fbpx
Uncategorized

2023 Ford Everest Platinum recenzija

2023 Ford Everest Platinum
Na mnogo načina, Ford Everest je duhovni naslednik veoma voljene, domaće Fordove teritorije (2004–2016). Za početak, oba vozila su jasno dizajnirana sa aktivnim porodicama na umu. Oba su veliki SUV sa petoro vrata konfigurisani sa raznovrsnim i praktičnim enterijerom. Oba imaju sedišta za do sedam odraslih osoba, a oba su došla sa robusnim motorima i opcijom pogona na sva četiri točka.

Ukratko, Ford Territori i Ford Everest su dizajnirani i razvijeni da budu u korak sa višestrukim i kažnjavajućim australijskim porodičnim stilom života.

Pre nego što pomislite da su sličnosti samo slučajne, ova dva vozila dele više od plave ovalne značke. AJD 3,0-litarski V6 dizel motor Ford Everesta iz 2023. godine zapravo vodi svoje nasleđe direktno do 2,7-litarske turbo dizel jedinice Ford Territori iz 2011.

Dakle, iako je tužno videti kako je lokalno zamišljeno, dizajnirano, razvijeno i napravljeno vozilo kao što je Ford Territori ubijeno, zadovoljstvo je videti da inspiracija živi.

Ford ima ogroman portfolio terenskih vozila na lokalnom nivou, što nije iznenađenje u zemlji u kojoj SUV vozila nadmašuju putničke automobile skoro tri prema jedan. Porodica Fordovih SUV-ova počinje sa Puma laganim SUV-om, zatim su tu Escape SUV srednje veličine i Everest veliki SUV.

Ako ste zainteresovani za unakrsnu kupovinu Ford Everesta, onda pogledajte Isuzu MU-Ks, Mitsubishi Pajero Sport i Toiotu Fortuner. Možda ćete želeti da razmotrite i Toiota LandCruiser Prado.

Koliko košta Ford Everest u Australiji?
Ford Everest je dostupan u četiri nivoa opreme: Ambiente, Trend, Sport i Platinum, sa cenama u rasponu od 59 do 86 hiljada dolara u vožnji. Ambiente i Trend pokreće 2,0-litarski bi-turbo dizel motor sa četiri cilindra i izbor pogona na zadnje ili na sve točkove. Sport i Platinum imaju samo pogon na sva četiri točka i imaju snažniji 3,0-litarski turbo dizel V6 motor.

Svi Everestovi imaju 10-stepeni automatski menjač.

Everest Ambiente dolazi sa dva reda sedišta (pet sedišta) i može se opcioni sa preklopivim trećim redom za 950 dolara, čime ukupan kapacitet sedišta iznosi sedam. Svi ostali Everesti dolaze sa tri reda ugrađena kao standard, a treći red se može preklopiti da bi se odredio kapacitet prtljaga.

Sve varijante Ford Everesta imaju aluminijumske felne od 17 inča ili veće i imaju rezervni deo pune veličine. LED farovi su takođe standardni u celom asortimanu, kao i bočne stepenice i krovne šine. Daljinsko centralno zaključavanje uključuje senzor blizine koji otključava automobil pri približavanju.

Everest Platinum nosi aluminijumske felne od 21 inča, matrične LED farove koji mogu da „usmeravaju“ svetlo noću kako bi obezbedili superiornu vidljivost koja takođe manje zaslepljuje druge učesnike u saobraćaju i gotove čelične bočne stepenice. Platinum takođe ima električna vrata prtljažnika bez upotrebe ruku i panoramski krov sa električnim zastorom.

Everest Platinum ima potpunu kožnu unutrašnjost sa šivanjem na sedištima koja dodaje dah luksuza.

Prednja sedišta su električno podesiva, grejana i ventilisana. Volan je ručno podesiv za doseg i nagib, što znači da će 99 odsto vozača pronaći dobar položaj za vožnju.

Instrument tabla je prilično visoka, zbog čega se Everest oseća klaustrofobično iznutra. Takođe ima čudan sporedni efekat zbog kojeg se Everest oseća velikim i zastrašujućim za vožnju, posebno za manje odrasle osobe. Ali to uopšte nije zastrašujuće za vožnju, kao što sam detaljno naveo u nastavku. To samo daje tu vibraciju zbog visoke ukrasne linije i instrument table.

Oba prednja vrata imaju držače za flaše, a na centralnoj konzoli su dva držača za čaše, kao i punjač za pametne telefone i specijalno dizajnirani držač za pomfrit McDonald’s. Jer, pa samo zato.

Na kontrolnoj tabli dominira 12,0-inčni infotainment ekran koji je postavljen u portretnom režimu, za razliku od mnogih rivala koji preferiraju pejzažnu orijentaciju. U partnerstvu je sa 12,4-inčnim digitalnim ekranom instrumenata ispred vozača, koji dobija samo Platinum. Drugi modeli Everesta dobijaju manju verziju od 8,0 inča koja radi svoj posao, ali ne može da se uporedi sa blicem Platinum većeg ekrana.

Ford veruje da će vuča verovatno igrati ulogu u životima vlasnika, tako da je integrisao opcione kontrole kočenja prikolice ugrađene u naš test automobil u izgled kontrolne table. Pretpostavio bih da je ovo pozitivno jer čini da kontrole izgledaju u skladu sa ostatkom kabine, a ne kao dodatak za naknadno tržište. Ali pošto nisam običan kurac, ne znam da li ima nedostataka ovog pristupa.

Penjanje u drugi red sedišta olakšavaju bočne stepenice i istaknuta rukohvata na B stubu. Kada se smesti, ima dovoljno prostora za noge, stopala i glavu za odrasle, a osnova sedišta klizi napred i nazad za 20 cm ako treba da date deo tog prostora trećem redu.

Dva vanbrodska sedišta imaju grejanje sedišta, a tu su i držači za flaše u džepovima na vratima, kao i držači za čaše u preklopivom naslonu za ruke.

U drugom redu postoje otvori za vazduh za protok vazduha, a panoramski krov takođe omogućava dosta svetla.

Ulazak u treći red je jednostavan zahvaljujući jednoj poluzi koja preklapa naslon drugog reda i klizi bazu napred. Tamo pozadi se nalaze prozori koji obezbeđuju svetlo, otvori na krovu za protok vazduha i držači za čaše za oba sedišta. Jedno sedište takođe ima utor za skladištenje iPad-a.

Sada u prtljažniku, i kao što sam ranije pomenuo, Everest Platinum ima vrata prtljažnika sa električnim pogonom koja se otvaraju i otkrivaju prtljažnik od 898L, pod pretpostavkom da je treći red spremljen. Ako je treći red u upotrebi, još uvek ima pristojnih 259 L prostora, a oba mere su među najboljima u klasi.

Preklopite i drugi i treći red i Everest ima pećinskih 1818 L prostora sa uglavnom ravnim podom.

Da li Ford Everest ima Apple CarPlai?
Ford Everest ima žičani i bežični Android Auto i Apple CarPlai, kao i Bluetooth povezivanje pametnog telefona ako imate nešto drugo.

Svim funkcijama pametnog telefona pristupa se preko centralno postavljenog 12,0-inčnog infotainment ekrana, koji ima grafiku visokog kvaliteta, intuitivan interfejs i generalno je jednostavan za korišćenje… Osim u pokretu. Everest Platinum na točkovima od 21 inča ima čvršću i reaktivniju vožnju. Ovo zauzvrat otežava ciljanje prsta kada dodirnete ekran.

Ako me ne pratite, zamislite da sedite na vodenom krevetu i posegnete za svojom toplom jutarnjom kafom na bočnom stolu. Sada zamislite svoje dvoje dece kako poskakuju po krevetu… Nije tako lako sada zgrabiti tu šolju, zar ne? To je kao da pokušavate da ubodete malo dugme na ekranu tokom vožnje.

U stvari, predlažem da je vožnji Platinum potrebna veća pažnja Fordovih inženjera, a ne samo da bi se olakšala interakcija sa ekranom osetljivim na dodir. Nije karakterističan za vodeći model, ali više o tome u odeljku Vožnja ispod.

Naravno, možete da „usidrite“ svoju ruku tako što ćete njen deo nasloniti na kontrolnu tablu koja okružuje ekran, ali to ne bi trebalo da bude neophodno. Pretpostavljam da biste takođe mogli da pribegnete glasovnoj kontroli vozila, ključne fraze za koje se prvo treba naučiti. U svakom slučaju, idemo dalje… I ne, ja nemam vodeni krevet.

Svi Everestovi imaju satelitsku navigaciju sa funkcionalnošću saobraćaja uživo prve godine. DAB+ digitalni radio je takođe deo paketa, koji reprodukuje preko Platinum Bang and Olufsen zvučnog sistema sa 12 zvučnika koji ima veoma dobar kvalitet zvuka.

Ekran infotainment sistema takođe ima funkcije za podešavanje podešavanja kontrole klime, koje su dopunjene nekim dugmadima i točkićima iz stvarnog sveta odmah ispod ekrana. Tokom naše testne nedelje, otkrio sam da su neke od funkcionalnosti klima uređaja – preko virtuelnih dugmadi na ekranu – pogodne i promašene. Na primer, mogućnost podešavanja brzine i temperature ventilatora pomeranjem klizača na ekranu ne bi funkcionisala na jednom pogonu, ali na drugom.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Ford Everest?
Sve varijante Ford Everesta dolaze sa impresivnim i gotovo vodećim nizom aktivnih bezbednosnih funkcija. Ovo uključuje inteligentni prilagodljivi tempomat sa funkcijom zaustavljanja i pokreta, prepoznavanje saobraćajnih znakova i centriranje trake.

Autonomno kočenje u slučaju nužde koje je svesno pešacima, biciklistima i raskrsnicama je takođe ugrađeno u celom opsegu, kao i upozorenje o napuštanju trake sa asistencijom pri zadržavanju trake, pomoći pri izbegavanju upravljanja i nadzorom mrtvog ugla. Everest nema funkciju aktivne asistencije za mrtve uglove koja želi da vas spreči da promenite traku u drugi automobil.

Svi Everestovi imaju prednje i zadnje parking senzore i kameru za vožnju unazad.

Everest Platinum to nadograđuje na podešavanje surround vida od 360 stepeni. Takođe ima aktivnu pomoć pri parkiranju i individualni sistem za praćenje pritiska u gumama.

Koliko košta održavanje Ford Everesta?
Servisiranje Ford Everesta iz 2023. je veoma pristupačnih 329 dolara po poseti trenutno, za prve četiri godine ili 60.000 km. Peta godina košta 350 dolara.

Servisiranje vašeg Forda u Fordovom servisnom centru nosi sa sobom nacionalnu pomoć na putu u narednih 12 meseci, do i uključujući sedmu godinu vozila.

Fordova standardna garancija je pet godina i neograničeni kilometri.

Sveobuhvatno osiguranje košta 1879 dolara godišnje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškog vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoistok. To je oko 350 dolara skuplje od cene koju smo dobili za jeftiniji Everest Sport. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button