fbpx
Uncategorized

2024 Cupra Ateca V recenzija

2024 Cupra Ateca V
Nije lako napraviti prskanje na srednjem SUV tržištu u Australiji. Kupci su ispunjeni izborom za praktične, pristupačne i tehnološke karavan za visoku vožnju, ali za one koji traže nešto sa više smisla, ovu manju nišu popunjavaju alternative poput Cupre i njenog SUV-a srednje veličine Ateca.

Španski brend Cupra iscrtao je sopstveni put uvođenjem sportskih i modernih automobila kada je podružnica Volksvagen grupe prvi put stigla na obale Australije 2022.

Ateca je samo jedan deo te izložbene linije. Ali novost za kasnu 2024. je nova početna varijanta prepuna karakteristika i atraktivne cene koja će pomoći starijem SUV-u na teškom srednjem SUV tržištu.

Početne varijante obično privlače cenu, ali mogu da nedostaju karakteristike, stil i snaga pogona koje zaista želite. Međutim, nova Cupra Ateca V podržava taj trend i verovatno je sada izbor u asortimanu.

Koliko košta Cupra Ateca?
Do sada je Cupra Ateca bila lokalno ponuđena samo u jednoj vodećoj VZk specifikaciji sa 221 kV i 400 Nm. Nudi uzbudljive performanse, ali košta 63.990 dolara (do kraja 2024.).

Ova nova varijanta Cupra Ateca V nalazi se na drugom kraju spektra. Nezadovoljan je i dekonfigurisan, ali takođe dolazi sa atraktivnom cenom od 49.888 dolara. To je sada najpovoljniji SUV u Cupra asortimanu.

Što je bolje, ne gubi ni na mnogo opreme. Model i dalje dobija 2,0-litarski turbo motor sa četiri cilindra, ali ima snagu od 140 kV i 320 Nm. Ova snaga se šalje na sva četiri točka preko sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom.

Nedostaju mu adaptivni amortizeri, sistem kamera od 360 stepeni i Beats zvučni sistem sa devet zvučnika. Međutim, kupci koji su zainteresovani za te artikle mogu ih opcioni sa Tech paketom od 2900 dolara. Takođe možete dodati panoramski krov za 1850 dolara.

Ali u pogledu izgleda i osećaja, dve specifikacije ne razdvajaju mnogo. I dalje izgleda ugao i snažno vrišti sa oštrom prednjom maskom, iako ne dobijate zaštitni znak bakrenih akcenta za 19-inčne točkove.

To nije najnoviji SUV – poslednji put je prepravljen u inostranstvu 2020. i prvi put je ušao u proizvodnju (kao Seat model) 2016. Počinje da izgleda staro u poređenju sa najnovijim Cupra izdanjima kao što su Cupra Terramar slične veličine ili čak Cupra Born.

Ali, to je bez stida visok, kutijasti SUV koji još uvek naglašava praktičnost. Ovo koristi unutrašnjem prostoru, na koji ćemo doći sledeće.

U stvari, Cupra Ateca je mehanički identična Škodi Karok Sportline, ali je bolje opremljena po atraktivnijoj ceni.

Nova varijanta je dizajnirana da privuče nove kupce u marku i čak se preklapa sa sopstvenim brendovima Volksvagen grupe. Cupra Ateca V je više od 2500 dolara jeftinija od uporedive Škode Karok Sportline.

Druge alternative na tržištu uključuju Mazdu CKS-5 GT SP Turbo za 52.810 dolara plus troškovi na putu, ili Hiundai Tucson Elite N Line za 51.100 dolara plus ORC.

Međutim, nije lako izabrati rivala za Cupra Atecu – ona nudi više sportske naklonosti od ta dva rivala i imaće više privlačnosti za entuzijaste.

Koliko je velika Cupra Ateca?
Zanimljivo je posmatrati Cupra Ateca spolja, a zatim praviti pretpostavke o unutrašnjem prostoru, ali kada zaista sednete u kabinu, brzo shvatate koliko je prostrana.

Dimenzionalno, nalazi se na manjem kraju spektra srednjeg SUV-a, ali se iznutra ne osećate kratkotrajno.

Budući da sam visok 194 cm, prvo što sam primetio je koliko prostora za glavu ima za više putnike. Imao sam dovoljno prostora da pomeram glavu, a električno podešavanje sedišta je olakšalo organizovanje visokog položaja. Baza sedišta se može nagnuti da bi vam pružila više osećaja u kofi.

Iako nisu kul petrol plava kožna sedišta VZk, crna kožna sedišta pružaju dobru podršku za vaš struk i butine.

Postoji dobar prostor za skladištenje u oblasti tunela za prenos – bežični punjač za telefon ispod ekrana i (fizičke) kontrole vazduha, plus dva držača za čaše i kantica na centralnoj konzoli sa poklopcem.

Zgodno je videti dva USB-C porta i 12-voltnu utičnicu za punjenje elektronike.

To je prezentacija u kojoj Cupra Ateca počinje da zaostaje. Čitav interfejs centralne ploče počinje da izgleda staro pored novijih alternativa, i mislim da će čak i noviji modeli Cupra početi da sramote stariju Atecu kada stignu sledeće godine.

To nije problem u dizajnu, ali plastični okviri za ekran i razvodne uređaje datiraju iz 2024. godine, a interfejs bi mogao imati koristi od poboljšanja.

Ali nema sumnje da je Cupra Ateca puna funkcija.

Na tehničkom frontu, imate 9,2-inčni ekran za informacije i zabavu sa bežičnim Apple CarPlai-om i Android Auto-om, kao i digitalni klaster od 10,25 inča, a tu su i stvari kao što su grejna prednja sedišta i volan, bežično punjenje telefona , ambijentalno osvetljenje i projekcija lampe za lokve, i ulaz bez ključa.

Pozadi se nalazi prtljažnik na električni pogon koji se otvara i otkriva prostor od 485 litara. Unutar prtljažnika postoje poluge za daljinsko preklapanje drugog reda za dodatni kapacitet, ali Cupra-in prostor za odlaganje se nalazi oko oznake od 500 litara, što je ono što volimo da vidimo za srednji SUV.

Čak ni putnici u drugom redu nisu teški. Iza mog sopstvenog sedišta bilo je dovoljno prostora za prostor za noge i stopala, dok je ponuđena prostorija za glavu bila slično impresivna.

Međutim, naslon sedišta se ne naginje i osnova sedišta ne klizi po šinama, tako da ste zaglavljeni u tom položaju bez obzira na sve.

Da li Cupra Ateca ima Apple CarPlai i Android Auto?
Glavni informativno-zabavni ekran od 9,2 inča postavljen je unutar instrument table i omogućen je dodirom za jednostavno korišćenje Apple CarPlai-a i Android Auto-a. Veličina ekrana zaostaje za rivalima kao što su Kia Sportage ili čak Toiota RAV4, ali najveći problem za mene su bili paneli sa kapacitivnim dodirom za podešavanje jačine zvuka.

Brojčanike i prekidače je mnogo lakše kontrolisati kada ste u pokretu. Ali, bar postoji točkić za jačinu zvuka koji je montiran na volanu.

Potrebno je vreme da se naviknete na Cupra infotainment softver i da shvatite kako da obavite određene zadatke. Proveo sam neko vreme pokušavajući da lociram informacije o putovanju automobila, a zatim postoji i poseban početni ekran na ekranu menija.

Većinu vremena sam proveo sa Apple CarPlai-om, ali sistem uključuje izvornu satelitsku navigaciju, digitalni radio i FM frekvencijske opsege.

Ekran od 10,25 inča ispred vozača se može konfigurisati sa različitim stilovima merača i različitim informacijama. Lako je proći kroz istaknute dugmad na volanu.

Koliko košta pokretanje Cupra Atece?
Cupras je pokriven petogodišnjom/neograničenom garancijom na kilometražu u Australiji, a uz to ide i program pomoći na putu jednake dužine.

Servisiranje se može obaviti i sa unapred paketima. Prednost odabira petogodišnjeg paketa je besplatna usluga konsijerža koja pokriva preuzimanje i vraćanje vozila od kuće – sve dok je ta kuća u krugu od 10 km od garaže Cupra.

Prema Cuprinom planu servisiranja, koji održava da vozila treba da se servisiraju svakih 12 meseci ili 15.000 km, trogodišnji servisni paket košta 990 dolara, a petogodišnji 1990 dolara.

Slično poređenje je Volksvagen Tiguan od 162 kV, koji košta 3650 dolara tokom petogodišnjeg perioda – daleko skuplji.

Godišnje sveobuhvatno osiguranje za Cupra Ateca V iz 2024. košta oko 2232 dolara na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Četsvudu, Novi Južni Jug. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Proverio sam koliko košta osiguranje slične Škode Karok Sportline iz 2024. i nije ni približno tako skupo – 1397 dolara na osnovu istih parametara.

Kako se vozi Cupra Ateca?
Male spoljašnje dimenzije Cupra Atece bile su lake za postavljanje oko uske i nezgodne putne mreže Sidneja. Karoserija dugačka 4,4 m se lako postavlja unutar oznaka trake, a automobil je lak za parkiranje na malim mestima – čak i bez sistema kamera za surround pogled od 360 stepeni.

2,0-litarski četvorocilindrični motor sa turbo punjenjem takođe najbolje radi u predgrađu – toj cifri od 320 Nm obrtnog momenta je lako pristupiti pri svakodnevnim brzinama, plus sedmostepeni menjač automobila uvek bira pravi odnos za datu situaciju.

Budući da je 81kV/80Nm manji na izlazu u poređenju sa Ateca VZk, početna verzija se čini sporom u poređenju. Ali u izolaciji, nema brige o tome kako Ateca V radi – posebno u gradu.

Dalje, ne dobijate udar snage pogonskog sklopa pri ubrzanju sa kik-daunom, a sedmostepenom menjaču treba sekundu da spusti stepen prenosa, ali ovo je i dalje zabavan automobil za korišćenje na krivudavom zaleđu.

Zanosni vozači mogu da iskoriste sportskije režime vožnje (ima ih ukupno pet), iako sam bio zadovoljan gurajući srednji SUV po ruralnim sporednim putevima Novog Južnog Juga u njegovim normalnim postavkama. Ne postoji namenski režim „Cupra“ kao što biste dobili u VZk-u.

Ostaje sastavljen kroz krivine, ne iscrtava ga neravnine u sredini uglova, a upravljanje sadrži dobar nivo povratnih informacija za vozača. Jednostepeno prigušivanje nudi dobar spoj apsorpcije udaraca za stvari kao što su neravnine i velike nesavršenosti na putu bez osećaja lebdenja u krivinama.

Vozači će primetiti buku sa puta koja ulazi u kabinu kada voze brzinom autoputa. To ne uznemirava previše ambijent u kabini, ali je nešto na šta treba obratiti pažnju, posebno ako nemate pojačanu jačinu zvuka.

Povezani Clanci

Back to top button