fbpx
Automobili

2021 Jeep Vrangler 4ke komplikuje jednostavnu mašin

U zavisnosti od toga kako ste ga postavili, Jeep Vrangler 4ke je ili relikt prošlosti ili jedno od tehnološki najsloženijih vozila na putu. Konstrukcija karoserije na ramu, čvrste prednje i zadnje osovine i krov od tkanine čine Vrangler svojevrsnim pokrivenim vagonom samohodnog 21. veka. Ipak, 4ke plug-in hibrid prati vodeće projekte sajamskih nauka kao što su Chevrolet Volt i Toiota Prius Prime, radeći na gas, električnu energiju ili kombinaciju oba u cilju veće efikasnosti.

4ke (izgovara se „četvoro sa E“) ugrađuje linijski četvorostruki turbopunjač sa 270 ks između motora od 44 ks koji je povezan dodatnim remenom napred i motora od 134 ks koji zauzima mesto pretvarača obrtnog momenta menjača pozadi . Motori crpe snagu iz otprilike 14,0 kVh litijum-jonske baterije smeštene ispod zadnjih sedišta. Bez obzira da li 4ke radi u električnom režimu ili je hibridni, obrtni momenat se na točkove prebacuje pomoću osmostepenog automatskog menjača i razvodne kutije koja nudi pogon na zadnje točkove, pogon na sva četiri točka (4VD Auto) i visoku ili pogon na sva četiri točka niskog dometa za terensku gužvu.

Drugim rečima, protok snage kroz pogonsku opremu Vrangler 4ke-a je ponekad teže pratiti nego zaplet početka. Barem je neto rezultate lako razumjeti: 375 konjskih snaga, EPA ekonomičnost goriva od 49 MPGe sa napunjenom baterijom i 21 milja bez krivnje električne vožnje pre nego što gasni motor krene. 4ke obećava da će kombinirati kontradiktorne atribute – snagu i efikasnost – u jedan proizvod koji bi bio nezamisliv pre samo 10 godina, poput onih sportskih trenirki koje sada možete nositi na posao. Priključni hibrid pravi isti obrtni momenat – 470 lb-ft – kao i Vrangler Rubicon 392 sa V-8 motorom, koji u kombinaciji ima samo 14 milja po galonu.

Tokom testiranja automobila i vozača, Vrangler Unlimited Rubicon 4ke, vredan 62.415 dolara, postiže brzinu od 60 mph za 5,5 sekundi, što ga čini bržim od bilo čega što treba da ima upravljač sa kružnom kuglom. (Rubicon 392, vozilo dizajnirano za apsurdne viškove, trebalo bi da bude brže za sekundu brže, ali ga još nismo testirali.) Morate da pređete na 4VD Auto ako želite da tako gurnete plug-in hibrid , jer u režimu pogona na dva točka Vrangler smanjuje obrtni momenat, što rezultira vremenom od 60 mph koji je 1,3 sekunde sporiji.

LOVS: Trom u električnom režimu, nezgrapan u hibridnom režimu, neverovatna potrošnja goriva kada se baterija isprazni.

Kada benzinski i električni pogonski sklopovi rade u harmoniji, ovaj Vrangler vozi dovoljno dobro, ali prelazi između čisto električne vožnje i hibridnog rada mogu biti spori i nervozni. Ako se baterija isprazni ili vozač zatraži više snage nego što je elektromotor može isporučiti, redni četverac često kreće u akciju sa svom gracioznošću srednjoškolca na prvom plesu. Postoje trudničke pauze dovoljno duge da biste mogli naglas pitati “Šta se dođavola događa?” pre nego što Jeep počne da ubrzava hitno. Drugi put motor naglo i trzavo ulazi. Vožnja Vranglera 4ke u prigradskom saobraćaju neprekidan je podsetnik da je kalibracija dva pogonska sklopa da se ponašaju više nego dvostruko komplikovanija od podešavanja jednog pogonskog izvora.

Električni režim ponovo podešava gas tako da se gasni motor uključi samo ako spustite desnu pedalu. Dosadno, ako uvek želite da počnete da vozite električno, moraćete da pređete u ovaj režim svaki put kada pokrenete 4ke. Ali verovatno nećete, jer vozeći se tim putem, premeštate ciglu od 5318 kilograma sa samo 134 konjske snage. To je dovoljno da idete u korak sa saobraćajem, ali tretiranje 4ke-a kao EV-a nema istu zabavu, obrtnim momentom bogat udarac koji smo povezivali sa električnom vožnjom.

Da biste u potpunosti iskoristili uštedu goriva, moraćete da budete blizu kuće i često se uključujete u struju. Put od 150 milja sa samo jednim punjenjem napunio je prosečnu potrošnju goriva od otprilike 200 milja do sumornih 16 MPGe. Vlasnici koji su religiozni u vezi sa uključivanjem i bavenjem električnim režimom sigurno će proći bolje, iako sumnjamo da će većina kupaca imati manje od 49 MPGe. Jednom kada se baterija isprazni, 4ke zapravo pogoršava ekonomičnost potrošnje goriva od Vranglera koji pokreće turbo četvorka bez ijednog plug-in-hibridnog hardvera (20 naspram 22 milja na milj u kombinaciji). Krivite dodatnih 800 kilograma koje 4ke nosi gde god stigne.

Ako uspete da uklonite hikacije i nezgodne pauze pogonskog sklopa, otkrićete da se 4ke vozi kao i svaki drugi Vrangler. Dovoljno je opuštenosti u upravljanju, gnječenja u ovjesu i nepreciznosti u gumama za sve terene da sakrije efekat sve te dodatne težine na dinamiku. Ispostavilo se da ipak postoji prednost utrnule i nejasne šasije.

Kupci Vranglera navikli su na te kompromise. Amerikanci su godinama srećno plaćali premiju za vozilo koje je glasno na autoputu, žedno za pumpom i tesno unutra kako bi posedovali vrhunsko vozilo za sve. Kao i kod bilo kog drugog Vranglera, 4ke može biti porodični terenac, kabriolet, terenac i svakodnevni vozač. Može da vuče 3500 kilograma, a može da prevali 30 inča vode jednako lako kao što se prevrće preko ivičnjaka na parkiralištu Piggli Viggli.

Ali nespretni pogonski sklop 4ke čini nam se kompromisom koji bi malo ljudi trebalo da toleriše, posebno s obzirom na premiju od 10.705 dolara za V-6 Vrangler Unlimited Rubicon. (Mnogi kupci će imati pravo na kredit od 7500 USD na savezne poreze, ali čak ni to ne uravnotežuje ovu jednačinu za nas.) Većina kupaca Jeepa biće bolje opsluženi prihvatanjem da je, bar za sada, jednostavniji Vrangler bolji Vrangler.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close
Close