fbpx
Uncategorized

2024 Abarth 500e: prva vožnja u Australiji

2024 Abarth 500e Turismo
Postoje dve vrste ljudi koji čitaju ovu prvu recenziju diska. Oni koji će kupiti Abarth 500e i oni koji neće. Ako ste u poslednjem kampu, slobodno pređite na sledeću recenziju na sajtu. Ako ste u prvom, čitajte dalje.

Abarth je, uopšteno govoreći, u Australiji oduvek bio polarizujući brend. Uvek je bilo mnogo priča o tome šta Abarth ne radi od onih koji žele da kritikuju koncept onoga što Abarth jeste. Mnogo je zabavnije fokusirati se na ono što radi, odakle dolazi duboka naklonost prema onima koji poseduju ili su posedovali Abarth.

Od samog početka, kao tjuning kuća koja radi sa vozilima koja je imala na tržištu, Abarth je bio u misiji da ubrizga brzinu, snagu i možda najvažnije zabavu u bilo koji mali paket na koji je skrenuo pažnju. Da li je Fiat 500 najočigledniji izbor za brzi heč? Možda ne, ali da li je to manje očigledno od toga da C-Klasa početnog nivoa postane C63 AMG? Ja ne mislim tako.

Abarthovi sa unutrašnjim sagorevanjem su, više od jedne decenije, bili široko i veoma popularni među australijskim kupcima, a ne samo kod onih koji su prešli sa običnog Fiata 500 na varijantu performansi. I dalje je jedno od mojih omiljenih mesta na prilazu bila kuća nedaleko od grada Sidneja kojoj su vrata garaže bila podignuta dok sam prolazio u saobraćaju. Iza njega je bila garaža za četiri automobila u kojoj su bili parkirani Abarth 595 i Abarth 695 u Maserati Gran Turismo i Ferrari 458. Postoji li očigledniji izbor dnevnog vozača za tu porodicu? Verovatno ne.

ICE Abarths nisu ništa ako ne i buntovni. Pogrešan položaj sedenja i čvrsta vožnja su negativni nedostaci koji se ponavljaju, ali te mane su više nego prevaziđene urnebesnim iskustvom u vožnji, oštrim odzivom na gas, bleštavim zvučnim zapisom i kabinom koja pokazuje genijalnost u izvedbi pakovanja. Uzeo bih manuelni umesto automobila, a većina kupaca iz Australije odlučuje se za najglasniji mogući izduv za maksimalni efekat. Zvuče sjajno, izgledaju fantastično i pravi su bure smeha za vožnju.

Sve to je razlog zašto smo imali rezerve u pogledu toga kako bi električni Abarth mogao da radi…

Vožnja Abarth 500e u Italiji imala je potpuni smisao. Kao što biste očekivali. Nije ništa drugačije od vožnje pikapa u punoj veličini duž autoputa u Teksasu ili Range Rovera krivudavom seoskom trakom tokom popodneva sa kišom u središnjem delu Engleske. Automobili na njihovom domaćem tržištu često imaju smisla na način koji ne uspevaju uvek da uhvate negde drugde.

Ipak, razgovarajte sa trenutnim vlasnikom Abartha, i oni su čekali električnu varijantu sa suspregnutim dahom. Zbog toga smo bili uzbuđeni što smo isprobali novi Abarth 500e na lokalnim putevima prilikom njegovog lokalnog lansiranja.

Prvo, cena. Nije jeftino, ali možete tvrditi da ni običan Abarth ranije nije bio jeftin. Koliko ‘nije jeftin’ novi 500e? Vozimo Turismo na lansiranju, a on počinje od 58.900 dolara pre troškova na putu, dok ograničena varijanta Scorpionissima (219 samo za Australiju) počinje od 60.500 dolara pre troškova na putu.

Uhvatiti Scorpionissima će biti izazov s obzirom na ograničenu ponudu, što znači da je Turismo koji ovde testiramo najverovatnije za kupce koji sada razmišljaju o odlasku u prodajni salon.

Iz perspektive, obična električna varijanta Fiat 500e La Prima počinje od 52.500 dolara pre troškova na putu, što zapravo osvetljava cenu Abartha. Fiat je sladak, Abarth je kul. Na testu, tu činjenicu su više puta ukazivali igrači koji nisu mogli da se zasitite Abarthovog uličnog prisustva.

Poređenje nije lakše sa Abarthom 500e nego sa benzinskim Abarthom. Da li potencijalni Abarth kupac uopšte gleda na nešto drugo? Ti nam reci. Anegdotski bih rekao da verovatno ne. MG 4 KSPover? Cupra Born? I jedni i drugi imaju legitimna prava na isti komad travnjaka, ali mislimo da ako kupujete Abarth, gledate samo u Abarth.

Abarth 500e pokreće jedan električni motor, sa pogonom na prednje točkove i izlaznom snagom od 113 kV i 235 Nm. Ovi brojevi ni u kom slučaju nisu veliki u smislu EV, ali imajte na umu da je Abarth 500e relativno lagan u poređenju sa drugim električnim vozilima, sa samo 1335 kg (tara). To znači da dobijate odnos snage i težine od 84,6 kV po toni. Abarth dobija bateriju od 42kVh, može da ubrza od 0-100km/h za 7,0 sekundi, dok je najavljeni domet vožnje 253km u evropskom VLTP laboratorijskom testiranju. U stvarnom svetu, trčali smo između 230 km i 235 km.

Ove brojke se upoređuju sa 87 kV/220 Nm, 0–100 km/h za 9,0 sekundi i 311 km predviđenim dometom za Fiat 500e La Prima. Dostupno je brzo punjenje jednosmernom strujom do 85 kV, za brzo punjenje od 0 do 80 procenata za 35 minuta. Na testu sam punio bilo kod kuće ili u kancelariji, koristeći običnu zidnu kutiju koju preporučujemo vlasnicima EV-a, da bih oponašao način na koji bi tipični kupac Abarth 500e živeo sa svojim električnim vozilom. Sa dometom ispod 300 km, malo je verovatno da će previše Abarth-a biti usmereno na duga putovanja.

Međutim, ključna za privlačnost automobila kao što je Abarth 500e je njegova sposobnost da se lako kreće po gradu. Krug okretanja od samo 9,4 m je obećavajući početak, a ovaj električni Abarth treba da pruži isti senzorni odgovor, oštro upravljanje, mogućnost brze promene smera i povratne informacije od vozača kao i benzinski Abarth da bi bio uspešan.

Na testu, Apple CarPlai je radio besprekorno za nas, sa oštrim ekranom i reagovanjem na komande. Više sam voleo kablovsku nego bežičnu vezu sa pametnim telefonom, ali bežični CarPlai je takođe dobro funkcionisao na testu. Ekran vozača je osnovni, ali interaktivan, i tu ćete pronaći Abarthov najočigledniji trik za zabavu. Više o tome kasnije.

Tu je očekivana sigurnosna oprema, tehnologija za pomoć vozaču i elektronska sigurnosna pomagala. Autonomno kočenje u slučaju nužde je standard zajedno sa tempomatom, asistencijom pri zadržavanju trake i kamerom za vožnju unazad. Fiat 500e je automobil sa četiri zvezdice ANCAP (i veoma je blizu pune ocene od pet zvezdica), dok Abarth 500e trenutno nije ocenjen od strane ANCAP-a.

Audio sistem je dobar, budući da je JBL ponuda sa šest zvučnika, dok takođe dobijate automatske brisače, automatska duga svetla i retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem. Gore pomenuto bežično povezivanje pametnih telefona je takođe standardno zajedno sa USB utičnicama tipa A i tipa C, kao i bežičnim punjenjem telefona. Podloga za punjenje odlično radi i osigurava da vaš pametni telefon takođe ne leti po kabini.

Iako sada podrazumevano koristimo mapiranje koje preferiramo u našim pametnim telefonima generalno, vlasnički sistem satelitske navigacije je dobro funkcionisao, a kada se upoznate sa kontrolama, informativno-zabavni sistem je lako kontrolisati. Ima malo toga da se razradi u pogledu potrošnje energije, električne funkcionalnosti i informacija, ali kada shvatite šta je gde, to je prilično intuitivno.

Povezani Clanci

Back to top button