fbpx
Automobili

2021. Genesis G80 3.5T protiv Mercedes-Benz E450 4Matic

Iznenađenja iz Mercedes-Benza su retka. Svaka nova E-klasa je evolucija poslednjeg, poznata i povezana sa svojim prethodnicima. Ta izračunata inkrementalna promena omogućila je da E postane arhetip luksuznih limuzina srednje veličine.

S druge strane, Genesis je toliko nov u luksuznoj igri da smo tek treći put stavili jedan od njegovih automobila na test upoređivanja. Iako je G80 limuzina srednje veličine sada u trećoj generaciji ako se računaju njeni prethodnici sa Hiundaijevim znakom, model 2021 je razvijen da bude Genesis u osnovnom resetovanju. Rezultat je vozilo koje kreće verodostojnim korakom u segment koji je Benz pomogao da stvori.

Da bismo videli da li je nova limuzina Genesis spremna za velike, postavili smo G21 iz 2021. godine sa dvostrukim turbo 3,5-litarskim V-6 naspram ažuriranog 2021 E450, koji ima novi turbopunjač. Iako Genesis nudi pogon na sva četiri točka za G80, naš testni automobil je zadnji vozač, jer bismo ga tako i kupili. Mercedes dolazi isključivo sa pogonom na sve točkove.

Genesis je mudro uzeo status svog početnika kao dozvolu za skretanje sa E-klase šablona, a odstupanje počinje sa veličinom. U skoro svakoj dimenziji, G80 je veći od Mercedesa, sa međuosovinskim rastojanjem dužim od 2,8 inča i prednjim i zadnjim gusenicama širim za 1,3 i 1,5 inča. Osećate razliku na plišastom zadnjem sedištu koje se graniči sa teritorijom S klase u pogledu udobnosti i prostora.

Iako E450 deluje prigušeno, dizajneri su G80-u dali impozantnu rešetku i krilatu značku koja privlači pažnju, radoznalost, pa čak i zabunu. Vlasnici će se jednostavno morati naviknuti da G80 zamenjuju sa Bentleiem ili Chrislerom.

Trenutna generacija E-klase postoji od 2016. godine, a dizajn enterijera ne deluje tako moderno kao G80, čak i ako kabina ostaje lepo sastavljena. Ažuriranja za 2021. godinu uključuju nesigurni i frustrirajući interfejs za zabavu na dodirnoj tabli koji zamenjuje intuitivnije dugme kontrolera starog automobila. Benzino drvo i koža su lepi, ali detalji modela G80 stvaraju iskustvo sledećeg nivoa.

Odevena u prošivenu presvlaku od kože i mikro zamša u paketu Prestige, kabina G80 izgleda kao da pripada šestocifrenom automobilu. Divili smo se izvrsno narezanim dugmadima, izgledu i delovanju prekidača na prozorima i dugmetu za pomeranje, materijalu panela vrata koji moli da ga se dodirne i oštrim i futurističkim mernim klasterima i infotainment sistemima. Testirano, G80 je koštao 66.645 američkih dolara – gotovo 9000 američkih dolara manje od E450.

Vođen smireno, Genesis ima gipku vožnju koja odgovara njegovoj prijatnoj unutrašnjosti. Vrti se okolo radeći svoj najbolji Rolls-Roice utisak, sa odvojenim upravljačem, mekim prigušivanjem i odličnom izolacijom od buke. Samo 66 decibela ulazi u kabinu pri 70 mph. E450 registruje 68 decibela, što je teško kakofono, ali bez obzira na to s obzirom na to da naš testni automobil pakuje od 1100 dolara zvuka. Gužva guma i buka na putu na autoputu ovde su mnogo očitiji nego kod G80. Makar je Benz više smiren na grubim putevima zahvaljujući svojoj bolje uravnoteženoj vožnji i tvrđoj strukturi.

Na stazi, mekana strana G80 nije je malo povredila. G80 je nadmašio E450 na skidpadu sa impresivnih 0,87 g i zaustavio se sa 70 mph na 174 stope. E450 je uspeo da prihvati 0,84 g i zaustavio se na 70 mph za dugih 195 stopa. Mercedes, međutim, lako pobeđuje u mašinskoj sali. Uprkos gotovo identičnoj težini automobila i sličnoj izlaznoj snazi, Benz-ov turbo-3.0-litarski šest-litarski motor od 362 KS slomio je Genesis-ov dvostruko-turbo 3,5-litarski V-6 od 375 KS u gotovo svakoj metrici ubrzanja (povezuje 50 -do-70-mph prelaska) i vratio bolju ekonomičnost goriva. Ravna šestica je dovoljno glatka i obrtnog momenta da učini elektromotor ljubomornom, a G80 ne može da se podudara sa svilenkastom isporukom snage E450.

Bili smo prijatno iznenađeni koliko je Genesis bio dobar kada smo ubrzali tempo. Prelazak u sportski režim menja ponašanje G80 kako napori upravljanja rastu, a amortizeri pojačavaju kontrolu točkova. Osmostepeni automatski menjač brzo prebacuje u niži stepen prenosa, a pronalaženje brzog ritma na zavojitom putu je jednostavno.

Nastavite da pritiskate, a suspenzija deluje pomalo lebdeće i nepolirano blizu granice, iako smo ustanovili da će zadržati Ken Block-vredan zanos ako ste toliko skloni. Suprotno tome, Mercedes zadržava svoj sirupast osećaj čak i u režimu Sport Plus. Pokreti tela se zakopčavaju bez obzira koliko snažno pritiskate, ali mi želimo da se napori upravljanja povećavaju i više reaguju na sile u zavoju.

Možda je to zato što Mercedes nema šta da dokaže u ovom segmentu, ali E450 nedostaje ono što je novo u pokretu. Ispunjava očekivanja za udobnost, kvalitet, mehaničko usavršavanje i ubrzanje. Iako G80 zaostaje za Benzom u nekoliko oblasti, on pobeđuje cenom, tihim svakodnevnim manirima i više luksuznih enterijera i zadnjeg sedišta. G80 je autentična luksuzna limuzina koja ima ono što je potrebno da nadjača lokaciju. Postanak je stigao.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button