fbpx
Uncategorized

2022 Mazda 3 G20e Evolve blagi hibridni pregled

Mala putnička vozila i dalje su istaknuta ponuda na tržištu. Tako je, mali automobil koji nije SUV ili ute nastavlja da se dobro prodaje u Australiji.

U stvari, prošlog meseca (jula 2022.) mali segment je imao najbolje rezultate u kategoriji putnika, prodavši 7801 vozilo i zauzevši tržišni udeo od 9,2 odsto. Govorim o automobilima poput onog koji sam upravo pregledao u Mazdi 3, zajedno sa njenim žestokim rivalima u Hiundai i30 i Toioti Corolli.

Specifikacija koju sam imao u svojoj garaži bila je Mazda 3 G20e Evolve M Hibrid iz 2022. godine u obliku otvora. Asortiman je širok sa 14 varijanti u ponudi i ovaj model se nalazi blizu sredine linije.

Ovaj model je dodat u asortiman kada je Mazda 3 dobila nedavno ažuriranje. Zasnovano na Evolveu srednje specifikacije, on dodaje 24-voltno blago hibridno izdanje pogonskog sklopa G20, kao što se nalazi u MKS-30, zajedno sa gomilom funkcija.

Neke standardne karakteristike uključuju ulazak bez ključa, električno podesivo vozačko sedište u 10 smera sa lumbalnim delom i memorijom, bočne retrovizore sa memorijom i funkcijama naginjanja unazad, automatsko zatamnjivanje vozačevog bočnog retrovizora i paket tehnologije Vision, koji uključuje kameru od 360 stepeni, Upozorenje o unakrsnom saobraćaju na prednjoj strani, prednji parking senzori, nadzor vozača plus krstarenje i podrška u saobraćaju, da spomenemo samo neke.

Što se tiče cena, Mazda 3 G20e Evolve M Hibrid hatch sa petoro vrata počinje sa 32.840 dolara plus troškovi na putu. Naš test model dodaje vrhunsku boju Soul Red Cristal za 595 dolara, čime je ukupna cena na testu iznosila 33,435 dolara plus na putevima.Ako kupujete kroz ovaj mali prolaz za automobile, onda najverovatnije gledate i one gore pomenute – Toiota Corolla i Hiundai i30.

Upoređujući cene, Toiota Corolla počinje od 32.695 dolara za ZR, dok Hiundai i30 počinje od 30.520 dolara za Elite, koji se nalazi u sredini opsega. Obe cene ne uključuju troškove puta.

Poziv ovde da možete dobiti Corollu vrhunske specifikacije jeftinije od Mazde 3 skoro srednjeg kvaliteta, sa Mazdom vrhunske ponude koja košta 42.690 dolara. Dakle, ni u kom slučaju nije najjeftiniji na tržištu.

Rekavši to, širok spektar varijanti znači širok opseg cena, pri čemu je početni nivo dostupan po ceni od 26.540 dolara, isključujući troškove na putu. Sve zavisi od vašeg budžeta, ali dobro je znati da ste razmaženi izborom.

Iako ova klasa nije zasićena, većina je po mom mišljenju prilično laka za oko, a Mazda nije izuzetak. Njegova spoljašnjost je upečatljiva sa svojim izduženim nosom, prepoznatljivom prevelikom rešetkom, zaobljenim stranama i zadnjim delom koji zaista iskače sa svojim modernim kružnim LED svetlima.Iako na prvi pogled ne izgleda mnogo, zaronite malo dublje i primetićete lepo obrađena sedišta od tkanine, odgovarajuću tkaninu na vratima, meke dodire na instrument tabli i kožom obložen volan.

Točkići i dugmad su malo prigušeniji, ali sve zajedno se lepo upakuje da bi pružio čist i donekle svež enterijer.

Što se tiče unutrašnjeg prostora i skladištenja, ne nedostaje mesta za postavljanje vaših stvari. Na prednjoj strani nalazi se zgodan prostor za kockice pored držača za čaše, veliki središnji odeljak sa otvorom koji olakšava pristup komadićima i bobovima, dok kante na vratima mogu da skladište veliku flašu.

Postoji i prostor za postavljanje telefona, za koji možda mislite da je podloga za punjenje, ali nije. Nažalost, bežično punjenje se ne nudi bez obzira na specifikacije.

Prednja sedišta su prostrana i udobna, a ne zaboravimo da je i vozačko sedište električno sa lumbalnom podrškom. Ipak, malo je drugačije iskustvo kada skočite pozadi.

Kao otvor, možete očekivati da će prostor pozadi biti prilično otežan. Sa prednjim sedištem u mom vozačkom položaju bilo je natrpano. Toliko da su mi noge dodirivale sedište ispred mene (ja sam 173 cm).

Čak i dok sam sedeo na srednjem sedištu, morao sam da raširim noge da bih izbegao središnji tunel i izbegao da moje dugačke noge budu prislonjene uz grudi. Podrazumeva se da je prostor za glavu, nožne prste i noge ugrožen za veće odrasle osobe, a leđa su bolje prilagođena deci.

Najvažnije stvari na zadnjem delu uključuju namenske ventilacione otvore i sklopivi naslon za ruke sa dva držača za čaše. Ali to je otprilike to. Putnici koji žele da napune svoj pametni telefon moraće da se oslone na prednje portove.

Dakle, iako je izgled hatch-a fanki, to očigledno nije najpraktičnija svakodnevna opcija i više odgovara onima koji imaju male porodice ili ako uglavnom krstarite sa plus jedan.

Što se tiče ove napomene, postoje ISOFIKS tačke na spoljnim zadnjim sedištima i tri gornje držače za dečja sedišta.

Prtljažnik meri 295L sa podignutim sedištima. Nije ogroman i, u stvari, nalazi se na dnu svoje klase sa Kia Cerato poklopcem od 428L, Honda Civic sa 414L, i Hiundai i30 hatchom sa 395L. Međutim, nadmašuje Toiotu Corollu koja nudi samo 217L prtljažnog prostora na većini varijanti.Ako niste navikli da koristite rotirajući točkić, nemojte se plašiti, jer vam ne treba previše vremena da se savladate, a ovaj je savršeno pozicioniran sa velikim prečicama koje okružuju točkić.

Sistemsko prepoznavanje glasa takođe odlično reaguje da pomaže u svakodnevnim funkcijama kao što su telefonski pozivi dok ste u pokretu. Alternativa svakodnevnim potrepštinama je korišćenje dugmadi na volanu, na koje je veoma lako kliknuti.

Mazda 3 je opremljena žičanim Apple CarPlai-om, Android Auto-om, satelitskom navigacijom i digitalnim radiom. Povezivanje pametnog telefona je jednostavno i može se brzo izvršiti, dok se navigacija prilično brzo koristi kada se unosite ručno.

Ponuda Mazde 3 takođe se može pohvaliti head-up ekranom kao standardnom opremom za početni model – još jedna poslastica kada ste u pokretu, koja prikazuje ključne informacije kao što su brzina, tempomat i navigacija na vetrobranu ispred vozača.Mazda 3 je 2019. dobila pet zvezdica ANCAP bezbednosne ocene.

Standard u čitavom asortimanu je veliki broj bezbednosnih funkcija, uključujući zadnje parking senzore, kameru za vožnju unazad, brisače koji osećaju kišu, autonomno kočenje u slučaju nužde napred i nazad, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje o napuštanju trake, prilagodljivi tempomat sa zaustavljanjem i kretanjem , nadzor mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, upozorenje na pažnju vozača, nadzor pritiska u gumama, prepoznavanje saobraćajnih znakova i sedam vazdušnih jastuka (uključujući vazdušni jastuk za kolena vozača).

Pored toga, G20e kao standard dobija paket Vision Technologi, koji takođe dodaje kameru od 360 stepeni, prednje upozorenje o unakrsnom saobraćaju, prednje parking senzore, nadzor vozača, plus podršku za krstarenje i saobraćaj za adaptivni tempomat.

Karakteristike koje dobijate u ovom konkretnom modelu se poklapaju sa Astinom koja je vrhunska u opsegu, tako da bih rekao da je to prilično velika pobeda.

Odlična karakteristika na koju sam se mnogo oslanjao bila je kamera od 360 stepeni, posebno kada se krećem unazad sa parking mesta. Ovo prikazuje vaš automobil iz ptičje perspektive na jednoj strani ekrana, zajedno sa pogledom na zadnji deo vozila – imajući na umu da takođe dobijate svoje prednje i zadnje senzore za dalju pomoć.Da rezimiramo, asortiman Mazde 3 hatch-a počinje od 26.540 dolara za osnovni G20 Pure i proteže se do 42.690 dolara za vrhunsku Ks20 Astinu. Cene ne uključuju troškove puta.

Sve Mazde su pokrivene petogodišnjom garancijom neograničenih kilometara. Servisiranje bi trebalo da se obavlja svakih 12 meseci ili 10.000 km, u zavisnosti od toga šta se prvo dogodi.

Troškovi servisiranja variraju tokom prvih pet godina, pri čemu prva, treća i peta koštaju 328 dolara, a druga i četvrta 374 dolara. Ukupni procenjeni trošak za pet godina je 1732 dolara, što je skupo. Naročito kada se uporedi sa Tojotom Corollom, koja košta 1025 dolara za pet godina, dok je Hiundai takođe prilično strm na 1675 dolara za pet godina.

Sveobuhvatno osiguranje za Mazdu 3 G20e hatch iznosi 912 dolara godišnje za uporednu ponudu zasnovanu na 35-godišnjem muškom vozaču koji živi u Četsvudu, Novi Južni Jugoistok. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button