fbpx
Uncategorized

2022 Cupra Leon VZk recenzija

Cupra Leon VZk za 2022. predstavlja jaz u performansama između dva svoja legendarna partnera – Volksvagen Golf GTI i Golf R. To je moderan i drugačiji pogled na klasu hot heč vozila, a Cupra se nada da će brzo steći uporište na australijskom tržištu. Trent Nikolić uzorkuje najnoviji hot heč da bi saznao kako se on slaže.

2022 Cupra Leon VZk
Kada Folksvagen nije Folksvagen? Kada je Cupra izgleda. Ili Škoda.

S obzirom da su Volksvagen, Škoda i Audi već dobro ukorijenjeni na australijskom tržištu, moglo bi vam se oprostiti što se pitate zašto je Folksvagen grupi bio potreban – ili želio – još jedan krak u volanu.

Pa ipak, evo nas sa Cuprom koji ulazi u borbu, ostavljajući trenutni trag oštrim stajlingom, tačkom razlike i značkom koja znači da ne vozite prepoznatljiviji brend. Čini se da Australci zaista vole da budu malo drugačiji.

2022 Cupra Leon VZk koji testiramo ovde, ako se pitate gde se uklapa u asortiman, zapravo je Golf GTI. Uz jedno upozorenje. To je kao hardkorniji Golf GTI Clubsport, koji trenutno ne možete kupiti ovde. To znači da se VZk efektivno nalazi između običnog GTI-a i R-a i nudi kupcima pola koraka u pogledu performansi.

Jedna stvar koju VZk nema je prostor za disanje. Po prvi put posle dugo vremena, hot heč segment je zaista zasvetlio i Cupra Leon VZk će morati da ga izbaci sa Hiundai i30 N, Tojotom GR Corollom, Hondom Civic Tipe R, i naravno sopstvenim rođaci.

Odlično za kupce, možda i ne tako dobro za novajlije. Pozitivno je da se radi o etabliranom hot hetch lideru ispod kože, a njegov oštar stajling se dopada mnogim kupcima, tako da kupci imaju o čemu da razmišljaju.

Elegantna mat boja našeg testera i bronzani akcenti izgledaju fantastično u svakom svetlu i svakako privlače pažnju na putu. Već sam ispitao dva prva korisnika u Cupra štalu i obojica su nedvosmisleno rekli da ih je privukao stil i tačka razlike.

Opcija koja je vrhunska u okviru Cupra malog heč heč modela, Leon ima za cilj da polaže pravo na najotmjenijeg FVD hot hatch modela na tržištu. Možda i jeste, a mi želimo da saznamo.

Koliko košta Cupra Leon u Australiji?
Na papiru postoji nekoliko negativnih strana Leona VZk, ali jedan izazov će verovatno biti cena. Da, nadmašuje stabilnog Golfa GTI, ali je i prilično skuplji. Cene se trenutno kreću od 65.490 dolara, što postavlja pitanje, kakav je tempo cene i ekskluzivnost? Za referencu, početna cena je 61.490 dolara pre troškova na putu.

Na primer, Hiundai i30 N heč može se nabaviti po ceni od oko 50.500 dolara (u Sidneju), i dok Cupra izgleda kao više premium ponuda, to je veliki jaz u ceni. Tradicionalni kupci hot hetch-a takođe traže povoljne performanse, tako da je cena apsolutno važan faktor.

Standardna spoljašnja oprema uključuje atraktivne crne i aluminijumske felne od 19 inča, bočne pragove i četvorostruke izduvne otvore, kao i prepoznatljiv LED svetlosni potpis. Naš tester takođe ima neke opcije. Brembo kočioni paket dodaje 3600 dolara, mat Petrol plava boja košta 2300 dolara, a električni krovni otvor košta 1800 dolara.

Brza anketa u kancelariji Drive pokazuje da svi vole stil, poentu razlike i izvođenje. Takođe, specifikacija, koja obećava snagu i performanse na bilo kom putu, kao i osećaj svestranog stila koji Cupra donosi u vruće prilike. Pa ipak, sva ta pozitivnost je zaokružena sa dve brige. Jednom ćemo doći dole u ​​ovom testu, a drugom? “Bože, ipak je skupo…”

Koliko prostora Cupra Leon ima unutra?
Leonova kabina je raspoložena mešavina visokokvalitetnih materijala koji se oseća vrhunski čim se udobno smestite i zatvorite vrata. To je Volksvagen u smislu poznatosti, ali onda nije, i mislim da oba aspekta te stvarnosti imaju svoje pozitivne strane.

Kabina se zaista razlikuje od automobila VV Grupe, delimično zahvaljujući elegantnoj tamnoplavoj kožnoj oblogi, koja više liči na Aston Martin nego na Folksvagen.

Oštar dizajn Cupra značke, oblik ventilacionih otvora, ceo osećaj u kabini je od značaja za dizajn, i to je dobra stvar. Nivo udobnosti je visok, površine meke na dodir su kvalitetne, a detalji poput šavova i ukrasnih delova su odlični.

Sviđa mi se balans koji je Cupra postigao sa prednjim sedištima. Dovoljno čvrst i osnažen za dan entuzijazma na stazi, ali ne toliko težak da bi vam bilo neprijatno na dugom putovanju, prilagodljivost je velika, a vidljivost odlična. Položaj sedenja i raspored kabine je fokusiran, na prvom mestu vozača.

U drugom redu, ima pristojnog prostora za dve odrasle osobe – pod uslovom da putnici na prednjim sedištima nisu košarkaši – ali to je par za hot hatch kurs. U stvari, par za mali otvor.

Četiri odrasle osobe će obići relativno udobno, ali treća preko zadnjeg reda je nategnuta. Međutim, ako planirate redovna putovanja na duge staze, možda pojačajte segment.

Dva USB-C porta napred i dva pozadi će održavati punjenje uređaja na putovanju, a putnici na zadnjim sedištima takođe imaju ventilacione otvore. U kabini postoji minimalistička i čista izvedba koja ne dostiže sasvim redukcionistički nivo Audija, ali je i dalje vrhunska.

Drugi red se preklapa u omjeru 60:40 kako bi se pristupilo izdašnom prtljažniku od 380L, a tu je i korisna luka za skijanje. Veoma evro, ali dosta vas voli. Preklapanjem drugog reda nadole se taj prostor proteže do zgodnog 1210L sa ravnim podom. U prtljažniku je ivica, ali ravan pod je odličan.

Da li Cupra Leon ima Apple CarPlai?
To je ovaj odeljak – posebno kontrole – gde dolazi do izražaja druga zamerka koju sam pomenuo, a mi ćemo je rano ukloniti. Besmislene kontrole grejanja, hlađenja i naizmenične struje Leona su najgluplji pristup jednostavne teorije sa kojom ćete se verovatno sresti.

Iako se velikom delu Leonovih funkcionalnosti pristupa preko ekrana za informacije i zabavu, a to može biti dovoljno nespretno, kontrole naizmenične struje su one koje je nemoguće lako videti i koristiti.

Danju, noću, stacionarno, u pokretu. Nije važno šta radite, nemoguće ih je lako koristiti. S obzirom na izvršenje skoro svega ostalog u kabini, ne znam kako su ove besne kontrole prošle fazu planiranja.

Sada kada smo to izbacili iz grudi, pređimo na pozitivne stvari. A ima ih dosta. Centralni ekran meri 10 inča i predstavlja jasnu, brzu i preciznu jedinicu. Brza beleška na ekranu. Kada pređemo u MI23, veličina ekrana će porasti do 12 inča.

Ipak, testirali smo ekran od 10 inča. Brzo reaguje na dodirne unose, jasan je i vidljiv pri bilo kom svetlu i lepo odražava vaš sistem pametnog telefona. Povežite Apple CarPlai ili Android Auto preko USB-C ulaza i besprekorno je. Nakratko smo testirali i Bluetooth i takođe je solidan. Dobijate bežično preslikavanje pametnog telefona, ali ja više volim pouzdanost kabla.

Vozač dobija digitalni displej od 10,25 inča koji možete da prilagodite, a kao i ekran za informacije i zabavu, vidljiv je pri svakom svetlu. Naš tester je takođe imao čist Beats audio sistem sa devet zvučnika i 340 vati, tako da ima dovoljno gunđanja da se neke melodije zakreću na putovanju.

Ako vam se ne sviđa ideja o preslikavanju vašeg pametnog telefona, možete se odlučiti da jednostavno podesite Bluetooth, a zatim koristite izvorni kontrolni sistem. Postoji izvesna složenost, ali kada se savladate i utvrdite gde su vaše omiljene kontrole, prilično je lako koristiti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button