fbpx
Automobili

2023 MG 4 električni hečbek zamišljen: Sve što znamo do sada

Britanski brend MG u kineskom vlasništvu počeo je da se etablira na tržištu pristupačnih električnih automobila sa malim SUV-om MG ZS EV – i sada se kreće u segment malih automobila, sa novim električnim hečbekom koji će biti označen kao MG 4 2023.

Prvi put primećen na testiranju u Evropi i Kini ranije ove godine, MG-ov novi električni automobil će ciljati Nissan Leaf, predstojeću Cupra Born, ne-australski Volksvagen ID.3 i druge male automobile na baterije – kao i njegove manje kineske EV sunarodnike, Ora Good Cat za Australiju i BID Dolphin (Atto 1/2).

Ime koje će nositi u izložbenim salonima tek treba da bude potvrđeno – iako zvanični tragovi i do sada objavljene prezentacije ukazuju na to da bi mogao biti označen kao MG 4 u Velikoj Britaniji i Evropi, ili CiberE u Kini, a potonja predstavlja novi Ciber električni sa četiri modela. podbrend vozila.

U svakom slučaju, novi MG 4 (ili CiberE) je potvrđen za „evropsku premijeru“ – tržište za koje je dizajniran – u poslednja tri meseca 2022. godine, što sugeriše prvi dolazak u inostrane izložbene salone krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Dok špijunirana testiranja prototipova nastavljaju da oblače specifične detalje stila kamuflažom, prijave patenta i tizer slike pružaju snažnu indikaciju kako će MG 4 izgledati – pa smo zadužili rezidentnog Photoshop gurua Teofila Čina da skine preostalu masku i doda boju gore pomenute patente.

Prijavljeno ime CiberE izgleda više od marketinškog govora, sa sličnostima sa konceptom sportskog automobila Ciberster (od koga je ime izvedeno) koje se vidi u prednjem usisniku vazduha – iako je ostatak karoserije tipičan za mali automobil, sa pet vrata, razumne točkove od 17 inča i LED svetla.

Patenti otkrivaju udubljenja nalik prugama na prednjem braniku i donjim ukrasima vrata – završena u tamno sivoj boji na tizeru ili belom na našem renderu – koja odgovara sportskim karakteristikama prednjeg otvora na haubi i zadnjeg spojlera od dva dela.

MG tek treba da zadirkuje unutrašnjost novog automobila, međutim špijunske fotografije iz Kine pokazuju ‘lebdeći’ info-zabavni ekran osetljiv na dodir u stilu tableta, displej digitalnih instrumenata, birač stepena prenosa sa rotirajućim točkićima, nekonvencionalan ‘skraćeni’ volan i kožni- obrubljena sportska sedišta.

Nekoliko tehničkih detalja je potvrđeno – međutim, MG Europe je najavio da će MG 4 biti dugačak 4300 mm, što ga čini 22 mm kraćim od električnog poklopca Cupra Born za Australiju i 65 mm dužim od Ora Good Cat, iako je prilično kraći od Nissan Leaf.

Najprodavaniji mali automobil u Australiji, Tojota korola, meri 4375 mm od nosa do repa u obliku hečbeka sa petoro vrata.

Dok detalji o pogonskom sistemu tek treba da budu otkriveni, MG 4 bi mogao da pozajmi od modernizovanog malog SUV-a ZS EV, dostupnog u obliku standardnog opsega sa baterijom od 51kVh, 130kV električnim motorom i dometom od 320km, ili Long Range sa baterijom od 72kVh, 115kV motor i zahtevani domet od 440 km.

Isti električni motori su dostupni u MG 5 Electric karavanu koji se prodaje u Evropi, upareni sa baterijama od 50,3kVh i 61,1kVh za navedene domete do 320km odnosno 400km (sa manjim točkovima od 16 inča).

Glasine i špijunske fotografije tvrde da će MG 4 koristiti nezavisno zadnje vešanje – slično Volksvagen Golfu, Ford Focusu ili Toioti Corolli – i ponuditi podršku za poluautonomnu vožnju nivoa 3 i 5G mobilnu povezanost.

MG 4 iz 2023. imaće svoju „evropsku premijeru“ u četvrtom tromesečju 2022. (od oktobra do decembra) – međutim, koncept automobila bi mogao da bude predstavljen već u aprilu, a trebalo bi da bude predstavljen na sajmu automobila u Pekingu, navodi Autocar. izveštaj ranije ove godine.

Iako ime novog automobila tek treba da bude zvanično potvrđeno, URL u zvaničnom tizeru koji je objavio MG UK nagoveštava da će automobil nositi ime ‘MG 4’ u Evropi – smestivši ga između postojećeg, benzinskog gradskog automobila MG 3, i veći MG 5 Electric karavan koji se nudi na kontinentu.

U Kini, procurela prezentacija sugeriše da MG planira ‘Ciber’ podbrend električnih vozila, sa novim električnim hečbekom koji će nositi ime CiberE – pored CiberS i CiberKs SUV-ova, i proizvodnu verziju koncepta Ciberster sportskih automobila.

Takođe je vredno napomenuti da se broj „4“ smatra nesrećnim u Kini, jer zvuči slično reči „smrt“ – dodatni dokaz koji ukazuje na upotrebu imena „MG 4“ samo na izvoznim tržištima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button