fbpx
Uncategorized

2024 MG 4 KSPover pregled

2024 MG 4 KSPover
Sklonimo jednu stvar s puta. MG 4 KSPover je izuzetno brz automobil. U pravoj liniji. I to je verovatno najbrži automobil koji ubrzava za manje od 60.000 dolara, sa performansama na pravoj liniji zbog kojih su neki sportovi i superautomobili sramotni.

Broj naslova ovde je 3.8. Toliko vremena je potrebno MG 4 KSPover-u da završi sprint od 0–100 km/h. To je 3,8 sekundi, izvanredno za svaki automobil, a kamoli za onaj čija je cena ispod 60 hiljada dolara. Za kontekst, Porsche 911 Carrera 4 traje 4,2 sekunde.

Linija MG 4 može se opisati samo kao uspeh za brend. Od lansiranja u avgustu, MG je prodao 2527 u svom asortimanu električnih hečbekova, stavljajući ga na treće mesto u VFACTS-ovom segmentu malih automobila iznad 40 hiljada dolara, iza samo Volksvagen Golf i Audi A3 na benzin. Na trenutnoj putanji, trebalo bi da remontuje Nemce onoliko brzo koliko KSPover može da ubrza.

Sada, sa KSPover fokusiranim na performanse koji se pridružuje širem asortimanu MG 4, da li je najmoćniji električni automobil brenda samo poni sa jednim trikom? Ili postoji neka supstanca koja bi podržala to fenomenalno ubrzanje? Hajde da saznamo.

Koliko košta MG 4 KSPover u Australiji?
MG 4 KSPover košta od 59.990 dolara plus troškovi na putu. To gura električni „hot hatch” sa pogonom na sve točkove pravo na vrh MG 4 asortimana, koji se proširio na pet modela uz dodatak KSPover-a.

Asortiman počinje sa jednim od najpristupačnijih električnih automobila u Australiji, MG 4 Ekcite 51, po ceni od 38.990 dolara pre troškova na putu. Sa druge strane, MG 4 Long Range 77 isporučuje traženi domet vožnje od 530 km i punu paletu standardne opreme. Cena mu je od 55.990 dolara (plus na putevima), oko 4.000 dolara pod novim vodećim modelom.

Ali to je Essence 64 srednje specifikacije koji obezbeđuje šablon za KSPover, novi vodeći model koji deli veliki deo Essence specifikacija.

To znači snažnu listu standardne opreme uključujući LED farove i zadnja svetla, 7,0-inčni ekran instrumenta, 10,25-inčni ekran osetljiv na dodir sa Apple CarPlai-om, Android Auto i satelitsku navigaciju, jednozonsku kontrolu klime, kameru od 360 stepeni, zadnji deo parking senzori, tehnologija za punjenje vozila, grejana prednja sedišta sa izgledom sintetičke kože sa KSPover jedinstvenim Alcantara umetcima, ulazak i pokretanje bez ključa, autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri zadržavanju trake, praćenje mrtvog ugla i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi.

KSPover takođe deli Essence 64 bateriju od 64 kVh. Ali sličnosti se tu završavaju. Dok je baterija u Essence 64 dobra za traženi domet vožnje od 435 km, ista baterija od 64 kVh u KSPover-u donosi znatno smanjenih 400 km.

A to je zato što je KSPover opremljen sa dva električna motora (po jedan na svakoj osovini koji pokreće sva četiri točka) u odnosu na Essence-ov pojedinačni motor koji pokreće samo zadnje točkove.

Postoje i druge tehničke promene, u poređenju sa širim asortimanom MG 4. Ovjes je 25 posto tvrđi zahvaljujući ponovo podešenim amortizerima i čvršćim stabilizatorima – kao i revidiranom upravljaču, naprednom softveru za vektoriranje obrtnog momenta, elektronskoj blokadi diferencijala, kontroli pokretanja i režimu za praćenje.

Kočnice KSPover-a su unapređene, sa 345 mm ventilisanim rotorima na sva četiri točka za dodatnu snagu zaustavljanja. Obični MG 4 je opremljen ventilisanim diskovima 300k25mm napred i čvrstim 300k12mm pozadi.

18-inčne aluminijumske felne KSPover-a imaju jedinstven dizajn sa pet krakova. Umotane su u Bridgestone Turanza gume, MG izbegava Bridgestoneov asortiman Potenza guma koje je više fokusiran na performanse za istu gumu koja je postavljena na obične MG 4 Essence 64 i Long Range 77.

Pažljivo pogledajte narandžaste kočione čeljusti i izgledaju prilično posebno u odnosu na Hunter Green mat boju našeg testnog automobila, i uskoro ćete primetiti da uopšte nisu narandžaste čeljusti. Umesto toga, to su poklopci čeljusti, koji skrivaju obične Continental kočione čeljusti za koje se kaže da su nadograđene u širem opsegu MG 4.

Ta Hunter Green boja je, inače, jedinstvena za MG 4 KSPover i opcija je od 1000 dolara, jedina nijansa u paleti od osam boja koja privlači premium. Ne postoje druge opcije. Sve u svemu, naš testni automobil je koštao 60.990 dolara pre troškova na putu ili 62.736 dolara vožnje u Novom Južnom Velsu.

Rivali su malobrojni, a kombinacija performansi i cene KSPover-a gotovo ga svrstava u sopstvenu klasu. Cupra Born električni hečbek odgovara MG 4 po ceni (59.990 dolara), ali se ne približava svojim performansama, sa najavljenih 7,0 sekundi za referentni sprint od 0-100 km/h. Ipak, domet vožnje Cupre od 511 km za koji se tvrdi da je nadmašio 400 km KSPover-a u izvesnoj meri.

Verovatno najbliži par po ceni i performansama je Tesla Model 3 Long Range AVD, njegova cena nalepnice od 71.990 dolara je nekih 12 hiljada dolara više od KSPover-a. I dalje je sporiji od MG 4, a na neki način i Tesla završava referentni sprint za 4,4 sekunde. Ali na 629 km, najavljeni domet vožnje modela 3 je za više od 50 odsto veći nego kod MG.

Koliko prostora MG 4 KSPover ima unutra?
Kabina KSPover-a zadržava jednostavnost šireg asortimana MG 4. Sa malo sjaja, unutrašnjost nudi malo ometanja, baš kao što bi trebalo da bude.

Sedišta, sa šestostepenim podešavanjem snage, obrubljena su sintetičkom kožom sa umetcima od prave alkantare i kontrastnim narandžastim šavovima. Dovoljno su udobne i sa dobrim osloncem, iako nisu poslednja reč o sedištima u automobilu sa performansama.

Volan, spljošten na vrhu i na dnu, podesiv je za nagib i doseg, a pronalaženje idealnog položaja za vožnju je lako.

Nema dugmeta za pokretanje, nema ključa u cevi. Umesto toga, MG 4 KSPover se pali čim sednete na vozačevo sedište. Pokretanje automobila je tada jednostavno kao pritisak na kočnicu i odabir vožnje (ili unazad) na rotacionom biraču stepena prenosa.

U celini se čini da je kabina prilično prostrana, delimično zahvaljujući odsustvu tunela za prenos. To znači ravan pod iznutra, koji ne samo da pruža dodatni prostor za stopala u drugom redu, već i dodaje dodatni prostor za skladištenje.

Materijali su mešavina mekše i tvrđe, ogrebanije plastike. Čini nam se, međutim, malo neprikladnim da je komandna ploča, koja nije dodirna tačka, završena od mekšeg, podstavljenog materijala sa izgledom kože, dok su vrhovi karata na vratima, definitivno dodirna tačka, opremljeni od tvrdog, ogrebotina plastika. Zar ne bi trebalo da bude obrnuto?

Opcije skladištenja su prilično osnovne. Postoji par držača za čaše koji se nalaze nisko na centralnoj konzoli u prostoru koji obično zauzima glomazni tunel za prenos. To nije najbolje mesto za čuvanje i pristup pićima dok ste u pokretu. Još više ometajući pristup, držači za čaše se nalaze ispod male platforme na kojoj se nalazi birač menjača. Smatramo da je ergonomija u ovom slučaju zauzela zadnje mesto.

To je nit komentara sa ostatkom centralne konzole, koja se takođe nalazi prilično nisko u odnosu na vozača. Predmeti ne padaju u ruke tako lako kao što bi mogli.

Centralna korpa za skladištenje je dovoljno upotrebljiva i ima dodatni džep koji se nalazi na prednjoj strani, idealan za pametne telefone ili novčanike. To je jedna od pametnijih stvari za skladištenje u prvom redu.

Drugi red je prilično prostran sa dovoljno udobnim sedištima. Prostor za prste ispod prednjih sedišta je u redu, dok je prostor za kolena i noge dobar, svakako iza mog vozačkog položaja od 173 cm. Testeri Taller Drive, oni viši od 183 cm, ranije su primetili da je prostor u drugom redu „skroman“.

Srednje sedište, kao što je to često slučaj, je malo povišeno i malo čvršće od spoljnih sedišta, što nije idealno za duža putovanja.

U drugom redu nema mnogo pogodnosti, bez držača za čaše, bez naslona za ruke na preklop, a džepovi na vratima su na maloj strani i teško će prihvatiti boce.

Postoje džepovi za karte u svakom od naslona prednjih sedišta, kao i manji – i veoma praktični – džepovi veličine pametnog telefona u tim istim naslonima sedišta.

U drugom redu nema ventilacionih otvora, dok je usamljeni USB tip-A utikač jedina stvar između vas i zaborava pametnog telefona.

Vanbrodska sedišta su opremljena ISOFIKS držačima za dečija sedišta, dok sva tri sedišta imaju sidra sa gornjim kacivom.

MG tvrdi da KSPover-ov prtljažni prostor iznosi 363 litra sa drugim redom u upotrebi. To se proširuje na 1165L sa sedištima u dva reda koja su smeštena na način podeljenih 60:40. Ali deo raspoloživog tovarnog prostora jede torba koja drži kabl za punjenje, koji je veliki i labav u prtljažniku. Ostalo je, međutim, dovoljno prostora za nekoliko manjih kofera, ili veliku torbicu i neke mekše torbe. Komplet za naduvavanje guma živi ispod poda prtljažnika.

Da li MG 4 KSPover ima Apple CarPlai i Android Auto?
Centralno za infotainment podešavanje MG 4 je ekran osetljiv na dodir od 10,25 inča sa žičanim Apple CarPlai i Android Auto, integrisanom satelitskom navigacijom, Bluetooth vezom i glasovnom kontrolom. Tu su i FM i DAB+ (digitalni) radio prijem, iako MG 4 propušta AM opseg.

Infotainment sistem je prilično jasan i jednostavan za korišćenje sa strukturom menija nalik aplikaciji koja lako reaguje na unose… ponekad. Doživeli smo nekoliko slučajeva kada je bilo potrebno nekoliko namernih uboda ili prevlačenja pre nego što je sistem odgovorio.

Ispod ekrana se nalaze fizički tasteri za prečice za jačinu zvuka i uključivanje i isključivanje kontrole klime, ali izgledaju i osećaju se pomalo slabašno.

Ekran osetljiv na dodir sadrži većinu funkcija MG 4, uključujući kontrolu klime, grejanje sedišta i slično. Za pristup relevantnom ekranu potrebno je nekoliko unosa; konstantan problem, a nije idealan dok ste u pokretu.

Apple CarPlai se takođe pokazao lošim. Ne postoji integracija bežičnog pametnog telefona, tako da će vam trebati kabl za povezivanje. Ali sistem nije bez svojih grešaka, veza traje godinama da se aktivira, ako je sve, a onda često ispada čak i na najmanju provokaciju.

Prelazak preko graničnika? Apple CarPlai je ispao. Skretanje iza ugla dovodi do blagog pomeranja telefona? Apple CarPlai je ispao. Nisam jedini tester Drive-a koji ima ovaj problem. I samo da budemo sigurni, korišćenje različitih kablova za povezivanje takođe nije ublažilo problem.

Vlasnici mogu da pristupe nekim funkcijama MG 4 sa daljine putem telefonske aplikacije brenda ‘iSmart’ – zaključavanje i otključavanje vrata, praćenje vozila, prethodno hlađenje ili grejanje kabine i upravljanje punjenjem MG 4 može da se uradi čak i kada ste ni blizu KSPover-a.

Standard u KSPover-u su kamere od 360 stepeni i zadnje kamere koje pružaju slike dobrog kvaliteta, što olakšava vreme parkiranja. Nije tako lako odsustvo prednjih parking senzora, iako senzori postoje pozadi.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima MG 4 KSPover?
Standardna bezbednosna tehnologija u MG 4 KSPover uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri održavanju trake, pomoć pri praćenju trake, adaptivni tempomat, automatska duga svetla, prepoznavanje saobraćajnih znakova, šest vazdušnih jastuka, kao i nadzor mrtvog ugla, poprečni saobraćaj pozadi upozorenje i upozorenje na izlaz iz vrata.

Naše testiranje nije otkrilo nikakve očigledne nedoslednosti sa sistemima pomoći bezbednosti KSPover-a. Srećom, autonomno kočenje u slučaju nužde nije bilo potrebno ni u jednom trenutku i nije dalo lažna pozitivna očitavanja.

Ni pomoć pri održavanju trake nije delovala previše nametljivo, dok je adaptivni tempomat dobro funkcionisao u održavanju podešenih brzina, iako smo smatrali da je previše željno da smanji brzinu kada se približava čak i najmanji nagoveštaj krivine na putu.

Različiti sistemi se mogu kalibrisati preko infotainment ekrana osetljivog na dodir kako bi se obezbedile blaže ili jače intervencije, ili se mogu potpuno isključiti.

Koliko košta održavanje MG 4 KSPover?
MG 4 KSPover je pokriven sedmogodišnjom/neograničenom garancijom na kilometražu, uključujući bateriju.

Usluge su potrebne svake dve godine ili 40.000 km, šta god se prvo dogodi, i spadaju u plan servisiranja preciznih cena brenda.

Prva zakazana usluga za dve godine i 40.000 km košta 296 dolara, dok je druga zakazana poseta radionici (četiri godine i 80.000 km) cena značajno skočila na 962 dolara. Vraća se na 296 dolara za treće planirano održavanje. Sve u svemu, tokom šest godina i 120.000 km, održavanje MG 4 KSPover koštaće 1554 dolara.

Sveobuhvatno osiguranje iznosi 2230 dolara godišnje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button