fbpx
Automobili

2022 Honda Civic Tipe R neće dobiti povećanje snage; moguć automatski menjač – izveštaj

Novi detalji Honde Civic Tipe R sledeće generacije iz 2022. pojavili su se u Japanu, što sugeriše da novi model neće dobiti veće snage u odnosu na svog prethodnika – i da bi automatski menjač mogao biti ponuđen po prvi put.

Japanski časopis Best Car tvrdi da je Hondin novi Civic Tipe R hot heč na putu za lansiranje u inostranstvo sredinom 2022. godine – i da će ga pokretati isti 2,0-litarski ‘K20C1’ turbo-cilindrični četvorocilindrični motor kao prethodne dve generacije (poznate fanovima kao FK2 i FK8), bez ikakve hibridne pomoći.

Međutim, uprkos tome što je veći od automobila koji zamenjuje, izveštaj o najboljem automobilu od ranije ovog meseca sugeriše da novi Tipe R neće biti ništa snažniji od svog prethodnika, barem u Japanu – što znači da će se snaga od 235 kV i 400 Nm prenositi za kupaca na vrelom domaćem tržištu Civica.

Verzije odlazećeg „FK8“ Civic Tipe R koje je isporučila Australija razvile su 228 kV i 400 Nm, podešene da obezbede podršku sa premium gorivom od 95 RON (umesto da zahtevaju 98 RON, što je po kvalitetu bliže gorivu koje se nudi u inostranstvu). Nije jasno da li će 2022 Tipe R za Australiju usvojiti globalnu melodiju motora.

Dok bi novi Civic Tipe R – interno poznat kao FL (verovatno ‘FL2’ ili ‘FL3’) – mogao da ponudi identične izlaze iz motora koji se prenosi, Best Car kaže da su „karakteristike obrtnog momenta“ novog hot heč-a promenjene da bi se poboljšale gas i odziv motora.

Pogon će se i dalje slati na prednje točkove preko standardnog šestostepenog manuelnog menjača – ali prvo u Tipu R, Best Car kaže da se „očekuje da će biti dostupan i automatski menjač“, šestostepeni menjač sa ručicama.

Nije jasno da li će misteriozni menjač koristiti pretvarač obrtnog momenta kao što je Ford Focus ST, ili dvostruka kvačila za Hiundai i30 N, Volksvagen Golf GTI (i R) i Renault Megane RS.

Tajanstveni automatski je u suprotnosti sa ranijim sugestijama da će novi Civic Tipe R biti samo manuelni, a sve špijunske fotografije do sada koje su prikazivale samo šestostepeni manuelni. Međutim, uvođenje automatike bi pomoglo automobilu da se dopadne širem krugu kupaca, s obzirom na to da njegov gore pomenuti ključni riv nudi opcije sa dve pedale.

Automatski menjač je isključen iz odlazećeg FK8 Civic Tipe R zbog njegovog potencijalnog uticaja na raspodelu težine automobila, a inženjer tipa R Iuji Macumochi je rekao za Drive 2017: „„Ako bismo primenili automatski menjač ili menjač sa dvostrukim kvačilom, za motor od 400 Nm, bio bi veoma težak i veoma veliki. Prednja težina bi bila veoma teška.”

Ispod kože, Best Car izveštava da će novi Tipe R smanjiti na točkove od 19 inča (umesto točkova od 20 inča svog prethodnika) koji su sada umotani u gume 265/30 (u odnosu na 245/30) – što bi, ako bi bilo tačno, bilo neke od najširih guma ikada postavljenih na serijski automobil sa prednjim pogonom.

Novi Tipe R bi mogao biti lakši od automobila koji zamenjuje, prema Best Car-u, i nudi poboljšanu krutost karoserije kako bi se dodatno smanjilo vreme kruga u Nirburgringu sa sedmominutnog vremena od 43,8 sekundi modela FK8, čime je postavljen novi rekord kruga za automobil sa prednjim pogonom po lansiranju 2017.

Honda Civic Tipe R za 2022. će biti u prodaji u Japanu sredinom 2022. godine, prema japanskoj publikaciji, zajedno sa novom e:HEV hibridnom varijantom (kao što je objavljeno prošle nedelje). Australijsko lansiranje Tipe R se očekuje pre kraja ove godine (ili početkom sledeće), mada to tek treba da bude potvrđeno.

Časopis kaže da će cena novog Tipe R biti oko pet miliona japanskih jena (61.200 AU) – što je povećanje od devet odsto u odnosu na prethodni model, po ceni od 4.583.700 jena (56.000 AU).

Primenom povećanja od devet odsto na trenutne cene u Australiji, novi Tipe R će gurnuti 60.000 dolara pre troškova na putu, međutim, otkako je poslednji Civic Tipe R napustio izložbene salone (54.990 dolara pre vožnje), Honda Australia je prešla na fiksni, ne- cena po dogovoru.

Značajna poskupljenja primenjena na novu generaciju Civic hetch-a po njenom lansiranju prošle godine – 7600 dolara kada se uporede vodeći modeli, ili 16,200 dolara kada se uporedi najpristupačnija varijanta na prodaji – sugeriše da bi novi Tipe R mogao dostići granicu od 65.000 dolara kada dostigne Australija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button