fbpx
Uncategorized

2023 Lekus ES300h Sports Lukuri recenzija

2023 Lekus ES300h
Smešno je da u zemlji koja je nekada držala velike limuzine kao glavne i krajnje sve, niša za skromnu limuzinu postaje sve manja 20 godina kasnije. Bez obzira da li je model na početnom nivou ili ima malo luksuznog stila kao što je Lekus ES300h iz 2023. godine, tržište za putnički prevoz bez velike vožnje jednostavno erodira.

Tek 2020. Lekus je ponudio liniju od četiri sedana: ES, IS, GS i LS. Brzo napred do 2023. i ostaju samo ES i LS, dok su ostali (i RC kupe) pali na mamac crossover SUV-ova.

Češće ćete videti Lekus ES koji obavlja poslove unajmljenog šofera do i sa australijskih aerodroma. Nudeći udobnost jedan nivo iznad uobičajenih modela kao što je Toiota Camri, ali bez potpune Mercedes-Benz S-klase limuzine, Lekus ES pruža sretan medijum između udobnosti putnika i pogodnosti, a istovremeno drži budžet voznog parka pod kontrolom.

Ali što se tiče ostatka australijske javnosti koja kupuje nove automobile, da li propuštamo trik prebacujući naše interese na sportska komunalna vozila? Pogledao sam još jednom Lekus ES300 Hibrid iz 2023. da vidim šta nudi limuzina srednje veličine 2023. godine.

Koliko košta Lekus ES300h u Australiji?
S obzirom da je veličine otprilike u istoj klasi kao i luksuzne limuzine kao što su BMV serije 5, Mercedes-Benz E-klasa i Audi A6, iznenađujuće je otkriti da Lekus ES počinje od 61.620 dolara pre troškova na putu. Cene koje ga stavljaju na isti nivo kao i automobili iz niže klase, kao što su Serija 3, C-Klasa i A4, čineći ES nešto poput straddler-a u segmentu.

Za tu cenu ćete dobiti nehibridnu ES250 Lukuri varijantu, ali automobil o kojem ćemo razgovarati u ovoj recenziji je vodeći ES300h Sports Lukuri koji košta 80.170 dolara pre ORC-a.

U okviru Lekus-ovog sopstvenog asortimana, ES se nalazi ispod punopravne LS luksuzne limuzine, a njegova alternativa SUV-u za visoku vožnju mogao bi da bude veći Lekus RKS.

Oba nivoa motora – ES250 i ES300h – mogu se dobiti sa različitim nivoima opreme, uključujući Lukuri i F Sport, ali samo ES300h dolazi sa Sports Lukuri paketom.

Ovo uključuje opremu poput adaptivnih LED farova, polu-anilinske kože, ukrasnih ukrasa od drveta, kontrole klime u tri zone i zvučnog sistema Mark Levinson sa 17 zvučnika.

Pogonski agregat uparuje atmosferski 2,5-litarski četvorocilindrični motor od 131 kV/221 Nm sa električnim motorom da bi proizveo kombinovanu snagu od 160 kV. Sva snaga se šalje preko kontinualnog menjača samo na prednje točkove.

Sve osim jedne boje koštaju 1750 dolara, tako da se nadamo da će kupci sa budžetom voleti crnu.

Kabina počinje da izgleda staromodno u poređenju sa enterijerom svojih nemačkih kolega, ali je i dalje uključen visok nivo udobnosti. Tipično za Lekus, oblikovana sedišta lepo opsedaju vozača, a sama baza sedišta je savitljiva i udobna.

Ne postoji neverovatna mogućnost podešavanja, i otkrio sam da bi moj visoki okvir bio udobniji da se sedište spusti malo niže, ali sumnjam da bi to predstavljalo veliki problem za vozače ispod 193 cm. Ali volan se električno podešava dovoljno napred da možete dobiti dobar položaj kontrole i vidljivosti.

Materijali i kvalitet izrade su završeni po visokom standardu, i nema očiglednih slučajeva škripe ili savijanja od panela, ukrasnih delova ili instrumenata. Posebno volim prostirke od plišanog tepiha.

Za putnički automobil srednjeg do velikog, bio sam iznenađen kada sam video da prostor za skladištenje nije vrhunac. Postoji korpa na centralnoj konzoli sa dve šarke u kojoj se nalazi bežični punjač za telefon, ali inače postoji samo duboka praznina ispod birača menjača (za piće) i pregrada sa poklopcem na vrhu centralne konzole. Borio sam se da pronađem brza i laka mesta za čuvanje novčanika i telefona.

Iako je lako kontrolisati zahvaljujući istaknutim dugmadima na instrument tabli, sistem klimatizacije je jednostavno preaktivan. Čini se da je i to uobičajen problem Tojote-Leksusa, ali otkrio sam da radim na temperaturi od 26–27 stepeni Celzijusa u kabini samo da bi sistem prestao da mi duva hladan vazduh u lice.

Drugi red je dobro osmišljen za putnike i ima priličnu količinu prostora za noge i glave. Sedišta su plišana kao i prednji red i imaju dodatnu prednost što se mogu nasloniti. Sklopivi središnji naslon za ruke sadrži komande za zadnje zastore za sunce, klima uređaj i audio kontrole.

Da li Lekus ES300h ima Apple CarPlai i Android Auto?
Pošto smo nedavno proveli vreme u Lekusovoj paleti novijih proizvoda sa ažuriranim sistemima za informisanje i zabavu, bilo je razočaranje videti staru glomaznu 12,3-inčnu infotainment jedinicu na kontrolnoj tabli ovog ES-a.

Međutim, ovo ne bi trebalo da bude slučaj. Lekus ES modeli proizvedeni od kraja 2022. godine trebalo bi da budu isporučeni sa novom 12,3-inčnom infotainment jedinicom Tojote grupe koja integriše novi dizajn i izgled. Takođe se oslobađa problematične tačpeda, čije iskustvo je detaljno opisano u nastavku.

Što se tiče informativno-zabavnog sistema prethodne generacije koji sam testirao, iako sada ima funkciju dodira, ikone nisu uvećane, što znači da je teško koristiti prstima u pokretu. Prefinjeni touchpad se inače koristi za kontrolu ekrana i obavlja posao, ali nije korisničko iskustvo.

Grafika na ekranu i prezentacija mape nisu posebno posebni i vredi ih ažurirati Lekusovim nizom novijih proizvoda.

Jedan aspekt na koji nastavljam da podržavam je zvučni sistem Marka Levinsona. To je jedan od mojih favorita na celom automobilskom tržištu zbog svog zvučnog buma i visoke vernosti.

Asortiman ES je kompatibilan sa Lekus Connected Services, iako noviji Lekus modeli nude širi spektar usluga. Sa uparenog pametnog telefona možete pristupiti informacijama o nivou goriva u automobilu, statistici nedavnih putovanja, lokaciji (uključujući praćenje ukradenog vozila) i statusu otvorenih vrata ili prozora – ali ne možete daljinski otključati ili pokrenuti automobil, niti poslati odredišta za navigaciju na navigaciju, na primer.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Lekus ES300h?
Komplement aktivnih i pasivnih bezbednosnih sistema pomaže Lekus-u ES da postigne gore navedeni rezultat. Što se tiče prvog, ES300h Sports Lukuri je opremljen autonomnim kočenjem u slučaju nužde (uključujući detekciju pešaka i podršku za raskrsnicu), prilagodljivim tempomatom sa asistencijom za praćenje trake, praćenjem mrtvog ugla, upozorenjem na poprečni saobraćaj pozadi, prepoznavanjem saobraćajnih znakova, gumama nadzor pritiska, i prednji i zadnji parking senzori. Takođe ima parking monitor od 360 stepeni.

Tokom nedelje kada sam proveo automobil, počeo sam da cenim adaptivni sistem tempomata, koji održava odgovarajuću udaljenost od automobila ispred i brzo reaguje. Iako nisam bio ljubitelj prepoznavanja saobraćajnih znakova, koji je dosadno upozoravao svaki put kada bih ušao u školsku zonu.

Koliko košta održavanje Lekusa ES300h?
Lekus-ovi proizvodi dolaze sa garancijom od pet godina/neograničenih kilometara. Oni takođe imaju pristup Lekus Encore, beneficijskom programu koji omogućava pristup ekskluzivnim putovanjima i događajima u restoranima, popustima na gorivo, servisiranju automobila na pozajmicu i servisiranju po ograničenim cenama.

Što se tiče poslednjeg, servisiranje Lekusa ES tokom tri godine koštaće 495 dolara po poseti. Ove usluge bi trebalo da se vrše na svakih 15.000 km ili na 12 meseci, šta god je pre.

Početni trogodišnji program servisiranja sa ograničenom cenom je veoma pristupačan u poređenju sa Mercedes-Benz C-klasom (2650 dolara trogodišnje pokriće) i E-klasom (2900 dolara trogodišnje pokriće).

Procena za sveobuhvatno osiguranje za Lekus ES300h Sports Lukuri iznosi 2790 dolara godišnje na osnovu uporedne ponude zasnovane na 35-godišnjem muškom vozaču koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni zapad. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Dok su prozori dvostruko zastakljeni, oni propuštaju priličnu količinu buke vetra tokom vožnje autoputem. Ovo se pogoršava kada otvorite krovni otvor. Kvalitet vožnje u celini je dobro sastavljen i brzo i efikasno se bavi manjim nedostacima, ali neki veći talasi ipak pronađu put do kabine. Posebno sam primetio ovu pojavu dok sam se vozio autoputem dok se automobil u izvesnoj meri zakucava.

Još jedan problem koji nije uticao na ukupnu prefinjenost automobila su slučajevi u kojima se pedala kočnice prebacuje između regenerativnog hvatanja energije i kočenja trenjem. Kada dođete do crvenog svetla, popuštate kočnice da biste usporili automobil, ali dolazi do tačke u kojoj kočenje trenjem preuzima i dolazi do iznenadnog trzaja dok čeljusti završe posao.

To su bili glavni nedostaci koje sam iskusio sa Lekus-om ES, ali preostali aspekti njegovog iskustva na putu savršeno odgovaraju njegovoj ceni i pozicioniranju. Iako hibridni sistem hrani samo prednje točkove, nema potrebe ni za čim više i automobil pouzdano ispušta snagu na tlo.

List sa specifikacijama kaže da je kombinovana izlazna snaga 160 kV, što ne podiže mnogo obrva, ali je ubrzanje na roll-on trenutno i snažno za preticanje. Čak i iz mirovanja, ES300h se brzo pomera sa linije i postiže brzinu bez muke. Kontinuirano varijabilni automatski menjač ne pokazuje iste karakteristike gumenih traka koje smo očekivali – umesto toga, radi glatko i tiho.

Volan sa drvenim zrnama je lepo držati u ruci, ali ne nudi mnogo osećaja ili povratne informacije. To nije velika drama u luksuznoj limuzini. Umesto toga, njegove svetle i prozračne osobine su cenjene kada se karoserija dugačka skoro 5 m smesti u parking mesto.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button