fbpx
Uncategorized

2024 Mercedes-Benz CLE Cabriolet: Međunarodna prva vožnja

2024 Mercedes-Benz CLE450 4Matic Cabriolet
Nezaustavljivi porast SUV-a doveo je do srazmernog pada prodaje putničkih automobila, a to utiče na emocionalne kupee i kabriolete nad kojima smo svi nekada slinili.

To je jedan od razloga zašto Mercedes-Benz spaja modele poput kupea C-klase i kupea E-klase u jedan.

Ista je priča sa kabrioletom C-klase i kabrioletom E-klase, što nije iznenađujuće jer su svaki bazirani na svom kupeu donatora.

Zato imamo novi CLE kupe i kabriolet, koji efektivno zamenjuju svoje prethodnike C i E klase. Odluka Mercedes-Benza da model CLE na većoj E znači više prostora i više funkcija, ali takođe znači i veću ulaznu cenu od stare C-klase.

U ovom pregledu, fokusiraću se na CLE-klasu kabrioleta. Objaviću još jedan izveštaj o CLE Coupeu u narednim danima.

Dakle, kako se slaže ovaj potpuno novi naslednik mekog krova dva za jedan?

Koliko košta Mercedes-Benz CLE-klasa kabriolet?
Mercedes-Benz CLE-Class Cabriolet stiže u Australiju u julu 2024., dva meseca nakon CLE Coupe-a. CLE izlazi iz fabrike u pet mehaničkih varijanti, uključujući 2,0-litarski turbo benzinac i turbo dizel sa zadnjim pogonom i pogonom na sve točkove, što kulminira vodećim 3,0-litarskim rednim šestocilindričnim benzincem sa pogonom na sve točkove.

Mercedes-Benz tek treba da potvrdi australijsku liniju ili cene, ali naš novac je na samo dve varijante, CLE200 benzinski RVD i CLE450 4Matic.

CLE200 pokreće isti 2,0-litarski turbo benzinski motor od 150kV/320Nm koji se nalazi u limuzini C200. Mercedes-Benz tvrdi 0-100km/h za 7,9 sekundi i prosečnu potrošnju goriva do 7,4L/100km (na osnovu laboratorijskih testova).

CLE450 4Matic ima 3,0-litarski šestocilindrični benzinski motor sa turbopunjačem od 280 kV/500 Nm koji pokreće sva četiri točka. Mercedes-Benz tvrdi 0–100 km/h za 4,7 sekundi i ekonomičnost goriva do 8,5 L/100 km u kombinovanom laboratorijskom ciklusu ispitivanja grad/autoput.

Mala je šansa da dođe i CLE300 AVD posrednik. Ima isti 2,0-litarski turbo benzinski motor kao CLE200 (iako sa nešto većim 190kV/400Nm), postavlja brže vreme od 0-100km/h od 6,6 sekundi i troši više goriva pri 7,7L/100km.

Svi motori su upareni sa devetostepenim automatskim menjačem i integrisanim električnim motorom od 48 volti koji mogu da održavaju kretanje automobila bez goriva tokom primene sa malim gasom.

Još jedna stvar: meki krov. Mercedes-Benz je dao CLE cabrio-u petoslojno izolovani meki krov, koji se može električno smestiti za 20 sekundi i električno podići za još 20 sekundi.

CLE cabrio takođe ima Airscarf sistem koji izduvava topli vazduh na vaš vrat i Aircap sistem koji se sastoji od deflektora vetra iza kabine i krila na vrhu vetrobranskog stakla za kanalisanje većeg dela turbulentnog vazduha preko glava putnika kada je krov dole.

Airscarf sistem radi odlično. Aircap sistem donekle smanjuje turbulenciju, ali nije rešenje za dolazak savršeno ošišan u sjaju kabrioleta, posebno ne za putnike na zadnjim sedištima.

Koliko je velik Mercedes-Benz CLE-klasa kabriolet?
Svako ko je sedeo u sadašnjoj generaciji Mercedes-Benz C-klase limuzine odmah će biti upoznat sa novim CLE, jer su stil kabine i raspored kontrolne table prilično identični.

Ovo nije loša stvar iz perspektive funkcionalnosti i kvaliteta, ali donekle degradira ekskluzivnost kabrioleta.

Jedna očigledna razlika je nedostatak zadnjih vrata, a takođe nedostaje sedište u sredini zadnjeg dela. Mercedes-Benz CLE usvaja raspored sedišta dva plus dva, sa novorazvijenim prednjim sedištima koja nude integrisane naslone za glavu, grejanje, četvorosmernu lumbalnu podršku i sigurnosne pojaseve predstavljene putnicima ispred na motorizovanim nosačima.

Umjetna Artico koža je standardna. Opciona sedišta od napa kože imaju premaz otporan na infracrvenu svetlost koji ih drži 12 stepeni hladnijim od tradicionalne kože na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Prednja sportska sedišta su dizajnirana isključivo za CLE, a sve kategorije imaju memorijsku funkciju. Kada je Burmester 3D zvučni sistem sa 17 zvučnika opcioni, on uključuje dva zvučnika na svakom sedištu u visini uha za posebno impresivno zvučno iskustvo.

Multifunkcionalni volan sa šest pojedinačnih krakova se takođe deli sa drugim nedavnim novim Mercedes-Benz modelima.

Za zapisnik, standardni zvučni sistem je sistem sa pet zvučnika od 125 vati, zatim postoji napredniji sistem sa devet zvučnika od 225 vati ili vrhunska Burmester audio opcija sa sistemom od 710 vati i 17 zvučnika. .

12,3-inčni ekran vozačevih instrumenata i 11,9-inčni informativno-zabavni ekran osetljiv na dodir – kao i kontrolna tabla, centralna konzola i ventilacioni otvori – svi su u velikoj meri zasnovani na onima koji se nalaze u najnovijoj C-Klasi.

Head-up displej koji projektuje informacije o vozaču na vetrobran nije obavezan.

Ulazak u zadnji deo je preko onoga što Mercedes-Benz opisuje kao sistem za laki ulazak koji se pokreće povlačenjem kožne trake na vrhu vrata prednjih sedišta. Funkcioniše dovoljno dobro, naginje naslon sedišta i električno pomera bazu, ali pristup zadnjem sedištu je i dalje lakša stvar – olakšava se ako se krov uvuče.

Na zadnjem sedištu se nalazi nisko postavljena klupa sa dva zasebna sedišta sa obe strane koja se nalaze pored posude za odlaganje stvari i držača za čaše. Zadnji prozori na kupeu su fiksni i ne mogu se otvoriti, ali na kabrio-u se potpuno spuštaju unutar obloge vrata.

Unutra ima znatno više prostora nego u staroj kabrioletu C-klase. Pozadi, Benz zahteva 10 mm više prostora za glavu, 19 mm veću širinu i 72 mm povećanje prostora za kolena.

U poređenju sa starom E-klasom, to je druga priča. CLE ima 43 mm manje prostora za noge i 10 mm manje prostora za glavu pozadi, iako Benz tvrdi da je povećan prostor za ramena pozadi (+54 mm) i prostor za laktove (36 mm).

Nominalni prtljažni prostor je 385 litara – 35 litara manje od kupea – pada na 295 litara kada je krov uvučen i automatski štitnik za prtljag je postavljen. Ukratko, to je kompaktan prtljažni prostor za automobil veličine skoro pet metara od vrha do pete (tačnije 4850 mm).

Da li Mercedes-Benz CLE-Class Cabriolet ima Apple CarPlai i Android Auto?
Sa istim infotainment sistemom koji se nalazi u novim sedanima C-Klase i E-Klase, CLE-ov infotainment sistem će biti poznat vlasnicima Benz-a. Dolazi sa bežičnim pristupom za Apple CarPlai i Android Auto.

Mercedes-Benzov MBUKS sistem treće generacije (za Mercedes-Benz User eKsperience, u slučaju da se pitate) ima sve tipične funkcije infotainment-a i može neprimetno da integriše vaš pametni telefon putem gore pomenutih tehnologija preslikavanja ili preko Bluetooth-a.

To znači da kupci mogu da očekuju reprodukciju medija, satelitsku navigaciju, kontrole dinamike vozila, FM/Digitalni radio (nismo mogli da potvrdimo AM za Australiju) i razne funkcije personalizacije.

Ovaj ekran takođe ima jednu funkciju koju kupe nema: mogućnost naginjanja između 15 i 40 stepeni (po želji korisnika) kako bi se smanjio odsjaj sunca i odsjaj.

CLE se takođe uparuje sa aplikacijom za pametne telefone Mercedes Me kako bi ponudio sve vrste daljinskih kontrola vozila i pristup informacijama. Nismo bili u mogućnosti da tačno potvrdimo koja će od mnogih evropskih funkcija ući u automobile sa australijskim specifikacijama, pa ćemo tu uzbudljivu disertaciju ostaviti za lokalno lansiranje vozila u narednim mesecima.

CLE cabrio takođe ima Benz-ovu najnoviju integraciju glasovnih komandi „Hej Mercedes“, plus funkciju Just Talk koja negira potrebu da se kaže „Hej Mercedes“, ali je aktivna samo kada je u automobilu samo jedan putnik – i neverovatno ometa ako vam treba da razgovarate sa pešakom, ili pevate uz svoje omiljene pesme, ili možda jednostavno volite da razgovarate sa samim sobom… Ja sam poslednja osoba koja sudi na osnovu toga.

Na kraju, veštačka inteligencija uvek posmatra i uvek uči. Ako redovno zovete kući ili vozite do određene lokacije u određeno vreme svakog dana, automobil će početi da proaktivno nudi ove usluge u odgovarajuće vreme. Takođe može da daje predloge o dodavanju stvari na vašu listu obaveza i pruža podsetnike za rođendan.

Nisam siguran kako se osećam kada AI upravlja mnome i stalno me podseća na stvari. Osećam se kao da se muči, ali jasno je da Benz ne ostavlja nikakav tehnološki kamen na kamenu.

Da li je Mercedes-Benz CLE-Class Cabriolet siguran automobil?
Mercedes-Benz CLE-Klasa Coupe i Cabriolet nisu testirani na sudar od strane Australazijskog programa za procenu novih automobila (ANCAP) ili njegovog evropskog ekvivalenta (Euro NCAP).

Toliki je Mercedes-Benzov rekord da bismo bili iznenađeni da nije postigao punu ocenu od pet zvezdica. Ali pošto još uvek nije testiran, svaki takav naš predlog treba shvatiti samo kao spekulaciju.

Takođe, s obzirom na nišu privlačnosti ovih automobila i njihov ograničen prodajni potencijal, nezavisno testiranje sudara se možda nikada neće dogoditi.

Mercedes-Benz CLE-Class Cabriolet ima dvostruke prednje vazdušne jastuke, prednje vazdušne jastuke za glavu i zadnje bočne vazdušne jastuke za glavu. Takođe ima centralni vazdušni jastuk kako bi se smanjila mogućnost povreda usled bočnog sudara čelnih putnika.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Mercedes-Benz CLE-klasa kabriolet?
Verovatno je brže pitati ‘Šta nema?’.

Standardna oprema CLE Cabrioleta uključuje pomoć za pažnju, aktivnu pomoć pri kočenju, aktivnu pomoć pri održavanju trake, pomoć za ograničenje brzine i kameru za vožnju unazad. Status i aktivnost svih sistema za pomoć u vožnji prikazani su preko celog ekrana na asistencijskom displeju na instrument tabli vozača.

Ostali sistemi pomoći vozaču su deo paketa opreme. Paket Advanced Plus takođe uključuje pomoć za mrtve uglove i pomoć za saobraćajne znakove. Premium paket uključuje parking paket sa kamerom od 360 stepeni i Benz-ov LED digitalni sistem osvetljenja visoke vernosti.

Mi bismo tvrdili da bi sistem kamera od 360 stepeni trebalo da bude standard za luksuzni automobil sa cenom od šest cifara, ali imaćemo jasnu sliku kada se potvrde australijske specifikacije.

Da li je Mercedes-Benz CLE-Class Cabriolet štedljiv?
Mercedes-Benz kaže da CLE450 Cabriolet ima laboratorijski testiranu potrošnju goriva između 7,8-8,6 litara na 100 kilometara.

Naš program vožnje sastojao se od 91 km preko Tenerifa, što je, ako ne znate, jedno ostrvo na Kanarskim ostrvima pored obale Afrike. Tenerife ima najvišu planinu u Španiji, vulkan Teide, na 3715 metara. Naš program vožnje od 100 km išao je uz jednu stranu, od plaže (dakle, nivo mora) do visine od 2,1 km, a zatim se spustio na drugu stranu.

Na putu prema gore imali smo prosečnu potrošnju od 19,6L/100km, što je pošteno s obzirom na to da se radi o automobilu od 2,1 tone, uglavnom smo imali spušten krov (što ga čini daleko manje aerodinamičnim – Mercedes-Benz je odbio da kaže koliko na pitanje) , a mi smo ga gurali kroz krivine planine da testiramo njegovu šasiju.

Na putu niz planinu stavljamo automobil u energetski efikasan ‘E’ režim, koji isključuje motor prilikom vožnje, tako da se automobil uglavnom oslanja na svoj električni motor i bateriju za održavanje brzine.

U vreme kada se naša probna vožnja završila, prosek celog putovanja bio je 11,8L/100km. Ovo sugeriše da smo potrošili samo dva litra goriva za spust od 50 km.

Koliko god besmisleno zvučalo, to je zapravo moguće i uverljivo. Za početak, put dole od vrha je skoro 100 posto nizbrdo i dovoljno strm da automobil može ubrzati bez ikakve pomoći motora. Drugo, prosek potrošnje goriva CLE450 testiran u laboratoriji je 7,8–8,6 L/100 km, tako da bi trebalo da troši između 4–5 L na 50 km vožnje po ravnom terenu, a kamoli upola manje pri dugotrajnoj vožnji nizbrdo.

Kako vozi Mercedes-Benz CLE-Class Cabriolet?
Šta biste očekivali od jednog od najvećih kabrioleta sa četiri sedišta u pogledu performansi na putu i ​​dinamike vožnje?

Ako očekujete poslednju reč u veličanstvenoj eleganciji i prisebnosti, jedva osećajući kako kilometri nestaju ispod vaše magične vožnje tepihom dok prelazite kontinente u svom neometanom odeću bez krova, tiho se smejući šali koja je samo vama poznata, onda je ovaj automobil za vas.

CLE Cabriolet je o mirnom krstarenju dok vas sunce obasjava svojom slavom, a vetar prolazi negde iznad, a da ne mrsi previše dlačica.

CLE450 je oličenje premium kabrioleta. Ima izgled, snagu i performanse da ispuni očekivanja kupaca, a onda i neka.

Oduševiće svojom (umerenom, ali primamljivom) dinamikom i iznenadiće svojim entuzijazmom, iako je teško zamisliti da ga kupci guraju dovoljno da otkriju granice njegovih talenata.

Nikada nije grub i nikad grub, a njegove mogućnosti u krivinama vas nikada neće oduševiti, jer to nije sportski automobil. Umesto toga, zamislite CLE450 kao sportsku luksuznu limuzinu sa dva manje vrata i jednim krovom manje.

CLE-ov 3,0-litarski benzinski motor sa turbo punjenjem ima više nego dovoljno snage i obrtnog momenta da zadrži automobil u pokretu, i to može učiniti odmah i brzom brzinom koju sugeriše njegovo vreme od 0–100 km/h od 4,7 sekundi.

Menjač sa devet brzina nikada nije uznemiren ili previše entuzijastičan; bira pravu opremu za trenutak i za vaše raspoloženje. Ako vozite dinamično, on će reagovati dinamički, ali ako vozite smireno, onda se i opušta.

Što se tiče kvaliteta vožnje, naš test automobil je imao Benzovo podesivo vešanje poznato kao dinamička kontrola karoserije. U komfornom režimu pokazuje tendenciju da se lebdi preko talasa dok dobro upija grube delove.

U krivinama, međutim, karoserija se nalazi relativno ravno i stabilno, kao da automobil zna da je kretanje po pravoj liniji u redu, ali nije tako u krivinama.

CLE450 se može požuriti kroz niz krivina, ako je to ono što želite, i to radi bez osećaja da je nos težak ili svinjsku glavu kao što neki automobili sa pogonom na sve točkove mogu, posebno onaj težak 2080 kg (135 kg teži od kupea) . Radi sa vašim ulazima za upravljanje i pedalama da biste se osećali pomalo agilno i podesivo, ali to nikada ne bi opisali kao „živahno“.

Pojačavanje sportskog režima pojačava podešavanje amortizera, ali ne pretvara automobil iz veličanstvenog dr Džekila u monstruoznog gospodina Hajda. Vožnja je značajno čvrsta, prenoseći više grubih delova puta na putnike.

Takođe čini vozača svesnijim površine ispod automobila. Ali to malo povećava ravnotežu ili reakcije vozila, ili povećava brzinu u krivinama. Njegova jedina prednost je, dakle, uključenost vozača, pa čak i to umereno, ali možda je to dovoljno.

Ali ovo nije automobil koji je dizajniran da bude previše angažovan. Upravljanje nije toliko komunikativno, a prvi nagoveštaj da brzine u krivinama pomeraju granice je kada 20-inčne Continental EcoContact gume počnu da zavijaju.

Isto tako, gas ne živi do tačke u kojoj savijanje malog prsta donosi reakciju čistokrvnog. Podešen je za glatke i promišljene unose, baš kao i pedala kočnice, koja doduše ima iznenađujuću količinu mrtve zone pre nego što zapravo počne da utiče na brzinu automobila.

Motor, iako možda ima moć da radi, nema zvučnu podlogu koja bi odgovarala. Snažno ga gurnite i počinje da reži na zanimljiv način, ali pokrenite se za sledeći ugao, i umesto prijatnog žuborenja pri prekoračenju dobijate bezdušno (i na sreću prigušeno) mehaničko zviždanje.

Ali ipak, ako želite samo dodir demona koji uništava gume i terorizira asfalt koji smo gore spomenuli, onda CLE450 može i to. Samo imajte na umu da njegov Insatiable Demon Dial ne ide na 11, već se zaustavlja na oko 7,5.

Što bi apsolutno trebalo da uradi. Mercedes-Benz nije mudro pokušao da kabrioletu CLE-klase podari marketinški „potencijal za sportske automobile“. Ovo je kabriolet koji govori o stilu i samozadovoljstvu, a ne o sportu. I dozvoljavajući da CLE bude ‘samo’ luksuzni kabriolet sa četiri sedišta, pokazao se prelepo.

Može li Mercedes-Benz CLE-klasa kabriolet da vuče?
Pretpostavljam da je moguće da bi neko u Australiji želeo da ugradi kuku za vuču na kabriolet sa četiri sedišta. Moguće ali nije verovatno.

Ako ste to vi, izvinjavam se što nemam odgovor. Moraćete da sačekate da se objavi australijska specifikacija.

Da li da kupim Mercedes-Benz CLE-klase kabriolet?
Ovo je divno hedonistički automobil za vožnju, nema sumnje. Postoji nešto iskonsko i suštinski radosno u vožnji bez krova, a CLE-Klasa je jedan od najboljih luksuznih mekih krovova u smislu vrednosti.

Mercedes-Benz je uspešno spojio sportsku privlačnost kabrioleta C-Klase i udobnost interkontinentalnog krstarenja kabrioleta E-Klase u jedan kompetentan, dobro opremljen i ubedljiv transportni uređaj.

Povezani Clanci

Back to top button