
Automobili

725.000 GMC terenskih terenskih vozila sa previše svetlim farovima mora biti opozvano

Farovi na više od 725.000 GMC Terrain SUV-ova 2010–2017 su očigledno previše svetli, iako do danas nema dokaza da je neko prijavio bezbednosne probleme kao rezultat toga.


GM je 2019. godine zatražio od Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) da odbaci problem jer je, osim što nije bilo sudara, samo jedan kupac čak pitao za situaciju.
Uprkos tome, pošto su ovi farovi u nekim slučajevima merljivo previše svetli, NHTSA je ove nedelje odbio zahtev GM-a, stavljajući loptu u teren GM-a da otkrije kako da reši situaciju.
General Motors će morati da povuče više od 725.000 GMC Terraina da bi rešio problem sa farovima SUV-a. Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) prikupljala je informacije o GMC terenima od 2010. do 2017. godine modela i tvrdi da farovi mogu stvoriti „odsjaj kod drugih vozača koji voze u blizini“ u određenim vremenskim uslovima, uključujući sneg i maglu.

U dokumentu o odbijanju peticije koji je u četvrtak objavljen u Federalnom registru, NHTSA je rekla da su farovi na pogođenim terenima jednostavno previše svetli sa nekih tačaka. Konkretno, refleksija od kućišta farova osvetljava dve male oblasti visoko iznad vozila koje, kada se mere prema saveznim standardima bezbednosti motornih vozila, daju rezultat od približno 450 do 470 kandela. To je više od tri puta svetlije nego što je dozvoljeno na ovim tačkama merenja, rekao je NHTSA.

U 2019, proizvođač automobila je zatražio od NHTSA da razmotri izuzeće za problem farova terena jer „odraz nema uticaja na bezbednost vozila za vozila koja dolaze ili okolna vozila“. Takođe je rečeno da je dobavljač farova, Stenli, redizajnirao rezervne farove sa zrnastim zrncima na površinama koje su nenamerno reflektovale previše jako svetlo, “što će sprečiti refleksije koje su uzrok problema.” GM je takođe rekao da je čuo za „samo jedan upit korisnika koji je povezan sa ovim stanjem i da nije svestan bilo kakvih sudara ili povreda“, pri čemu se jedan kupac žalio da „levo far izgleda ima deo svetla koji sija gore na drveću pod uglom od 45 stepeni.” To je obim toga.

Ipak, NHTSA je odbio GM-ov zahtev u petak, a odluka sada primorava GM da povuče vozila i popravi farove bez ikakvih troškova za vlasnike vozila. NHTSA je saopštila da je otprilike 726.959 terena proizvedenih između 21. maja 2009. i 13. jula 2017. potencijalno uključeno u ovo povlačenje.

GM je rekao Rojtersu da su neki tereni dobili rezervne delove farova koji ne izazivaju istu vrstu odsjaja i da je problem rešen za terene iz 2018. i kasnije modelske godine. Proizvođač automobila je rekao da će sada „preispitati odluku NHTSA-e i istražiti potencijalne sledeće korake“, preneo je Rojters.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button