fbpx
Uncategorized

Pregled Ford Ranger Sport V6 2024

2024 Ford Ranger Sport V6
Fordov Ranger je bio najpopularnija oznaka u Australiji 2023. godine, sa više Australaca koji su kupili radni konj sa plavim ovalnim oznakama nego zimzeleni Tojota HiLuk i vredan Isuzu D-Mak.

Ali sa četiri opcije pogonskog sklopa koje su dostupne u 25 varijanti, može biti teško izabrati tačno koji motor je pravi za vaše potrebe.

Na papiru, srednja specifikacija Sport obećava najbolji balans između opreme i cene, ali da li je veličina motora zaista bitna i da li vredi izdvojiti više za V6 u odnosu na 2,0-litarski dizel?

Koliko košta Ford Ranger?
Fordova linija Ranger-a počinje od samo 36.880 dolara pre nego što koštaju na putu za šasiju 4k2 KSL sa jednom kabinom, a proteže se sve do vodećeg modela Raptor od 89.190 dolara.

Na testu ove nedelje, međutim, je Sport srednje specifikacije opremljen turbo-dizel V6 elektranom, ekskluzivno dostupan u obliku dvostruke kabine, 4k4 sa 10-brzinskim automatikom.

Ovo se nalazi iznad KSL, KSLS i KSLT, ali ispod Vildtrak, Platinum i Raptor.

Cena testnog automobila počinje od 70.090 dolara, ali Sport se takođe može nabaviti sa 2,0-litarskim tvin-turbo dizelom za 65.890 dolara, oba pre troškova na putu.

I to je mnogo novca za trošenje na srednje specifikacije.

Uzmite u obzir da je vrhunski Isuzu D-Mak Ks-Terrain pristupačniji po ceni od 67.500 dolara (sa trenutnom ponudom od 64.990 dolara), dok je automatski Nissan Navara Pro-4Ks Varrior poboljšan za terensku vožnju blizu 70.765 dolara plus -troškovi puta.

Međutim, najbliži konkurent Ranger Sport V6 je verovatno Toiota HiLuk Rogue Double Cab, koja se sada nudi sa 48-voltnim sistemom po ceni od 71.530 dolara plus troškovi na putu.

Ipak, Ranger Sport V6 ima jedinstvenu prodajnu tačku na prepunom tržištu sa dvostrukom kabinom, a to su dva dodatna cilindra u poređenju sa rivalima iz Toiote, Nissana, Mitsubishija, Mazde, Isuzua, SsangIonga i LDV-a.

Jedina druga kabina sa duplom kabinom koja nudi V6 grunt je povezani Volksvagen Amarok po ceni od 70.990 dolara plus troškovi na putu za kategoriju Stile sa istim motorom (ili trenutni ugovor od 72.990 dolara).

Za novac, kupci Ford Ranger Sport V6 dobijaju gomilu jedinstvene opreme koja ga izdvaja od ostatka ponude, uključujući mat srebrni naglasak na braniku, zatamnjenu prednju masku, jedinstvenu leguru od 18 inča točkovi sa obrađenim licima i unutrašnjost u boji ebanovine.

Ovo je na vrhu standardne opreme koja je dostupna na nižem nivou, koja se proteže na LED farove, sportsku traku, bežični punjač za pametne telefone, dvozonsku kontrolu klime i ekran osetljiv na dodir od 10,1 inča za info-zabavu.

Naš testni automobil je takođe došao opremljen prestižnom bojom Meteor Grei od 700 USD i Touring paketom od 1650 dolara koji uključuje monitor za surround prikaz, zonsko osvetljenje, integrisani kontroler kočnica, sistem upravljanja teretom i šest pomoćnih prekidača iznad glave.

Bez obzira na to kako ga isečete, ute od 70.000 dolara je skupo, posebno kada se uzme u obzir da možete dobiti pune vodeće komade po ovoj ceni, ali barem ovaj Ranger nudi veliku razliku sa svojom V6 elektranom.

Koliko je veliki Ford Ranger?
Fordov Ranger pruža puno prostora za putnike u unutrašnjosti, kako na prednjim sedištima tako i u drugom redu.

Sa širokim i plišanim sedištima napred, Ranger je veoma pogodan za vožnju na daljinu bez zamaranja putnika, dok je digitalna instrument tabla od 8,0 inča jasna i koncizna sa informacijama.

Voleo bih da vidim više opcija prilagođavanja dostupnih za ekran vozača, koji može samo da se kreće kroz osnovna očitavanja kao što su potrošnja goriva, audio izlaz i slično.

Sve u prvom redu je takođe raspoređeno na lako dostupan, ergonomski način, u rasponu od postavljanja držača za čaše pored mjenjača do velikih džepova na vratima u koje se lako mogu smjestiti velike boce.

Jedna nezgodna stvar na koju će novi vlasnici možda morati da se naviknu su kvake na vratima, koje nisu tradicionalni tip koji se povlači za otvaranje, ali zahteva hvatanje i stiskanje ručke ugrađene u naslon za ruke. To nije velika promena, ali otežava izlazak iz vozila ako imate pune ruke posla.

Mogućnosti za skladištenje takođe su brojne na prednjim sedištima Ranger-a, sa dubokim prostorom za skladištenje ispod pazuha, bežičnim ležištem za pametne telefone i manjom policom za stvari poput novčanika i ključeva.

Nažalost, Sportu nedostaju iskačući držači za čaše koji se nalaze u varijantama Vildtrak i Raptor, ali Sport ima mali prostor za odlaganje na komandnoj tabli u koji će stati male stvari.

Na zadnjim sedištima, prostor je takođe izdašan, a ja mogu lako da stavim svoj okvir od šest stopa (183 cm) iza svog vozačkog položaja.

Ima mnogo mesta za praznjenje džepova zahvaljujući džepovima za karte na zadnjem sedištu, džepovima na vratima i preklopivom centralnom naslonu za ruke.

Međutim, imajte na umu da postavljanje dečijih sedišta u ovu duplu kabinu još uvek nije bezbolno.

Tačka gornjeg vezivanja sa omčom od tkanine je, srećom, stvar prošlosti, ali je i dalje veoma neugodno preklapati zadnji naslon dovoljno sa postavljenim autosedištem da bi se pristupilo čvrstim metalnim tačkama za pričvršćivanje.

Ovo važi za sve modele sa dvostrukom kabinom u ovom trenutku, ali to je svakako nešto što treba uzeti u obzir za porodice koje bi mogle da gravitiraju ka Ranger Sport V6 kao svom automobilu za sve.

A ako ne postavljate dečja sedišta u drugom redu, baza se takođe može preklopiti kako bi otkrila skriveni prostor za odlaganje kako bi dragoceni predmeti bili dalje od znatiželjnih očiju.

Prelazeći na poslužavnik, Fordova pametna zadnja bočna stepenica je genijalan dodatak koji olakšava penjanje u Ranger i izlazak iz njega.

Međutim, otvorena ladica ne znači zaštitu za kolica, namirnice, alate i bilo šta drugo što biste mogli da vučete okolo, tako da bi poklopac bio neophodan za one koji bi koristili Ranger Sport V6 za svakodnevne obaveze.

Ipak, za kupce koji traže posao ili avanturu, postoji niz praktičnih funkcija u ležištu kao što su 12-voltna utičnica, tačke za vezivanje, držači za čaše na vratima prtljažnika i osvetljenje u kutiji za utovar da bi stvari bile malo lakše.

Takođe meri 1468 mm dužine sa zadnjim otvorom širine 1393 mm, što ga čini dovoljno velikim da stane u paletu pune veličine, mada imajte na umu da će sportska šipka značiti da nećete moći da gurnete visoke predmete sve do prednje strane poslužavnik.

Da li Ford Ranger ima Apple CarPlai i Android Auto?
Opremljen 10,1-inčnim infotainment ekranom osetljivim na dodir, Ford Ranger Sport je u stanju da bežično emituje i Apple CarPlai i Android Auto.

Sa ovim se lepo uparuje bežični punjač za pametne telefone smešten odmah ispod ekrana za informacije i zabavu.

Međutim, za one koji ne žele da koriste svoje mobilne podatke, sistem ima ugrađenu satelitsku navigaciju, kao i digitalni radio.

Uglavnom, softver deluje brzo i brzo, sposoban je da se kreće između različitih funkcija bez mnogo muke, ali povremeno dolazi do malog kašnjenja ili usporavanja dok sistem pokušava da uhvati korak sa onim što želite da uradite.

Ranger se takođe može upariti sa aplikacijom za pametne telefone FordPass Connect, koja omogućava daljinsko praćenje vozila i podatke o lokaciji da se vide sa vašeg mobilnog telefona.

Da li je Ford Ranger siguran automobil?
Ford Ranger se može pohvaliti sa maksimalnim pet zvezdica ANCAP bezbednosnim rezultatom na testiranju 2022. godine, sa ocenom koja ističe krajem 2028. godine.

Iako rezultat od 84 odsto u testu zaštite odraslih putnika stavlja Ranger iza blizanaca Toiote HiLuk, Isuzu D-Mak i Mazde BT-50, GVM Ute, pa čak i njegovog rođaka Volksvagen Amarok koji deli platformu, on i Amarok su modeli sa najvišim ocenama za zaštitu dece putnika (93 procenta) u klasi ute.

Zaokružujući rezultate Ranger-ovog testa sudara je 74 procenta za test zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju i 83 procenta za kategoriju bezbednosne pomoći.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Ford Ranger?
Trenutna generacija Ranger dolazi sa dugačkom listom standardne sigurnosne opreme, na čelu sa uključivanjem sistema za upozorenje pre sudara sa autonomnim kočenjem u nuždi (AEB).

Takođe je dostupna na svakom novom Ranger-u pomoć pri održavanju trake, kamera za gledanje unazad, upozorenje o napuštanju trake i prilagodljivi tempomat, održavajući bezbednosnu opremu ute više u skladu sa putničkim automobilima nego drugim lakim komercijalnim vozilima.

Prelazak na verziju za pick-up osnovnog KSL dodaje zadnje parking senzore, praćenje mrtvog ugla i upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi, dok KSLS sledećeg razreda daje prednje parking senzore.

Što se tiče KSLT-a, pomoć pri centriranju trake i prepoznavanje saobraćajnih znakova dodani su na listu bezbednosne opreme, dok je adaptivni tempomat nadograđen tako da uključuje funkciju stop-and-go.

Naš testni automobil sportske klase opremljen Touring paketom dodaje monitor za surround prikaz i integrisani kontroler kočnica na svoju listu bezbednosne opreme, ali oba su dodata kao standard od varijanti Vildtrak pa naviše.

Smatrao sam da je monitor sa surround prikazom zgodan dodatak u vreme dok sam proveo auto, koji je pomogao da se ogromni Rendžer ugura u uže parking prostore užeg centra Melburna i nisam iskusio nikakve dosadne probleme sa AEB-om ili sistemima za pomoć pri održavanju trake.

Povezani Clanci

Back to top button