fbpx
Automobili

2021 pregled Land Rover Defender 110 D250

Sada sa šestocilindričnim dizel motorom, novi Defender otklanja trend manjih motora sa četiri cilindra. Međutim, da li je vredno čekanja i visoke tražene cene?

Iako je na tržištu tek oko godinu dana, Land Rover Defender 2021. već je prošao kroz malo promene specifikacija.

Uz mnoštvo izmena u standardnom kompletu i ponudi-kao i predstavljanje Defendera 90 sa kratkim međuosovinskim rastojanjem-novi novi Defender takođe dobija niz novih motora.

Početni motor sada je četvorocilindrični ‘P300’ turbo benzinski motor, a četvorocilindrični dizel već je krenuo putem dodoa. Na svom uljnom mestu je 3,0-litarski šestocilindrični turbo dizel motor u dva različita stanja.

Dok je moćnija opcija dostupna samo u tri Defender-ova tri nivoa opreme, imamo početni D250 dizel.

Dvostruki turbopunjači sa promenljivim mlaznicama na ovom dizel motoru-raspoređeni sekvencijalno-pomažu u poboljšanju količine i raspoloživog obrtnog momenta. Iako je to najmanje moćna varijanta, brojke su mišićave: 183 kV pri 4000 o / min i 570 Nm pri 1250 do 2250 o / min.

To se upoređuje sa 220kV/650Nm za D300, a postoji i varijanta D350 od 258kV/700Nm koja se koristi u Range Roverima.

Zanimljivije poređenje po mom mišljenju je četvorocilindrični D250 koji ovaj motor zamenjuje. Maksimalna snaga se povećava, sa 177 kV u sada nestalom D240. Međutim, skok obrtnog momenta sa 430 Nm više govori. Tih dodatnih 140 Njutn metara okretanja-dostupno niže u opsegu obrtaja-čine Defender još boljim za vožnju.

Ne zaboravite da je, uprkos tome što ima aluminijum do kraja kroz motor, šasiju i vešanje, Defender teška zver, pri čemu Land Rover navodi 2415 kg takozvane težine bez tereta.

Delimično je to zbog toga što je Defender prepun funkcija i tehnologije, ali i zbog teške prirode šasije D7k koja podržava liniju Defendera. Čelik se koristi u ključnim delovima podokvira za dodatnu čvrstoću, u poređenju sa sličnim Land Rover Discoveri ili Range Rover.

Iako možda nije lagan, D250 Defender se oseća iznenađujuće brzo. Brzo i bez muke kreće do 4000 okretaja u minuti.

Samo kada ste pod opterećenjem ili ubrzavate na autoputu, imate dovoljno vremena da slušate zadovoljavajuću tutnjavu šest uzastopnih cilindara koji naporno rade. Iako je impresivno tih pri pokretanju i ne radi, ovaj novi Defender stvara lepu buku kada se stavi na zadatak.

Uz poboljšane performanse, ovaj novi motor postavlja Defender na drugu ravan u poređenju sa opcijama sa četiri cilindra.

Što se tiče potrošnje goriva, u proseku smo iznosili 10,8 litara na 100 kilometara. Međutim, videli smo kako jednocifrene osobe trče tokom dužih deonica autoputa, što se približava tvrdnji od 7,9 l/100 km u kombinovanom ciklusu. Možda je to moguće, ali verovatno smo smatrali da je motor previše prijatan da bismo probali hipermilovanje.

Motor ima divan karakter, oseća se bez napora i ima obrtni moment iznad 1000 o / min, sa dosta rezerve za sretno ubrzanje u brzini. A kada želite da pojačate bugie, menjač odlično radi sa osam ponuđenih odnosa.

Naravno, D300 će ponuditi više istih, a više je često bolje u automobilskom smislu. Ali to ne čini ovaj pogon sam po sebi manje impresivnim.

Kada dobijete gipko ogibljenje, odlično upravljanje i iznenađujuće kompetentne dinamičke sposobnosti koje su svojstvene ovom novom Defenderu, imate veliki SUV koji je podjednako dobar u gradu kao i u žbunju.

Ono što je možda najupečatljivije je kombinacija terenskih sposobnosti i ravnoteže na putu u jednom paketu. Istorijski gledano, ove dve osobine su se međusobno isključivale. Ali defanzivac uspeva da zabeleži visoke rezultate u obe discipline.

Iako je jednostavnije vešanje zavojnica dostupno kao standardna cena, trebalo bi da bude prilično impresivno kako bi opciono vazdušno vešanje bilo suvišno. Uz podesivu visinu vožnje, vazdušno oslanjanje aktivno radi na balansiranju i efikasnoj kontroli Defendera, kako na putu tako i van puta.

Iako nismo mogli da izvedemo ovaj Defender van puta zbog ograničenja Većeg zapadnog Sidneja, malo smo se mogli osloniti na prethodna iskustva sa P400 Defenderom. Iako je bio na benzinski pogon, obeležene su mnoge važne opcije za off-road, i uspeo je da zadivi čak i točkovima od 20 inča. Čelični točkovi od 18 inča na našem testeru D250 verovatno bi bili još bolji, sa većim otiskom kada se provetre.

Paket Advanced Off-Road Capabiliti Plus (Terrain Response 2, kontrola napretka na svim terenima i konfigurabilni odziv terena) košta 2210 USD. Oduševljeni terenski vozači takođe će želeti da označe off-road paket (1663 USD), koji uključuje elektronski aktivni diferencijal sa vektorskim momentom kočenja, crne krovne šine i utičnicu za napajanje od 240 volti u prtljažniku. I mislim da bi bilo teško ne izabrati vazdušno vešanje (1309 dolara).

Završavajući kompletnu sliku opcija, crni kontrastni krov (2171 USD), prednje sedište za preskakanje (1853 USD), pakovanje hladne klime (1481 USD), šipka za vuču (1432 USD), retrovizor „Clearsight“ (1274 USD), taster za aktivnosti u slobodno vreme ( 910 USD), i mat crna nalepnica na poklopcu motora (281 USD).

Čini se da su neke od ovih opcija malo skupe i da su nekim kupcima bez sumnje suvišne. Ostale bi trebalo da budu standardne cene. Razmišljam o staklu za privatnost (999 USD), grejanim prednjim sedištima (806 USD), kožnom menjaču (247 USD) i upravljaču (494 USD) – možda nije strogo potrebno, ali nešto što biste očekivali da ćete pronaći na automobilu sa bazom cena preko 80 hiljada dolara.

To ostavlja našu ukupnu cenu testiranom na ne tako privlačnih 99.596 dolara pre nego što se uračunaju troškovi puta.

Ovo stavlja naš tester na paritet cena sa Defender-ovom D250 S specifikacijom, koja standardno dolazi sa većim infotainment ekranom, 19-inčnim aluminijumskim točkovima, krovnim šinama i nadograđenim unutrašnjim oblogama kao standardnom cenom.

Međutim, imate mnogo manje ukupnog unutrašnjeg prostora za skladištenje kada imate sedište za skakanje, a ni unutrašnjost nije tako ergonomski ugodna. Takođe, dok odrasla osoba može udobno da sedi u sredini, položaj sedenja je visok i svojevoljno koleno može slučajno da prebaci menjača u neutralni položaj. Dakle, bolje je ostaviti deci.

Unutrašnjom atmosferom dominiraju crna platnena sedišta i kartice vrata, osećajući se pomalo skromno u poređenju sa modelima sa višim specifikacijama. Međutim, unutrašnjost je i dalje divno izvođenje moderne tehnologije, vibracija stare škole i praktičnosti.

Njegov infotainment ekran je odličan operativni sistem, jednostavan za korišćenje sa puno funkcionalnosti i svim potrebnim funkcijama ovih dana: Apple CarPlai, Android Auto, digitalni radio i izvorna navigacija.

Instrument tabla ispred je takođe dobra, dobro kombinujući analognu i digitalnu snagu. Kada naučite da prolazite kroz sistem menija, možete dobiti mnogo korisnih informacija. Nadgledanje pritiska u gumama, digitalno očitavanje brzine, putni računar i mogućnost pokretanja karata su najrelevantniji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button