fbpx
Automobili

2021 pregled Bentlei Fliing Spur V8

Svako ko kupuje Bentlei verovatno nije siromašan ili se ljubičica smanjuje. Zbog toga će koncept jeftinije, manje moćne verzije uvek biti nategnut za mnoge najveće ljubitelje brenda: u čemu je poenta sporijeg i manje razmetljivog Bentlei-a?

Devet je godina otkako je britanska marka prvi put počela da nudi 4.0-litarski tvin-turbo V8 da bi potcenio punomasni 6.0-litarski V12. Manji motor deli se sa vrhunskim Audi RS modelima i pokazao se kao dostojan izbor za kupce Bentleija iz razloga koji nisu ekonomičnost goriva i smanjeni računi svećica.

Bentlei Fliing Spur iz 2021. godine najnoviji je model koji ga je dobio i – u raskidu s tradicijom – gotovo sigurno poslednji. Bentleijeva najava prošle godine da će čitav njegov asortiman biti PHEV ili EV čim 2026. znači da će i V8 i V12 biti mrtvi do tada.

Nije da će biti lako uočiti bilo koga jeftinog kupca kompanije Fliing Spur. Spoljne razlike između osam i 12 ograničene su na značke prednjih krila i, pozadi, četvorostruke vrhove izduvnih gasova V8 umesto ovalnih završetaka većeg motora. Osnovne specifikacije su nešto manje izdašne – V8 će se voziti na 20-inčnim felnama na većini tržišta, dok V12 dobija 21 ili više godina. Ali kao i kod svih modernih Bentlei-a, duboka, privlačna lista opcija omogućiće kupcima striptizeta da je pretvore u nešto posebno i jedinstveno.

V8 je oprezniji za okretanje i pri tome stvara lepe zvukove, sa prigušenim rašpom iznad oko 5000 o / min. Tiši je od Bentaige ili Continentala GT V8, ali još uvek postoji radost kada se to istisne.

I brzo je. Realni tempo je samo delimično manji od V12, uglavnom zahvaljujući udarcima pauze dok im turbo punjači pune pluća. Prenos sa dvostrukom spojkom menja se pametno i neprimetno, a nakon jednog punog ćaskanja, Bentlei-jeva tvrdnja da V8 može da pređe od 0-100 km / h za samo 4,1 sekunde zvuči potpuno uverljivo. Samo se pobrinite da putnici ne pijuckaju šampanjac pozadi kada ga oslobodite.

Kao i u drugim primenama, V8 ima selektivno deaktiviranje cilindara, pretvarajući ga u nepuno radno vreme sa četiri posude pod malim opterećenjima da bi povećao ekonomičnost. Ipak, uprkos tome i potrebi da nežno vozim u zimskim uslovima u kojima sam testirao ovaj automobil u Velikoj Britaniji, potrošnja nije izgledala znatno bolja od one kod V12. Preko 550km uspeo je 15,4L / 100km. Zato ne kupujte ovaj da biste spasili planetu.

Smanjena masa V8 u odnosu na V12 je još jedna ključna razlika, čime se oduzima težina od oko 100 kg sa prednjeg dela automobila. Rezultat bi trebao biti poboljšana okretnost u čvršćim i zavojitijim stvarima, ali kombinacija klizavih britanskih puteva i celosezonskog Pirelli P-Zeros testnog automobila značila je da je prednji kraj više gume nego ugriza u oštrijim uglovima. Uprkos ovome, sistem pogona na sva četiri točka uspeo je da pronađe impresivnu vuču, a pomoć opcionog zadnjeg upravljačkog sistema testnog automobila bila je očigledna prilikom manevrisanja u uskim prostorima.

Već smo bili impresionirani sposobnošću V12 Spur da kombinuje udobnost sa impresivnim nivoom atletičnosti, a V8 uspeva sa istim trikom. Dani kada je ovaj nivo luksuza doneo suspenziju na vodenom krevetu već su odavno iza nas. Kombinacija mekanih vazdušnih opruga i amortizera brzog dejstva drži V8 mase od 2330 kg pod impresivnom kontrolom, čak i kada se brže hvata u koštac sa grubljim površinama.

Moj testni automobil dobio je skupe opcije i za Mulliner Driving Pack – koji donosi 22-inčne točkove, ali i mnogo lepše unutrašnje obloge – kao i za rotirajuću ploču kontrolne table koja zamenjuje centralni ekran osetljiv na dodir sa trojkom instrumenata sa hromiranim okvirima . Trik koji nikada nije uspeo da od putnika dobije zahvalno „ooh“.

Nije da je interfejs ekrana osetljivog na dodir prilično uglađen kao neki od novije generacije sistema sa dvostrukim ekranom. I dalje dobijate pametniji i intuitivniji korisnički interfejs u ​​vrhunskom Audiju od Bentlei-a. Uprkos tome, mnogi kupci će verovatno više voleti Creveovu kontinuiranu upotrebu tradicionalnih kontrola grejanja i ventilacije umesto haptičnih panela.

Kupci Bentlei-a nisu vrsta koja sebi uskraćuje zadovoljstvo, ali Spur V8 je dovoljno dobar da dokaže da manje može biti dobro kao i više. Iako će neki V12 smatrati istinskim čuvarom vere, valja podsetiti da je Bentlei znatno duže gradio V8 limuzine nego što je pravio 12-cilindarske.

Niti jedan neće postojati mnogo duže – Spur PHEV dolazi kasnije ove godine za neka tržišta kao pokazatelj gde leži budućnost. Uživajte u automobilima poput ovih dok možete.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button