fbpx
Automobili

2021 Volksvagen Golf Life pregled

Novi Volksvagen Golf uvek sa sobom nosi očekivanja. Očekivanja da su boffovi u Volksvagenu poboljšali pasminu, a da se pritom nisu previše petljali sa formulom koja je učinila takav uspeh.

To je svakako slučaj sa novim Volksvagen Golfom 2021. godine, zvanim Golf Mk8, koji ima svu poznatost generacije koju zamenjuje, ostajući veran svojoj inherentnoj filozofiji.

Golf je redovno bio popularan izbor u segmentu malih automobila. Praktičan hečbek sa evropskim stilom, nemačkim inženjeringom, i sve više samo prskanjem vrhunske.

Taj konačni kvalitet je teško definisati, još ga je teže kvantifikovati, ali to je kvalitet koji znate kada ga vidite i osetite. A u najnovijem Golfu kvalitet je sve evidentniji.

Asortiman Golfa za 2021. godinu stiže lokalno podržan poznatom modularnom arhitekturom MKB -a VV -a, mada sa nekim izmenama koje dodaju strukturnu krutost šasiji. I dok ista 1,4-litarska turbo četvorka daje motivaciju i iste 110 kV i 250 Nm kao prethodna generacija, Volksvagen je odbacio svoje čudno sedmostepeno dvostruko kvačilo za konvencionalniji osmostepeni pretvarač obrtnog momenta zahvaljujući ljubaznosti dobavljača komponenti, Aisina .

Dizajnerski tim u Volfsburgu takođe je rekao svoje mišljenje, poboljšavajući profil Golfa, izoštravajući ivice i dodajući definitivne nabore na kojima je ranije bilo samo nagoveštaja, kao što je brisanje od prednjih vrata do zadnjih svetala.

Novi potpis LED farova izgleda elegantno i moderno, dok donji prednji kraj daje golfu omaglicu koja do sada nije viđena. Anegdotski, nisu svi ljubitelji Golfa zaljubljeni u njega. Došlo je i do naglog rasta, Mk8 Golf je 29 mm duži od prethodnog modela, 4 mm viši, ali 10 mm uži. Međuosovinsko rastojanje ostaje nepromenjeno na 2636 mm.

Lokalno, redovni golf Golf koji se ne bavi performansama sastoji se od tri razreda-obični stari istoimeni Golf služi kao polazna tačka na 29.350 USD plus putni troškovi za ručni rad, odnosno 31.950 USD pre autoputa na putevima.

Srednja tačka je automobil koji imamo na testu, Golf od 34.250 dolara, dostupan isključivo sa tim osmostepenim automobilom, dok Golf R-Line sa vrhunskim dosegom želi 37.450 dolara plus troškove puta. Opet, isključivo je dostupan sa tim osmostepenim automobilom iz Aisina.

Standardni spoljašnji detalji Golf Life uključuju 17-inčne Ventura legure sa vijcima za zaključavanje protiv krađe, dnevna LED svetla, električno sklopiva ogledala, brisače koji osećaju kišu, ulaz bez ključa, zatamnjena stakla (mada ne i zaštitu privatnosti) i neke prilično luckaste lampe, ili kako ih VV naziva „svetlima dobrodošlice“ koja bacaju geometrijski uzorak na trotoar ili put pri otvaranju vrata. Moja šestogodišnjakinja je uzviknula: „Vau, super!“ Kada ih je prvi put ugledala kako bacaju svoju svetlost na pešačku stazu.

Golf Life sa srednjim specifikacijama se po ceni takmiči sa gornjim delom nekih mainstream hečbek asortimana. To je oko 35.000 USD pre nego što na putevima kupi mnogo Hiundai i30 N-Line Premium (34.220 USD plus troškovi na putu), Kiu Cerato GT sa najvećim dometom (36.990 USD za vožnju) i sav novac Corolla koji se može kupiti uz ZR Hibridni (34.695 USD plus troškovi puta).

Crtica je majstorska klasa savremenosti, sa stilskim dizajnom koji sadrži 10-inčni infotainment ekran koji je očigledno lišen tastera. U malom delu ispod ekrana nalaze se haptičke kontrole klime, koje uglavnom dobro funkcionišu. Klizači i haptičke kontrole intuitivni su i laki za upotrebu tokom dana. Međutim, nedostatak pozadinskog osvetljenja čini promenu temperature vežbom nagađanja. To je sporedna stvar, ali vredna pažnje. Sigurno nekoliko malih sijalica ne koštaju toliko?

Sedišta su ukrašena nečim što VV naziva „udobnom“ tkaninom, mada treba napomenuti da je naš testni automobil nosio opcionalni paket Comfort and Stile od 2000 USD. Ovo donosi vrhunce poput umetaka za sedišta od mikroflisa poput antilopa, panoramskog krova i ambijentalnog osvetljenja u 30 boja.

Sedišta izgledaju dobro i osećaju se još bolje kada sedite u njima. Udobnost ovde nije problem. Upravljač presvučen kožom lepo se oseća u ruci, savršeno uokvirujući VV-ov digitalni ekran instrumenta Digital Cockpit Pro koji se može konfigurisati tako da odgovara vašim potrebama i ukusu.

Opcije za odlaganje uključuju par držača za čaše, malu centralnu kantu za skladištenje sa podstavljenim naslonom za ruke, dok su džepovi na vratima velikodušno proporcionalni. Bežični punjač za pametne telefone nalazi se ispred izbočenog zupčanika.

Sedeti u prvom redu ima smirujući aspekt, minimalistički dizajn sa ravnim ivicama i ugodan za oči. Oseća se vrhunski uprkos – ili možda zbog – nedostatka vidljivih dodataka. Dok neke kabine pokušavaju da impresioniraju kavalkadom vidljivih spravica, a to nije uvek bilo dobro, Volksvagen je zauzeo drugačiji pristup i isporučio nenatrpanu kabinu koja je oku ugodna, a ostala je (uglavnom) funkcionalna.

Drugi red nastavlja temu koju postavlja prednji deo, sa umetcima od sedišta od mikroflisa i obiljem prirodnog svetla. Tamo se nalaze otvori za vazduh, zajedno sa zasebnim kontrolama temperature, koji vašim putnicima u drugom redu osiguravaju udobnost. Par USB-C tačaka održava uređaje putnika na zadnjim sedištima napunjenim.

Prostor je, iako nije baš u izobilju, dovoljno pristojan za klasu malih automobila. Svi putnici osim najviših naći će se u udobnom položaju. Sklopivi naslon za ruku pruža par držača za čaše, dok su džepovi na vratima jednako velikodušni kao i oni ispred. Uobičajeni džepovi za karte koji se nalaze na naslonima prednjih sedišta upotpunjeni su sa dva manja džepa postavljena visoko, idealne veličine za pametne telefone i novčanike. Pametan dodir.

Golfova prtljažnica ima korisnih 374 l, dok je drugi red u igri. Preklopite ta zadnja sedišta (60:40 plus zgodan skiport) i čeka vas izdašnih 1230L tovarnog prostora. To je u poređenju sa rivalima poput Corolla poklopca (217-333L u zavisnosti od varijante), ali zaostaje za 395L modela i30 i pozitivno je prekriveno Ceratovim 428L. Rezervni točak i guma za uštedu prostora žive ispod Golfovog poda prtljažnika.

Volksvagenov minimalistički pristup kabini možda se neće svideti svima, ali izvedba je odlična. Način na koji se oseća i izgleda ima ohrabrujuću čvrstoću, što garantuje da je vreme provedeno za volanom istovremeno udobno i zadovoljavajuće.

Ekran Digital Cockpit Pro je majstorska klasa u tehnologiji i prikazuje mnoštvo informacija koje se mogu prilagoditi vašim potrebama-od klasičnih brojčanika do satelitske navigacije i informacija o putovanju, digitalni ekran je intuitivan, a nudi oštru grafiku. Dobar je kao i svi koje smo videli.

Međutim, potrebno je pomenuti nekoliko bubica. Prvo, koliko god kabina izgledala čisto i bez pretrpanosti, nedostatak fizičkih dugmadi šteti upotrebljivosti vozača. Prebacivanje režima vožnje, na primer, može se izvršiti samo preko ekrana osetljivog na dodir. Odvlači pažnju u pokretu.

Tako i kontrole ventilatora za klima uređaj, koje se mogu menjati samo preko ekrana osetljivog na dodir. Dugme prečice vodi vas do potrebnog ekrana, ali i dalje morate da unosite komande preko ekrana osetljivog na dodir – opet, odvlačeći pažnju tokom vožnje.

I na tipičan Volksvagenov način, DAB+ radio je upadljiv propust koji je pogoršan užasnim AM prijemom koji omogućava radio, a svakako u naseljenim urbanim sredinama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button