fbpx
Automobili

2021 pregled Volksvagen Touareg R.

Svet performansi automobila se menja, a takođe se menja i Volksvagen R, o čemu svedoči dolazak Volksvagen Touareg R 2021. godine, prvog plug-in hibridnog modela koji dolazi iz podbrenda performansi nemačkog proizvođača automobila.

Novi Touareg sa vrhunskim asortimanom indirektno zamenjuje kratkotrajni Touareg V8 TDI, postajući prvi model u Volksvagenovoj vodećoj SUV liniji koji je nosio R značku od nezaboravnog 5,0-litarskog Touarega R50 sa dizel motorom sa dva turbopunjača, lansiranog 2007. godine sa 258kV i okretnim momentom od 850Nm.

Međutim, to nije ekskluzivni Volksvagen R razvoj.

Benzinsko-električni pogonski sklop novog Touarega R isti je onom koji koriste brojni luksuzni modeli Volksvagenove grupe, uključujući Porsche Caienne E-Hibrid, Audi K7 TFSI e kuattro i Bentlei Bentaiga Hibrid, mada sa nekoliko malih podešavanja čiji je cilj bio da ga obezbede sa svojim jedinstvenim karakterom.

Snaga dolazi iz dvostruko turbo punjenog 3,0-litarskog V6 benzinskog motora koji razvija 250kV i 450Nm obrtnog momenta, kao i iz električnog motora smeštenog u menjaču sa 100kV i 400Nm. Zajedno pružaju ukupnu izlaznu snagu sistema od 340kV i izdašnih 700Nm.

Ovo je 60kV i 100Nm više obrtnog momenta od manje podešene verzije istog pogonskog sklopa razvijenog u potpuno blažem Touareg eHibrid-u, za koji je predviđeno da australijske isporuke budu istodobno sa Touaregom R 2021. godine.

Pogon se šalje putem standardnog automatskog menjača sa osmostepenim pretvaračem obrtnog momenta sa Tiptronic mogućnostima ručnog menjanja pomoću lopatica montiranih na volan i Torsen-sistema za upravljanje pogonom na sva četiri točka koji osmišljava Audi.

Ovaj poslednji može da prenese do 70 procenata pogona na prednje točkove ili, alternativno, 80 procenata na zadnje točkove, u zavisnosti od prevladavajuće vuče.

Touareg R dobija sportskiji izgled od ostalih standardnih Touareg modela treće generacije. Među jedinstvenim stilskim detaljima su novi prednji branik, zatamnjena rešetka sa R logotipom, zatamnjeni prednji vazdušni kanali, crna kućišta spoljnih ogledala, zacrnjeni pragovi i zatamnjene sočiva zadnjih svetla i hromirani izduvni kanali u obliku trapeza. Točkovi od 20 inča sa gumama od 285/45 profila su standardni.

U svom podrazumevanom električnom režimu izuzetno je tih i uglađen u radu sa snažnim odstupnim kvalitetima zahvaljujući trenutnom obrtnom momentu koji isporučuje njegov električni motor. Iako kapacitet baterije nije dovoljan da mu pruži zaista produženu kompatibilnost sa nultim emisijama, zamišljen je da pokrije većinu putovanja bez potrebe da se oslanja na motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Prebacujući se kroz različite režime vožnje na raznim putevima, ne treba dugo da zaključimo da je ovde naglasak manje na sveobuhvatnim performansama nego na ukupnoj udobnosti i prefinjenosti.

Pri tipičnim brzinama na autoputu, Touareg R se oseća prilično prilagodljivo sa snažnim obrtnim momentima koji mu daju izvanrednu fleksibilnost i vrstu ubrzanja u brzini koja prelazi njegovu težinu od 2533 kg. Ali to nije snaga koja diše vatru, a njena izduvna masa izuzetno je prigušena uobičajenim standardima Volksvagen R-a.

Ovo bi moglo zbuniti neke potencijalne kupce koji očekuju nešto više u skladu sa ranijim Touaregom R50, koji je bio istinski grub. Ali što se tiče prodaje, siguran sam da će Touareg R naići na veću privlačnost kakva je, nego da je pozicioniran kao tvrđa ponuda u odnosu na modele Audi Sport, BMV M i Mercedes-AMG.

Trebaće vam lak pristup punjaču da biste u potpunosti iskoristili svojstva nulte emisije, ali inače je vrlo jednostavan automobil za vožnju uprkos bezbrojnim režimima vožnje. Ono što mu nedostaje u čistom performansnom karakteru, više nego nadoknađuje širinom svojih sposobnosti.

Ali ulazi u super-konkurentnu luksuznu SUV klasu, prepunu novootvorenih plug-in hibridnih ponuda, uključujući Audi K7 TSI e kuattro, BMV Ks5 kDrive45e i Porsche Caienne E-Hibrid.

Cene će biti presudne za njegove prodajne izglede ovde u Australiji, a trenutno Volksvagen tek treba da otkrije gde će biti pozicioniran. Naša pretpostavka je negde oko 130.000 USD, sa prethodnim Touareg R-Lineom na 116.300 USD, a R50 pre nego što se poklonio na 134.990 USD pre nego na putevima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button