fbpx
Uncategorized

2024 Kia EV9 GT-Line AVD recenzija: Međunarodna prva vožnja

2024 Kia EV9
Ako volite kutiju, onda mora da se oseća kao Božić. Kia EV9 će uskoro biti najnoviji veliki SUV koji će se vratiti u obliku kutije, nakon ostalih SUV-ova kao što su Nissan Pathfinder, Land Rover Defender, Mahindra Scorpio i GVM Tank 300.

Ono što nijedan od tih automobila nema – ali EV9 ima – jeste potpuno električni pogonski sklop, što ga čini jedinstvenom ponudom u pejzažu velikih SUV-a sa sedam sedišta, barem za sada.

Jedini drugi potpuno električni sedmosedi koji Australijanci mogu da kupe trenutno su Mercedes-Benz EKB, koji je malen u poređenju sa EV9, i kombiji LDV Mifa 9 i Mercedes EKV, koji nemaju privlačnost za SUV EV9. Uskoro, veliki luksuzni SUV Mercedes-Benz EKS, koji je skoro tri puta veći od očekivane cene od EV9, takođe će se pridružiti klubu sa sedam sedišta.

Stoga je pošteno reći da će Kia EV9 doneti električnu revoluciju porodičnim SUV-ovima pune veličine kada sleti lokalno u poslednjem kvartalu 2023.

Očekivana cena od 100.000 dolara stavlja ga iznad rivala sa unutrašnjim sagorevanjem sa sedam sedišta slične veličine kao što su Hiundai Palisade, Mazda CKS-9 i Nissan Pathfinder i bliže prestižnim ponudama Audija, BMV-a i Mercedes-Benza. Kia ne vidi ovo kao problem, već umesto toga kaže da će EV9 staviti Kiju na liste za kupovinu imućnijih kupaca koji traže rešenje za porodični SUV EV.

Koliko će Kia EV9 koštati u Australiji?
Kia i dalje ne govori o cenama uoči lansiranja EV9 na australijsko tržište u oktobru/novembru 2023. Naši podaci sugerišu cenu od niskih 90.000 dolara za početni EV9 Air zadnji pogon sa električnim motorom od 160 kV koji pokreće zadnjim točkovima i baterijom od 76kVh.

Cene za vrhunski EV9 GT-Line AVD (sa većom baterijom od 99,8 kVh i dvostrukim motorima od 160 kV ograničenim na kombinovanu snagu od 283 kV) će stoga verovatno biti preko 120.000 USD plus troškovi na putu.

Očekuje se treća varijanta između te dve, koja će se zvati Kia EV9 Earth. Ovaj srednji čovek će nositi bateriju od 99,8 kVh i može imati pogon na zadnje ili na sve točkove. Kia Australia još uvek neće potvrditi ni u jednom slučaju, ali naš novac je na postavci pogona na sve točkove.

Kijin globalni izvršni direktor takođe je potvrdio vodeći EV9 GT i trebalo bi da se pojavi negde u 2024. Kia Australija je izrazila interesovanje za ovu varijantu sa većim performansama, ali se vrlo malo zna o mehanici ili elektrici. Ako je GT varijanta manjeg EV6 bilo koji vodič, onda bi mogao imati zadnji motor od 270 kV i prednji motor od 160 kV za kombinovanu snagu od 430 kV.

Kia tvrdi da EV6 GT može da ubrza od 0-100 km/h za 3,5 sekunde. EV9 u ne-GT obliku teži više od 2600 kg, otprilike 400 kg više od EV6 GT, tako da ako deli te motore biće sporiji. Očekivali bismo nešto u četvorci s obzirom da najbrži trenutni EV9 ubrzava 0–100 km/h za 5,3 sekunde.

S obzirom na to da će sve varijante EV9 verovatno imati cenu iznad praga poreza na luksuzne automobile za energetska efikasnost vozila od 89.332 dolara, koji se primenjuje od 1. jula 2023. godine, svako ko želi da iznajmi EV9 ne može da iskoristi prednosti EV podsticaja.

Kia drži australijske specifikacije blizu svog prsa pre lansiranja, ali očekujemo da će dosta funkcija i opreme opravdati njenu šestocifrenu cenu vožnje.

Kia Australia kaže da je primila više od 5000 iskaza interesovanja za EV9, što sugeriše da neće imati problema da pronađe domove za 1200–1300 jedinica koje dolaze u prvih 12 meseci.

Koliko prostora Kia EV9 ima unutra?
Kia EV9 je masivan, dugačak nešto više od pet metara od branika do branika, i nalazi se na međuosovinskom rastojanju od 3,1 m, što je sve dobro za unutrašnji prostor. Kabina odiše ambijentom više klase sa spretnom mešavinom tehnologije i elegantnih materijala.

Kia je odlučila da ne koristi kožu u EV9 kao deo održivosti, što takođe znači sve veću upotrebu biomaterijala napravljenih od kukuruza, prirodnih ulja i šećerne trske, kao i veću mešavinu reciklirane plastike.

Prvi red stvara dobar balans između luksuza i funkcionalnosti, vođen razumnim izborom materijala i pametnom primenom tehnologije. Tri digitalna ekrana dominiraju kontrolnom pločom: 12,3-inčni ekran vozačevih instrumenata, 5,0-inčni ekran za premošćavanje koji prikazuje podešavanja klima-uređaja i centralno postavljen 12,3-inčni info-zabavni ekran osetljiv na dodir sa novom generacijom Kia infotainment softvera.

U kombinaciji, ova tri ekrana daju iluziju jednog neprekidnog ekrana.

Ispod centralnog ekrana, naslovi dugmadi glavnog menija su suptilno urezani u ukrase od drveta. Ovo izgleda sjajno, ali ometa putnike da ovde stabilizuju ruku tokom interakcije sa ekranom iznad.

EV9 je izgrađen na arhitekturi električnog vozila E-GMP koja se deli sa Kia EV6 i predstojećim SUV-om srednje veličine EV5. To znači da je baterija smeštena ispod u suštini ravnog poda, što takođe znači da je Kia mogla da obezbedi EV9 prolazni pristup od prvog do drugog reda. Umesto toga, Kia je postavila plutajuću centralnu konzolu u ovaj razmak, opremljenu sa dva držača za čaše, prostirkom za punjenje telefona i naslonom za ruke sa kabinom ispod.

Na zadnjoj strani ove konzole nalazi se sto koji se može produžiti za putnike u drugom redu, ali izgleda da će to biti karakteristika samo EV9 sa šest sedišta i stoga neće biti na australijskim modelima.

Na međunarodnim tržištima, EV9 će se nuditi u konfiguracijama sa šest i sedam sedišta – opcija sa osam sedišta je isključena. Srednja dva sedišta u konfiguraciji sa šest sedišta mogu biti ili stolice za „opuštanje“ koje imaju rastezljive naslone za noge i naslone za leđa u avionskom stilu, ili okretna stolica koja može da se rotira za 90 ili 180 stepeni kako bi olakšala razgovor u automobilu sa trećim redom.

EV9 sa australijskom specifikacijom biće samo sedmosedi sa kliznom klupom sa tri sedišta u srednjem redu. Okretna konfiguracija sa šest sedišta je isključena jer neće imati podsetnike za pojaseve koji su neophodni za 5 Start ANCAP.

Šteta što se sedišta za „opuštanje“ ne nude u Australiji, jer su luksuzno udobna. Električno se naslanjaju, imaju individualne naslone za ruke, greju se i hlade i imaju ugrađene masažere.

Drugi red ima dva držača za čaše u zadnjem delu naslona za ruke u prednjem redu plus držače za flaše na vratima i džepove za karte na naslonima sedišta. Kontrole klima uređaja su na krovu kao i ventilacioni otvori.

GT-Line specifikacija koju smo testirali ima krovni otvor iznad prednjeg reda i drugi krovni otvor koji pokriva i drugi i treći red.

Treći red je skoro jednako prostran kao i drugi, što znači da je EV9 pravi sedmosed sa unutrašnjim prostorom koji može da parira Hiundai Palisadeu.

Putnici u trećem redu imaju po dva držača za čaše, ventilacione otvore na krovu, USB-C portove i svetla za čitanje.

Sama sedišta su relativno udobna, iako je baza sedišta kraća od onih u prvom i drugom redu.

Prtljažnik EV9 je masivan od 571L i može se proširiti preklapanjem trećeg i drugog reda. Nijedan od EV9 testnih automobila koje smo vozili u Koreji nije imao rezervnu gumu.

Instrument tabla vozača je ekran od 12,3 inča, a drugi ekran od 12,3 inča se bavi poslovima infotainmenta. Treći manji ekran od 5,0 inča između dva stavlja kontrole klima uređaja na dohvat ruke i dopunjen je pojedinačnim prekidačima na drvenoj traci ispod za temperaturu i brzinu ventilatora.

Ispod informativno-zabavnog ekrana osetljivog na dodir, pola tuceta „tajnih“ tastera na dodir je integrisano u ovu traku od veštačkog drveta. Ova dugmad vas brzo odvode do glavnih delova infotainment sistema, kao što su Početna, Mapa, Pretraga, Mediji i Podešavanje. To je pametan raspored koji dodaje dašak klase.

Očekuje se da će Kia EV9 imati i Apple CarPlai i Android Auto, iako ćemo morati da sačekamo da se objave australijske specifikacije da bismo razumeli koje varijante dobijaju žičano povezivanje, a koje bežično.

Glavne funkcije u sistemu Kia Connect uključuju digitalni, AM i FM radio, plus satelitsku navigaciju, reprodukciju medija, ažuriranja preko vazduha, daljinsko povezivanje i kupovinu zasnovanu na pretplati.

Postoje dva USB-C porta za putnike ispred, dva za putnike u drugom redu i još dva u trećem redu.

Kia će ponuditi dodatne funkcije i opremu za prodaju preko Kia Connect Store-a, uključujući različite maske i sekvence osvetljenja i dodatne performanse ubrzanja.

Sekvence osvetljenja na rešetki su deo Kijine prednje maske Digital Tiger, ali postoji sumnja da li će ova dizajnerska karakteristika biti na australijskim specifikacijama EV9.

Senzor otiska prsta u kabini omogućava vlasnicima da potvrde kupovinu u automobilu. Senzor otiska prsta se takođe može koristiti za učitavanje podešavanja kabine specifičnih za vozača.

Kia EV9 takođe ima integrisanu jedinicu za kontrolu punjenja nove generacije, koja omogućava putnicima da crpe do 3,68 kV iz baterije za napajanje laptopova, telefona, fenova za kosu, aparata za sendviče, bokala i svih drugih uređaja koji se mogu priključiti na kućnu mrežu. utičnica u prtljažniku.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button